Alba-neagra cu voturile hunedorenilor

6
Oferta electorală din județul Hunedoara este, în mare parte, acoperită de cei care au simțit gustul Parlamentului și au dobândit dependență față de el. Câte unul, câte unul, printre candidații la parlamentare se numără și politicieni care în acest an cer, pentru a doua oară, votul hunedorenilor (după ce l-au obținut și la locale), dovedind că pentru ei încrederea acordată pentru o anumită funcție este egală cu încrederea totală. Buni din orice poziție –primar, apoi parlamentar – pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele celor cărora le cer votul ori de câte ori doresc.

Nehotărâți. Acesta ar putea fi sloganul lor de campanie. Deși au demisionat în urmă cu câteva luni din Parlamentul României după ce sau fost aleși în fruntea administrației locale sau județene, PSD-iștii Cristian Resmeriță și Laurențiu Nistor vor din nou în Parlament.

laurentiu-nistor-794x515Ales în iunie președinte al Consiliului Județean Hunedoara, după ce renunțase la mandatul de deputat, Laurențiu Nistor candidează din nou pentru Parlament. Susține că nu a făcut altceva decât să respecte dorința lui Liviu Dragnea, șeful PSD, care în septembrie i-a cerut, atât lui, cât și lui Cristian Resmeriță, să candideze la parlamentare.

Deputat încă din 2008, Nistor este cel care deschide lista PSD Hunedoara pentru Camera Deputaților. Declarațiile de avere arată că actualul șef al CJ Hunedoara a obținut, anul trecut, dividente în valoare de peste 400 mii lei de la firmele la care este acționar. Mai deține imobile, hectare întregi de teren, mașini, dar și conturi curente și depozite bancare deschise în perioada 2006-2015 în valoare de 639.820 lei, 6543 euro și 3189 dolari.

În mandatul 2008-2012, Laurențiu Nistor, care este și președintele PSD Hunedoara, și-a angajat fiica și ginerele la cabinetul parlamentar, în prezent fiind în proces cu Agenția Națională de Intergitate, după ce la instanța de fond acesta a obținut anularea raportului ANI.

Ioana Liana Nistor (căsătorită Bălan) a fost angajată la cabinetul parlamentar al lui Laurențiu Nistor în perioada 12.01.2009 – 19.12.2012. La același cabinet parlamentar și în aceeaşi perioadă a fost angajat și ginerele lui Laurențiu Nistor. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, fiica și ginerele lui Laurențiu Nistor au încasat de la cabinetul parlamentar aproape 80.000 lei.

resmerita.cristian-400x260Cristian Resmeriță, actualul primar al municipiului Lupeni, cel care a preluat administrația locală în iunie anul curent de la tatăl său, Cornel Resmeriță – judecat într-un dosar desprins din Gala Bute –, vrea și el din nou în Parlament. Schimbă doar camerele, întrucât Resmeriță deschide de această dată lista PSD Hunedoara pentru Senatul României. La fel ca și șeful de partid, Resmeriță ignoră acum votul pe care l-a primit de la cele câteva mii de lupeneni în luna iunie, și s-a înscris într-o nouă bătălie electorală. Dacă renunță la primărie, statul va trebui să suporte un nou tur de alegeri în municipiul Lupeni.

Și, tot la fel ca și Laurențiu Nistor, și Cristian Resmeriță și-a angajat rudele la cabinetul parlamentar în mandatul 2008-2012, ANI arătând că Lucian Resmeriță a obținut de la cabinet 56.876 lei (aprox. 12.640 euro). La instanța de fond Resmeriță a pierdut procesul cu ANI, însă recursul acestuia nu a fost încă soluționat.

Cristian Resmeriță și-a dobândit în mare parte averea în urma nunții și a botezului, petrecerile organizate cu aceste ocazii aducându-i mii de euro și sute de mii de lei. La botezul celui de-al doilea copil, care a avut loc anul trecut, Resmeriță a primit 6200 de euro și 55.200 lei. Declarația de avere completată în 2014 de Cristian Resmeriță arată că acesta a obținut ca dar de nuntă suma de 30.000 de euro și 330 mii lei, iar la primul botez 10.000 de euro și 250 mii lei.

Cristian Resmeriță și-a angajat și el, în mandatul 2008-2012, fratele la cabinetul parlamentar.

carmen-harau-735x400Poziția 1 pe lista PNL Hunedoara pentru Senatul României este ocupară de Carmen Hărău, în prezent deputat. Parlamentarul și soțul acestuia au obținut de la firmele familiei dividente de peste un milion de lei, deținând bijuterii personale și ceasuri, în valoare de 70 mii euro, dar și o colecție de tablouri – pictură contemporană de 250 mii euro obținută în perioada 1992-2013.

Împreună cu soțul, Carmen Hărău deține conturi curente și depozite în valoare de 703.456 lei și 8500 lire sterline. Deputatul a acordat și împrumuturi către persoane fizice și firmele la care e acționar de 200 mi euro și 50 mii lei.

lucian-heius-foto-P1-2-794x348Lucian Heiuș, fostul director al Finanțelor Publice pe regiunea Vest, este opțiunea I a PNL pentru Camera Deputaților. Acesta a acordat un împrumut de 151.468 lei firmei la care este asociat și de la care de ridicat dividente în sumă de 90.758 lei. Candidatul de pe poziția I al PNL Hunedoara pentru Camera Deputaților are în proprietate cu soția peste 7 hectare de teren agricol și 0,45 hectare de pădure, două case, o casă de vacanță, un spațiu de producție și două apartamente, toate obținute prin moștenire sau vânzare cumpărare, dar și mai multe mașini și 43 de oi de pe urma cărora a obținut venituri totale în valoare de 14.300 lei.

New-entry în lupta politică este candidatul ALDE pentru Senatul României, Alin Bena, realizator de emisiuni TV. Potrivit declarației de avere, singurul venit a fost cel de 48.213 lei înregistrat de soția lui Alin Bena care este inginer geolog la Deva Gold.

Tot new-entry în politică este și cel care deschide lista PMP Hunedoara pentru Senatul României, Petre Nica. Fost președinte al Sindicatului Muntele- structură reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, Nica a renunțat la sindicalism în urmă cu câteva luni, iar mai apoi a intrat în politică întrucât susține că e nevoie de schimbare. Potrivit lui Nica, schimbarea nu poate fi realizată decât cu implicarea celor care știu, vor, și luptă să schimbe lucruri și mentalități.
PMP Hunedoara îl are pe prima poziție pentru Camera Deputaților pe actualul senator Haralambie Vochițoiu care a împrumutat mai multe firme cu peste 700 mii lei. Vochițoiu, fost PPDD, fost UNPR, a ajuns, în urma fuziunilor dintre partide, în PMP. Este cel mai activ parlamentar din județul Hunedoara în mandatul 2012-2016.
Ramona Roșulescu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.