Cazul de trafic de copii din Țăndărei, nerezolvat de justiția română nici după 8 ani

32

26 de indivizi din Țăndărei au fost arestați și trimiși în judecată pentru traficarea copiilor în Marea Britanie în 2010. Au fost eliberați după câteva luni.

Procesul se judecă de atunci la Tribunalul Harghita. Între timp a fost modificată și o directivă europeană în baza celor constatate în acest dosar, iar Bernie Gravett, polițistul care a coordonat ancheta din partea Metropolitan Police, a ieșit între timp la pensie.

Dl. Gravett este un reputat polițist britanic cu 31 ani experiență. Spune că fiecare copil român traficat producea 40.000 lire sterline pe trimestru. Copiii erau vânduți între traficanți la prețul de 20.000 lire.

A fost prima anchetă româno-britanică privind traficul de copii. Domnul Gravett este revoltat că acest dosar nu e rezolvat nici până acum de justiție.

„Sunt şocat, acesta este cel mai potrivit cuvânt”, a declarat Bernie Gravett pentru G4media.ro.

Este unul dintre cele mai clare cazuri de trafic de persoane la care am lucrat! Sunt liberi să-şi vadă nestingheriţi de treabă şi în continuare întâlnim sute de copii pe străzile Londrei sau în toată Europa, arestaţi pentru delincvenţe. (…)

Din câte am înţeles, chiar şi pentru sistemul românesc de justiţie, aşa ceva este extrem de rar. Îmi dau seama de diferenţele dintre sistemele noastre de justiţie, dar ca un proces să dureze 8 ani este o tergiversare care dezamăgeşte pe toată lumea, victimele, opinia publică şi anchetatorii care au lucrat din greu la caz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.