Ce se ascunde în spatele percheziţiilor DNA la Satu Mare: clientelism media politic şi relaţii „neprincipiale” cu instituţiile de stat. Lista ALDE – aruncată în aer

12
Mai multe percheziţii au fost făcute,  joi, 3 noiembrie, la sediul CJ Satu Mare, al unui ziar local și al unei televiziuni, ambele din sfera de influență a consilierului județean ALDE, Adrian Ștef, fost președinte al CJ Satu Mare (2012-2016). Ţinta procurorilor a fost însă şi Spitalul Județean de Urgență din Satu Mare, într-un dosar separat, care vizează acordarea unor contracte din bani publici unor firme de partid, apropiate lui Adrian Ștef și Ovidiu Silaghi. Procurorii anticorupţie merg pe firul câtorva sute de milioane de lei stoarse, în doar trei ani, din bugetul Consiliului Judeţean şi al mai multor primării afiliate politic pentru presa de partid. Firma New Image SRL, care administrează TV 1 Satu Mare, indică o creştere a veniturilor de peste 25 de ori, din 2012, până în 2015.  Aproape toţi candidaţii de pe lista ALDE de la Satu Mare sunt vizaţi de ancheta DNA Oradea.


Adrian Ștef și finanțarea presei, „a la” Govor

stef-govor

Govor are un proces penal pe rol, fiind trimis în judecată de DNA, în primăvara acestui an, sub acuzaţii de șantaj în formă agravată, pentru care ar fi folosit un trust de presă, pe care îl controla şi îl finanţa din bani publici.

După acelaşi model, Adrian Ștef și-a dezvoltat, la rându-i, un mic trust de presă locală, pe care l-a finanțat, din bani publici, începând cu anul 2014.

Ar fi vorba de săptămânalul ”Sătmăreanul” și o televiziunea locală, ”TV 1 Satu Mare”.

Spre cele două s-ar fi scurs bani publici, nu doar de la CJ Satu Mare, ci și dinspre primării din sfera de influență a lui Adrian Ștef, dar și dinspre firma de casă a CJ Satu Mare, Tehnic Asist, al cărui patron, Mirel Vlas, este coleg de dosar cu Govor, de altfel.

Insert grafic 1
Datele financiare ale firmei New Image SRL, care administrează TV 1 Satu Mare, arată şi succesul afacerii, care a crescut de peste 25 de ori, din 2012, până în 2015, un profit uluitor pentru o staţie TV şi un ziar local, care a coincis cu preluarea de către patronul firmei, Alin Rentea, a televiziunii TV 1 Satu Mare.

Insert grafic 2
Presa locală sătmăreană susține că legătura dintre Adrian Ștef și proprietarul TV 1, Alin Rentea, s-ar fi realizat prin colega de partid a lui Ștef, Marcela Papici, care este asociată cu familia Rentea într-o agenție de turism din Satu Mare. Ca să fie tabloul şi mai clar, Marcela Papici, fost viceprimar în Satu Mare din partea PNL, a fost numită, în iunie 2015, manager la Spitalul Județean de Urgență.

Spitalul Județean de Urgență, contracte pentru firme de partid!

iinsert foto papici

Perchezițiile care au legătură cu Spitalul județean i-au vizat pe Ștef, pe Brigitta Nagy (foto jos), apropiata lui Ștef, atât în viața privată, cât și în cea publică, dar și pe managerul Spitalului, Marcela Papici.

Insert brigitta-stef

Sursele noastre susțin că anchetatorii ar verifica mai multe contracte pe banii SJU, care ar fi fost acordate „cu dedicație” pentru firme de partid, din sfera de influență a lui Adrian Ștef, Marcela Papici și Ovidiu Silaghi.

Procurorii DNA Oradea suspectează că mai multe contracte pentru renovări și pentru achiziție de echipamente medicale ar fi fost acordate cu încălcarea legislației din domeniul achizițiilor publice, iar percheziţiile făcute în acest caz, la Bucureşti, ar viza politicieni de la nivel central cu influenţă în Ministerul Sănătăţii.

Percheziții ar fi avut loc, deasemenea, și la sediul firmei de pază Folda Security, controlată de Adrian Ștef, cu care Spitalul Judeţean ar fi semnat, în 2015, un contract de 4 milioane de lei.

Ștef și Papici candidează, din partea ALDE, la alegerile parlamentare, alături de Ovidiu Silaghi

Adrian Ștef și managerul SJU, Marcela Papici, vizează, fiecare, câte un mandat de parlamentar. Ștef își secondează cumnatul, pe Ovidiu Silaghi, pe lista ALDE Satu Mare pentru Camera Deputaților, în timp ce managerul SJU, Marcela Papici, deschide lista de la Senat a aceluiași partid.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.