Firma unui urmărit internațional a prins contracte publice de 19 milioane de euro

10
Firma de construcții Enviro Construct își sporește afacerile din contracte pe bani publici, în timp ce „patronul din umbră”, fugarul Cristian Maftei, se ascunde de polițiști, care așteaptă de doi ani și jumătate să îl închidă. Societatea a ost implicată în contracte publice cu o valoare totală de circa 85 milioane lei din momentul în care omul de afaceri a fugit. Maftei a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare și dare de mită în dosarul „Mită la prefect”, moment în care a părăsit țara și nu s-a mai întors, fără ca cineva să știe de urma sa. Între timp, ceilalți inculpați condamnați în dosar și-au ispășit deja pedepsele sau sunt aproape de a le ispăși.

O altă firmă este în faliment

maftei_licitatii2Cristian Maftei a profitat de relațiile foarte bune pe care și le-a format cu personaje din mediul politic, inclusiv cu membri de la vârful Partidului Național Liberal, Crin Antonescu fiind nașul de căsătorie al afaceristului, și a fost un abonat constant la contractele din bani publici. Chiar dacă nu a fost în acte acționar sau administrator al firmei Enviro Construct, în acest sector de activitate se știe că societatea îi aparține lui Cristian Maftei. Omul de afaceri a început să facă bani printr-o altă firmă, Compania Quantum, care, după ce a cumulat datorii foarte mari, a fost mutată în județul Sălaj în anul 2011, unde a intrat în faliment. Lichidatorul acestei societăți încearcă acum să vândă din bunurile existente în patrimoniu pentru a plăti măcar o parte din datoriile de circa 13 milioane lei. În momentul transferului Companiei Quantum în Sălaj, Enviro Construct a „explodat” în mediul de afaceri local. De la o cifră de afaceri de 920.000 lei și doi angajați în 2010, afacerile Enviro au crescut în doar un an la 14,5 milioane lei și până la 33 milioane lei în 2014. Ca acționari ai Enviro Construct figurează Iulian Mădîrjac, fost angajat la Compania Quantum, și Irina Sîrghi, apropiată a lui Cristian Maftei, în timp ce administrator este Ștefan Todirică.

Furnizorii de contracte, via PNL

maftei_licitatii1Chiar dacă Maftei nu mai este în țară, Enviro Construct nu a încetat să își alimenteze conturile din contracte publice. De la momentul condamnării lui Maftei, în iunie 2014, Enviro Construct a câștigat sau a fost implicată în peste 20 de contracte cu instituții publice în valoare de peste 85 milioane lei fără TVA, puține fiind cazurile în care a participat la licitație în asociere cu alte societăți comerciale. Cele mai multe contracte le-a câștigat la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași, condusă din 2012 până în acest an de liberalul Daniel Minciună. Numai în 2016, Enviro a câștigat trei contracte de la DJADP cu o valoare totală de peste 4,6 milioane lei fără TVA, la care se adaugă asocierea cu una dintre cel mai importante companii locale de profil la contractul cadru de 15,9 milioane lei, pe patru ani, pentru deszăpezirea drumurilor județene (n.r. – banii sunt împărțiți cu Eky Sam). Un „pot” important a prins firma de construcții și de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurilor Rutiere, în toamna anului trecut: două contracte de aproape 27 milioane lei pentru a întreține drumurile din cadrul Direcției Regionale de Drumuri Iași. O reprezentantă a Enviro Construct a transmis că nu poate fi găsit niciun membru din conducere pentru a comenta situația.

Cine sunt „colegii” de dosar ai lui Maftei

Cristian Maftei a fost condamnat în iunie 2014 la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la prefect”, în urma unui „proces – maraton” care s-a întins pe durata a șapte ani. În același dosar au fost condamnați fostul prefect Radu Prisăcaru, care încă se află în arest, fostul șef al Agenției Domeniilor Statului Flavius Ioniță și avocatul Toni Baltag, aceștia din urmă ispășindu-și pedepsele. Inculpații au fost acuzați că au solicitat de la Dorin și Norina Forna un teren de trei hectare dintr-o suprafață de 16 hectare, pe care cei doi soți voiau să o retrocedeze. Cristian Maftei era cel care trebuia să intermedieze „tranzacția”, însă denunțul soților Forna a stopat afacerea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.