Forumul Judecătorilor din România: Există riscul achitării unor infractori prinși cu ajutorul SRI

11

Forumul Judecătorilor din România a publicat un studiu privind protocoalele de cooperare dintre Serviciul Român de Informații și diverse autorități judiciare cu competență în materie penală.

Nu se poate profita de echivocul intens promovat mediatic al „caracterului nelegal” al protocolului SRI – Parchetul General, pentru a se anula toate eforturile justitiei penale din ultimii ani, „în măsura în care nu se dovedește existența unor reale probleme de fond, pentru care există, oricum, remedii legale în cazurile individuale.” – menționează Forumul Judecătorilor din România. În fond, nicio instanță nu s-a pronunțat asupra pretinsei ”nelegalități” invocate de politicieni și de vehiculele mediatice aservite politic. Unde este ”nelegalitatea”, așadar?

Se observă că ”teoriile conspirației” intens mediatizate privesc cooperarea SRI cu parchetele și cu instanțele de judecată, această cooperare rezumându-se la furnizarea de informații și la măsurile tehnice executate de SRI la dispoziția acestora. Atât furnizarea de informații cât și asigurarea suportului tehnic se înscriu în stricte prevederi legale, precum Legea nr. 14/1992, O.U.G. nr. 43/2002 și Legea nr. 304/2004. Niciun caz de implicare a SRI ca ”organ de cercetare penală” nu a fost probat până în prezent.

Susținerile privind pretinsa nelegalitate a protocoalelor invocate au în vedere calitatea subiecților activi de funcționari publici, înalți funcționari publici sau demnitari. Aceștia fiind acuzați de corupție sau de infracțiuni asociate corupției. Ori, corupția face parte – așa cum se prevede în Strategia Națională de Apărare a Țării – din categoria vulnerabilităților la adresa apărării și securității naționale, slăbește statul și instituțiile sale, generează prejudicii economice și afectează puterea de dezvoltare a României, buna guvernare, decizia în folosul cetățenilor și comunităților, precum și încrederea în actul de justiție. În domeniul extern, menținerea corupției are impact negativ asupra credibilității și imaginii țării noastre.

Forumul Judecătorilor atrage atenția asupra isteriei publice create pe această temă dar și asupra efectelor prezumate, de sporire a presiunii asupra instanțelor de judecată, pentru a dispune soluții de achitare a tuturor infractorilor descoperiți în urma informațiilor comunicate de SRI.

O intervenție a Legislativului în acest domeniu, generată exclusiv și nediferențiat doar de acest context al „protocoalelor secrete”, ar aduce grave prejudicii urmăririi penale a multor infracțiuni grave, precum cele de criminalitate organizată sau terorism, consideră FJR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.