Găsit în conflict de interese, secretarul de stat Dima n-a demisionat. Demis din Guvern, a primit şefia ALDE Galaţi

16

Cristian Dima, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri din partea ALDE, a pierdut definitiv la ICCJ procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. ANI îl acuzase de conflict de interese în 2013, pe când era consilier local, iar procesul s-a terminat abia marți, 28 martie 2017. Deşi, potrivit legii, „nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie”, Cristian Dima susţine că nimic nu-l împiedică să rămână secretar de stat și are de gând să-şi ceară drepturile la Geneva şi la Haga, arată jurnalista Anca Melinte.

 

Update:

Cristian Dima nu mai e secretar de stat, dar e preşedinte de partid!

Premierul României, Sorin Grindeanu, l-a eliberat pe Cristian Dima din funcţia de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, post în care îl numise în luna ianuarie a acestui an. Decizia a fost luată în urma adresei transmise de Agenția Națională de Integritate (ANI) care, în 2013, l-a acuzat pe politician de conflict de interese. Politicianul a contestat decizia ANI, dar a pierdut procesul în prima instanţă, la Curtea de Apel Galaţi, apoi definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pierderea funcţiei guvernamentale, de fapt, este un preţ mic faţă de cel pe care Dima ar fi putut să-l plătească peste trei ani, la următorul scrutin electoral din 2020, când ar fi rămas pe tuşă, având interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică!

Ce spune politicianul? Că se simte, în sfârşit, liber: „Nu ştiu dacă mă va interesa să mai candidez vreodată sau să mai vreau să fiu în politică peste trei ani, dar vreau să mă simt liber! Nu încorsetat cu restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti! Pentru că, totuşi, pentru asta lupt şi luptăm în ALDE, şi tocmai eu să stau cu restricţia unor drepturi şi libertăţi. Şi în acelaşi timp să lucrez şi pentru Guvernul României! Păi care e logica?! Pentru că mi se aduce o atingere drepturilor şi libertăţilor mele, fie vreau să candidez, fie nu, e treaba mea!”, ne-a declarat Cristian Dima.

Acesta nu va renunţa la decizia de a-şi căuta dreptatea la instanţele internaţionale. Iar faptul că a fost eliberat din funcţie va putea fi probă în proces.

La o zi după pierderea portofoliului de secretar de stat, Cristian Dima a primit, din partea partidului, un premiu de consolare: funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene ALDE Galaţi, deţinută până acum de către controversatul parlamentar Eugen Durbacă. Decizia a fost luată de către Biroul Executiv Naţional al ALDE România.

Cristian Dima a intrat în vizorul ANI pe motiv că, în perioada 2012 – 2013, pe când era consilier local, a participat la şedinţele Consiliului Local în care au fost dezbătute şi aprobate în unanimitate două hotărâri privind majorarea contribuţiei publice la bugetul Fundaţiei „Andreiana Juventus”, în cadrul căreia politicianul deţinea funcţia de vicepreşedinte. În opinia ANI, liberalul a încălcat astfel regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă „ca urmare a aprobării, în interes personal, a unor hotărâri ale consiliului local”, contrar prevederilor din Legea administraţiei publice locale.

„Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului”, preciza ANI în comunicatul de presă care îl viza pe Cristian Dima.

„E un conflict de interese demn de Cascadorii râsului, de desene animate pentru că nu am interes nici personal, nici patrimonial în fundaţie”, declara, la vremea aceea, Cristian Dima, convins că l-a reclamat cineva care i-a vrut răul. Şi preciza că Fundaţia „Andreiana Juventus” are ca membru fondator Consiliul Local, deci se cheamă că toţi consilierii ar fi în conflict de interese. În plus, majorarea contribuţiei publice era necesară pentru plata unor salariaţi ai Bibliotecii „V. A. Urechia”.

A pierdut şi la Curtea de Apel şi la Înalta Curte

Politicianul a contestat decizia ANI, dar a pierdut procesul în prima instanţă, la Curtea de Apel Galaţi.

A făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa i-a respins nu numai cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ca inadmisibilă, ci şi recursul declarat împotriva sentinţei Curţii de Apel Galaţi – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Iar decizia este definitivă.

„Demnitatea nu-mi permite să fac discuţii personale”, ne-a declarat politicianul când l-am întrebat ce crede despre decizia instanţei, dar recunoaşte că a primit vestea cu stupoare.

A vrut să demisioneze, dar s-a răzgândit

„Prima mea tendinţă a fost să plec, să zic: muncesc destul pentru ţară, la ce-mi foloseşte mie treaba asta?! O să-mi treacă supărarea! Până la urmă, numirea mea într-o demnitate publică au făcut-o la propunerea colegilor mei, de care trebuie să ţin cont. Că aşa, mă supăr ca văcarul pe cireadă şi plec, dar nu-i frumos! Oamenii aceia au avut încredere! Plus că vreau să fac ceva pentru Galaţi”, ne-a declarat Dima.

Politicianul afirmă că, deocamdată decizia instanţei nu-l împiedică să-şi exercite mai departe funcţia de secretar de stat.

„În principiu, conflictul de interese este temei pentru eliberarea din funcţie atunci când are o componentă penală în ceea ce priveşte dobândirea unor avantaje materiale. Este la latitudinea prim-ministru dacă consideră că întrunesc elemente motivante pentru a mă elibera din funcţia de demnitar… Pe mine mă îngrijorează doar interdicţia prevăzută de lege, ca şi măsură complementară, cu privire la imposibilitatea unei candidaturi şi a ocupării funcţiei de demnitate publică aleasă sau numită pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în curs”, spune politicianul.

Cristian Dima va analiza cu avocaţii căile de atac pe care le mai poate exercita:

„Sigur că o să fac contestaţie la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Îmi sunt interzise drepturi fără a fi în spiritul legii! Spiritul legii a fost dat pentru combaterea corupţiei! Până unde extindem conflictul de interese atâta timp cât constataţi că nu am avut un interes personal, aceasta va fi abordarea pe care o s-o am şi la Geneva, la Haga, unde va fi cazul”, ne-a declarat Dima.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.