Guvernul a adoptat organigrama și ROF al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI)

13
ANABI se apropie cu pași repezi de stadiul de a fi operațională în urma unei noi măsuri luate de Guvern, care a adoptat unul din actele normative ce aprobă organigrama, numărul de posturi și Regulamentul de organizare și funcționare a Agenției.

Conform hotărârii, Agenția funcționează în subordinea Ministerului Justiției, va avea maximum 50 de posturi distribuite în cinci servicii și birouri:

 • – Biroul de Identificare și Urmărire Bunuri,
 • – Serviciul Administrare și Valorificare Bunuri,
 • – Serviciul Juridic, Comunicare și Registratură,
 • – Serviciul Suport Operațional și
 • – Compartimentul Plăți.

ANABI va fi condusă de un director general numit de Ministerul Justiției, el putând fi judecător, procuror, ori personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor.

Operaționalizarea Agenției este una dintre prioritățile Ministerului Justiției în contextul unei creșteri substanțiale, de la an la an, a valorilor măsurilor asigurătorii dispuse de organele de urmărire penală, dar și pentru a înlătura unele greutăți în identificarea, evaluarea și administrarea acestor bunuri.

Conform raportului „Recuperarea prejudiciului și confiscarea bunurilor dobândite prin infracțiuni”, realizat de Freedom House România, în momentul de față, procurorul este cel care trebuie să evalueze un bun indisponibilizat, în ciuda faptului că el nu are expertiză în astfel de situații.

Spațiile folosite pentru depozitarea bunurilor sechestrate sunt improprii, iar vânzarea anticipată a unor obiecte perisabile este realizată de ANAF, printr-un proces obscur și greoi, în unele cazuri la prețuri cu mult sub nivelul pieței.

Mai mult, acum, toate sumele de bani indisponibilizate sunt depuse în conturi diferite, fiind imposibilă centralizarea acestor date pentru a obține o imagine completă a acestei dimensiuni.

ANABI va veni ca o soluție în întâmpinarea acestor probleme, prin folosirea unor persoane specializate în evaluarea, vânzarea și administrarea bunurilor indisponibilizate, dar și prin crearea unui cont unic prin intermediul căruia să gestioneze și să monitorizeze sumele de bani sechestrate.

Pentru a afla mai multe despre situația recuperării produselor infracțiunii și despre ANABI, citiți raportul complet aici.
1 Comentariu
 1. Dan spune

  In acest moment in RO exista un corp al evaluatorilor independenti de bunuri imobile sau mobile.
  In aceste conditii se pot evalua bunurile confiscate de parti independente si nu ca la banci unde folosesc evaluatori salariati ai respectivelor entitati.
  Eu consider ca ar fi o posibilitate ce trebuie exploatata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.