„România este și trebuie să rămână un model în regiune” – Hoyt Yee

6
În 23 februarie 2017, Hoyt Brian Yee a ținut o prelegere în fața studenților din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța cu privire la parteneriatul strategic dintre SUA și România și la relațiile dintre cele două state. Andreea Pavel, de la ziarul Info Sud-Est, relatează principalele subiecte din cadrul discursului său.

În ziua în care conducerea DNA prezenta bilanțul activității pe anul 2016, la Constanța, Hoyt Brian Yee, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, aloca cea mai mare parte a prelegerii sale în fața studenților pentru a sublinia importanța consolidării statului de drept, succesul luptei anticorupție și meritele procurorilor DNA. În 15 minute, Hoyt Yee a pronunțat de 20 de ori sintagma „rule of law” (stat de drept) și a întrebat retoric audiența de ce crede că americanii sunt „atât de obsedați de statul de drept”.

Hoyt Yee a delimitat trei paliere ale parteneriatului strategic dintre cele două state, amintind despre cooperarea în securitate, în economie și energie și statul de drept, capitol căruia i-a alocat cea mai mare parte a discursului, precizând că „statul de drept stă la baza relațiilor dintre SUA și România”.

Oficialul american a amintit și despre protestele uriașe din luna februarie spunând că „este genul de demonstrație la care întreaga lume este martoră”: „Aceste proteste pe care le-am văzut la știri în această lună, la București, în Constanța și în toată țara au inspirat cetățenii de pretutindeni, cetățenii din toată lumea care luptă pentru libertate, democrație și stat de drept”.

Yee a apreciat că „singurul fenomen mai puternic decât consolidarea statului de drept sunt demonstrațiile masive ale sutelor de mii de cetățeni îngrijorați care le cer liderilor aleși să întărească și nu să slăbească lupta împotriva corupției”.

Tot cu privire la lupta anticorupție, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA a subliniat de două ori că România a devenit un model în regiune și că țara noastră trebuie să își păstreze acest statut și în viitor: „De fapt, România a devenit un model pentru celelalte țări în lupta anticorupție și în întărirea statului de drept. Datorită muncii procurorilor, precum a celor din DNA, a judecătorilor, România este un exemplu despre cum democrațiile emergente pot să lupte împotriva corupției și pot să aibă un stat de drept puternic. (…) În ceea ce privește democrația și statul de drept, vom ajuta România să redevină și să rămână un exemplu în regiune pentru cum instituțiile pot promova prosperitatea și stabilitatea prin lupta anticorupție, dar și prin puterea instituțiilor de a-și face treaba”.

Yee și-a continuat discursul cu afirmații ferme atunci când a vorbit despre eficiența luptei anticorupție apreciind că nimic nu este mai eficient pentru lupta anticorupție și respectarea legii decât urmărirea penală, condamnarea și întemnițarea oficialilor corupți: „În experiența mea din această regiune, am urmărit 17 țări și nimic nu este mai eficient pentru lupta anticorupție și pentru respectarea legii decât urmărirea penală, condamnarea și, când este justificat, întemnițarea oficialilor corupți care au obținut avantaje personale din funcțiile pe care le-au deținut”.

„Unde statul de drept este slab, corupția este larg răspândită, actori străini sau țări pot să mituiască, să cumpere, chiar și să controleze politicieni, mass-media, partide politice și, în cazuri extreme, să preia țări fără a invada sau fără a trage măcar un glonț, fără să folosească forța/ Statul de drept este parte dintr-un sistem de imunitate împotriva tiraniei, corupției și altor forme de influențe primejdioase”

Utilizând intenționat în mod excesiv sintagma „stat de drept”, Hoyt Yee a vorbit pe larg despre importanța noțiunii și a explicat detaliat „De ce suntem atât de obsedați de statul de drept?”:

„Statul de drept este unul dintre cele mai importante fundamente ale relației noastre. În declarația comună din septembrie 2016, într-una dintre întâlnirile noastre, cele două părți au convenit că acest parteneriat se bazează pe valorile democrației, incluzând statul de drept, piețe libere, drepturile omului. Aș adăuga tratatul fondator al NATO care se aliniază principiilor democrației și a statului de drept. Săptămâna trecută, vicepreședintele Pence a zis că Europa și SUA sunt legate de același nobil ideal: libertate, democrație, justiție și stat de drept. Secretarul de stat Tillerson a spus săptămâna trecută, la Bonn, că statul de drept trebuie să continue să stea la baza relațiilor dintre SUA și România. De ce suntem atât de obsedați de statul de drept? De ce este atât de important pentru noi? O să vă dau trei motive.

Primul este economic. Pentru a crește investițiile și pentru a atrage investitori în România, companiile trebuie să știe că există stabilitate și predictibilitate în cadrul statului de drept. Legile bune, aplicate corect și transparent, sunt esențiale. Noi vrem ca România să fie mai prosperă, mai atrăgătoare pentru investitori, pentru companiile europene și americane. Țările europene care sunt recunoscute pentru un stat de drept puternic și pentru instituții puternice ale statului de drept au și economii puternice. Țări din Europa și din toată lumea care sunt recunoscute pentru corupție, pentru un stat de drept slab și instituții slabe au și economii slabe. Noi vrem ca România să fie în prima categorie.

Al doilea motiv pentru care suntem atât de interesați de statul de drept este responsabilitatea. Cel mai comun exemplu este reprezentat de așteptările SUA ca aliații ei să aprobe un procent suficient din PIB pentru apărare. Scopul NATO de mulți ani este ca fiecare membru să dea 2% din PIB pentru apărare și să împărțim responsabilitățile, valorile și asigurarea securității. Angajamentul apărării statului de drept este pentru noi o măsură a angajamentului referitor la relațiile dintre SUA și România.

În cele din urmă, de ce mai suntem interesați de statul de drept? Statul de drept este o formă de apărare, este parte dintr-un sistem de imunitate împotriva tiraniei, corupției și altor forme de influențe străine primejdioase. Democrația este mai sigură când legea este aplicată egal și când nimeni nu este deasupra legii. Nici măcar politicienii. Când statul de drept este slab, corupția înflorește și liderii își pot urmări propriile interese în detrimentul intereselor cetățenilor. Unde statul de drept este slab, corupția este larg răspândită, actori străini sau țări pot să mituiască, să cumpere, chiar și să controleze politicieni, mass-media, partide politice și, în cazuri extreme, să preia țări fără a invada sau fără a trage măcar un glonț, fără să folosească forța. Iar acesta este un pericol dacă nu există instituții puternice și stat de drept”.

„Sunteți vecini cu Ucraina, deci nu trebuie să vă vorbesc eu despre mișcările agresive ale Rusiei în zonă/ Viitorul este destul de luminos pentru parteneriatul SUA-România”

Ulterior, oficialul american a amintit și de anul 2019, atunci când România va prelua președinția Uniunii Europene, subliniind că acest eveniment ar trebui „să fie un mare motiv de mândrie și poate să fie și o adevărată motivație pentru a asigura că statul de drept e pe drumul cel bun”.

Oficialul american a amintit și de vecinătatea României cu Ucraina, punctând că, în acest context, „nu trebuie să vă vorbesc eu despre mișcările agresive ale Rusiei în zonă și de consecințele negative pe care aceste mișcări le au nu numai în România, ci și în întreaga regiune”. Totodată, Yee a subliniat și că „România cunoaște, poate, mai bine decât America problema amenințărilor la adresa securității și stabilității statului”.

Hoyt Yee nu a uitat să precizeze și faptul că România este un aliat de nădejde pentru NATO, punctând că țara noastră a alocat 2% din PIB pentru apărare: „Guvernul vostru a aprobat bugetul și România este printre cei câțiva aliați ai NATO din UE care au aprobat 2% din PIB pentru apărare. România a devenit un lider în NATO din punct de vedere al inițiativelor care țin de întărirea securității în această parte a Europei“.

În încheiere, Hoyt Yee a vorbit cu optimism despre parteneriatul strategic dintre SUA și România, menționând că „privește spre viitor” și „viitorul este destul de luminos”: „Unul dintre cele mai bune lucruri ale acestui parteneriat este că privește spre viitor și cred că suntem cu toții de acord că viitorul este destul de luminos pentru parteneriatul dintre România și SUA. O să continuăm să extindem parteneriatul nostru în toate domeniile pe care le-am menționat: în securitate dorim să consolidăm capacitatea României de a face față viitoarelor amenințări, pentru că noi, SUA, avem nevoie de parteneri puternici pentru a proteja ambele state și pentru siguranța tuturor aliaților. Nu numai că vom fi unul lângă altul în antrenamentele comune și ale NATO, și în misiuni, dar vom căuta să întărim cooperarea și în alte zone cum ar fi securitatea cibernetică”.

Pentru discursul integral al lui Hoyt Yee, asistent adjunct al Secretarului de Stat al SUA, click aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.