„Împăratul” Vlasov a prins al treilea dosar la ruleta Justiției

6
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, acesta fiind al treilea dosar în care se judecă fapte pe care le-a comis la conducerea instituției publice. Prejudiciul în acest nou dosar a fost calculat de anchetatori la peste 60 milioane lei. Peste 700.000 lei din această sumă ar fi fost scoasă de Vlasov din bugetul CCIR și pierdută la jocurile de noroc, o pasiune cunoscută a avocatului ieșean. Vlasov este trimis în judecată pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase, în formă continuată(11 acte materiale), delapidare în formă continuată (17 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (9 acte materiale). Alături de Vlasov au mai fost deferiți justiției fiica sa Ingrid Vlasov și ginerele Marian Nedelcu pentru complicitate la delapidare, fostul secretar al CCIR Rodica Grigorescu, fostul director al Romexpo Mariana Suciu și Nicolai Zdrobici.

Procurorii spun că, în perioada 2008-2014, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al CCIR, a abuzat de funcția sa și a obținut foloase materiale pentru el și persoane din anturajul său, în detrimentul instituției publice. „Astfel, a adus grave prejudicii atât CCIR, cât și S.C. Romexpo S.A. la care C.C.I.R. este acționar majoritar. După ce a preluat conducerea C.C.I.R., inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții. Concret, inculpatul Vlasov Mihail și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ștefănescu Cornelia Liliana, șefă a Cancelariei C.C.I.R., Grigorescu Rodica Luiza, secretar general al C.C.I.R și Suciu Mariana Rodica, în calitate de director general S.C. Romexpo S.A., pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități”, au explicat procurorii metoda de lucru a lui Vlasov.

În timpul cercetărilor, mai precis pe data de 7 octombrie 2016, inculpata Ștefănescu Cornelia Liliana, șefă a Cancelariei C.C.I.R., a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției. Procurorii au aflat că au fost semnate contracte de închiriere, de prestări servicii, colaborare cu firme aparținând unor membri a familiei lui Vlasov, care închiriau spații de la Romexpo la prețuri derizorii, sau chiar contracte de asistență juridică cu Cabinetul Individual „Avocat Mihail M. Vlasov”. Totodată, cel supranumit „Împăratul” și-a însușit sume de bani din bugetul C.C.I.R., pe care le-a cheltuit în interes propriu.

Astfel, conform unui comunicat de presă al DNA, suma de 47.599.382,90 lei a fost retrasă din „Fondul la dispoziția biroului de conducere/Fond la dispoziția președintelui”, prevăzut în bugetul C.C.I.R., ridicată în numerar, pe bază de dispoziții de plată către casierie și suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al C.C.I.R., prin plăți efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie. „Acționând în această manieră, inculpatul Vlasov Mihail și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor CCIR și Romexpo, astfel: prejudiciul total cauzat bugetului C.C.I.R. este de 54.342.145, 20 lei, iar prejudiciul total cauzat bugetului S.C. Romexpo S.A. este de 6.086.741,44 lei”, conform procurorilor.

În această cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra a cinci imobile ce au fost deținute de către Mihail Vlasov și înstrăinate către membri ai familiei sale în scopul eludării măsurilor asigurătorii. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei Vlasov Elena Ingrid. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Mihail Vlasov a fost trimis pentru prima dată în judecată pe data de 9 aprilie 2014, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de trafic de influență. Conform procurorilor, la data de 13 martie 2014, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR, a pretins de la un martor denunțător suma de 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro la data de 18 martie 2014. „În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis denunțătorului că-și va folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României învestiți cu soluționarea unui dosar în care denunțătorul are calitatea de pârât-reclamant și că îi va determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre arbitrală favorabilă denunțătorului. La data de 18 martie 2014 s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului fiind găsită suma de 200.000 euro”, potrivit unui comunicat al DNA. În acest dosar, Vlasov a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

În luna iunie a anului trecut, Vlasov avea să fie din nou trimis în judecată de DNA pentru dare de mită. Conform procurorilor, pe 26 februarie 2013, i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să  îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”. „Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiului Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrului Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României”, conform DNA. În acest dosar, Vlasov a fost achitat în primă instanță pentru că nu există dovezi pentru oferirea mitei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.