„Îți oprești tu 5, mi-ai dat mie 15 și am făcut treaba” – așa cerea șpaga un primar din Iași. Patru primari penali ieșeni și-ai pierdut mandatele în jumătate de an.

6
Al patrulea primar penal ales la alegerile locale din luna iunie în Iași își va pierde mandatul, ca urmare a primirii unei condamnări definitive cu suspendare. Constantin Cibotaru, primarul PSD al comunei Balș, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și trafic de influență, după ce pe fondul cauzei primise o pedeapsă de doi ani și zece luni, arată Paul Bălhuc.
gethumb.details.php
Constantin Cibotaru

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe edil în vara anului 2014, când se afla la primul mandat de primar al comunei ieșene. Pe lângă pedeapsa de trei ani de închisoare, Cibotaru a mai primit și o pedeapsă complementară din partea judecătorilor ieșeni, respectiv ca timp de doi ani să nu poată ocupa funcții elective publice. Procurorii l-au acuzat pe Constantin Cibotaru pentru că, la nici un an distanță din momentul în care a devenit pentru prima dată primar al comunei Balș, i-a cerut șpagă unui investitor care voia sa ridice o fabrică în localitate. Edilul ar fi cerut 20.000 euro de la reprezentanții firmei respective promițându-le că poate interveni pe lângă membrii Cosiliului Local pentru a-i influența să voteze pozitiv concesionarea terenului.

Evenimentele s-au petrecut la sfârșitul lunii martie a anului 2013, când doi reprezentanți ai firmei, printre care un anteprenor italian, au venit la sediul primăriei pentru a afla detalii despre oportunitatea deschiderii unui depozit de cerereale și o fabrică de ulei. Două luni mai târziu, Cibotaru i-a transmis unui martor denunțător, că a identificat o suprafață de teren de un hectar situată în apropierea unui drum ce abia fusese asfaltat. Totodată, edilul a transmis ideea remiterii unor foloase cu titlu de mită, deoarece s-au făcut eforturi mari pentru asfaltarea drumului și nu oricine pentru avea acces la un astfel de teren, dar că nu este imposibil să intervină pe lângă membrii CL. În luna iunie, la o altă întâlnire cu martorul denunțător, Cibotaru a transmis că dorește de la afaceriști 20.000 euro, din care 5.000 euro ar fi partea denunțătorului. Pe 13 august, a avut loc o altă întâlnire, la care primarul a pretins din nou acea sumă, dar cum investiția nu s-a mai realizat, nu există detalii dacă mita a fost efectiv primită. În spațiul public, Cibotaru s-a declarat mereu nevinovat.

Stenograme: Cum i-a cerut primarul șpagă intermediarului denunțător?

Constantin Cibotaru: 5.000, nu?..şi restul, ce mai este, ce mai dau…înţelegi. De asta, dacă îţi iei tu 5, mai iei vreo 5 poate îţi mai iei la avizări că nu mai este nevoie să mai deschid asta asta…dar nu mai spui la nimeni.
Denunţător: Nu, dar nu..
Cibotaru: Nici măcar nu trebuie să discuţi treburile astea
(…).
Cibotaru: Îţi opreşti tu 5, mi-ai dat mie 15 şi-am făcut treaba (…) Îi mai bun aşa. Îţi iei tu 5 mii şi nu ai nicio treabă. Nu e bine aşa? Eu zic că îi destul de bine. Şi după aia vedem dacă e de acord ăsta să cumpere terenul ăla acolo….Dacă nu şi nu, facem altă treabă. Dau grajdul ăla, mă gândesc la un preţ, îl cumpără şi dă …(n.r. neinteligibil) de milioane. Şi-atunci am rezolvat problema….
Denunţător: un preţ bun, ca să nu…
Cibotaru: Da, da, da, da. Nu? Îi mai bun aşa!
Denunţător: Propun prima dată ăsta de aici. Aici este un hectar?
Cibotaru: Ai 80 de ari. Îi bun şi 80 de ari, intravilan, tot. Da’ ce-ţi trebuie? (…) Păi discutaţi cu el şi dacă e aşa…dăm o hotărâre de Consiliu Local….
Denunţător: El când zice, când dă drumul la bani…avem încredere
Cibotaru: (…) să facem tot posibilul să cumpere el
(…)
Cibotaru: Vezi care e situaţia, ţi-am spus. Şi dacă el vrea să cumpere aici… ia legătura tot cu mine. Că el vrea 100.000 aici. (…) Bun, vorbim şi îmi dai un telefon şi îmi spui exact dacă e bine sau nu îi bine. „Băi, este bine sau nu-i bine”…
Denunţător: În principiu ţi-am spus, el este de acord cu concesiunea…tre’ să îi dea avizul proiectantul. Aşteaptă de la mine schiţa…
Cibotaru: Schiţa să-i spună exact care ar fi. Adică aia de 50 plus aia de 90. Trece pe la deal pe acolo conducta, poate să dea o dimensiune exactă la conductă să vadă cum poate să amplaseze. Să vadă cum se încadrează. Dacă necesită o bucată, că bucata aia jumate, discutăm după aia rapid, la foc rapid să facem treaba.
(…)
Numai să fie bine pentru că, na, ştii cum îi? Şi la el, şi la mine şi la tine, cu cât se mişca treaba repede cu atât ne simţim şi noi bine!
Denunţător: Normal!
Cibotaru: Adică fiecare are nevoie şi mai ales acum pe timp de vară
Denunţător: Dacum.
Cibotaru: N-are rost să afle unul altul. Aici trebuie să rămână…Nu în altă parte cu discuţii, cu vorbe, cu aluzii. Băi, asta este, am tras, am adus investitori.

Alți trei primari și-au pierdut „fotoliile” în acest an

Potrivit actualei legislații, primarii își pot pierde mandatele chiar și în cazul unor condamnări cu suspendare. Constantin Cibotaru este al patrulea primar ieșean care își pierde mandatul dobândit în urmă cu jumătate de an din acest motiv, după Dorin Mircea Malii din Șipote, Ciprian Aiojoaei din Oțeleni și Ionel Vatamanu, edilul orașului Târgu Frumos. Aflat la primul mandat, Malii a primit o condamnare de un an și cinci luni de închisoare pentru că i-a fost complice fostului primar la obținerea ilegală de subvenții europene. Aiojoaei și-a pierdut mandatul după ce s-a purtat agresiv cu o localnică și un consilier de opoziție, pentru aceste fapte primind o condamnare de trei luni de închisoare cu suspendare, o amendă penală de 1200 lei și obligția de a presta 60 de zile de muncă neremunerate în folosul comunității. La sfârșitul lunii octombrie, Ionel Vatamanu a primit o condamnare definitivă de un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.