Kovesi: Nu trebuie dezincriminat, nici redefinit abuzul în serviciu. Practica instanțelor este extrem de clară

9
Procurorul Șef al DNA avertizează că 620 de milioane de euro vor fi pierdute în cazul în care Curtea Constituțională va declara neconstituțional abuzul în serviciu, în ședința stabilită pentru miercuri, 15 iunie. Este vorba de prejudicii reținute de DNA în rechizitoriile de abuz în serviciu înregistrate numai anul trecut, a declarat Laura Codruța Kovesi la Digi24.

„La ultima amânare a CCR, s-a cerut DNA un punct de vedere. Cu această ocazie, am studiat practica instanțelor pe ultimii 10 ani, sute de rechizitorii, sute de hotărâri judecătorești, pe care le-am și înaintat, de altfel, CCR. Analiza noastră a dus la concluzia că nu trebuie dezincriminată infracțiunea de abuz în serviciu șu nu trebuie redefinită deoarece practica instanțelor este extrem de clară, este uniformă. Nu a fost niciun fel de interpretare diferită”, a spus Procurorul Șef al DNA.

Laura Codruța Kovesi a comentat și modul în care va fi afectată activitatea Direcției Naționale Anticorupție:

„42% din activitatea DNA de astăzi se bazează pe fapte de abuz în serviciu. Dacă această acțiune va ajunge să fie dezincriminată, vom ajunge în situația în care procurorii vor face mai mult chestiunea adminsitrativă de a închide aceste dosare.”

Laura Codura Kovesi
Laura Codura Kovesi

„Consecința cea mai gravă, din punctul meu de vedere, vine atunci când vorbim (…) de prejudiciile care sunt create. Am să vă dau un exemplu: anul trecut, în rechizitoriile făcute de DNA, valoarea prejudiciilor cauzate statului prin comiterea infracțiunii de abuz în serviciu a fost de 620 de milioane de euro. Sunt bani care, de fapt, trebuie restituiți statului român, dar dacă această infracțiune va fi dezincriminată, statul român își ia adio de la cei 620 milioane de euro pentru că nu îi mai poate recupera. În mod direct, cetățenii vor fi afectați pentru că statul nu își va recupera această sumă enormă de bani”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

În 8 iunie 2016, Direcția Națională Anticorupție preciza, în comunicatul „Răspuns către CCR – jurisprudență abuz în serviciu”, că excepțiile de neconstituționalitate în ceea ce privește noțiunile de vătămare a drepturilor sau intereselor legitime, îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și folosul necuvenit au fost supuse, de-a lungul timpului, controlului de constituționalitate și au fost considerate constituționale, dar și că hotărârile judecătorești referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu pentru perioada 2006 – 2016 urmăresc o jurisprudență națională constantă.

Mai mult, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție subliniază faptul că România este obligată să mențină incriminarea abuzului în serviciu ca urmare a obligațiilor internaționale asumate: în Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, în art. 19, se prevede obligația de a incrimina abuzul în funcție, iar în cadrul Clasamentului internațional al infracțiunilor, care datează din martie 2015, este prevăzută infracțiunea „abuzul de funcții”. „VeDem Just constată că legislaţia României corespunde obligaţiilor internaţionale asumate şi o eventuală eliminare a acestei infracţiuni ar pune în dificultate statul nostru, mai ales în condiţiile în care corupţia sistemică din România reclamă o politică penală fermă de sancţionare a abuzurilor”, precizează comunicatul.

În 24 mai, judecătorii Curții Constituționale au amânat luarea unei decizii privitoare la neconstituționalitatea abuzului în serviciu, solicitând parchetelor din țară statistici și analize privitoare la dosarele din domeniu. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe miercuri, 15 iunie.

1 Comentariu
  1. Mihaela spune

    Pentru ca este o caracatita, oribila si foarte mare, nu se dau pe mana justitiei pentru ca se au la mana unii pe altii, mizerie la scara mare, umilitor pentru cei ce conduc acest popor , un popor bun , muncitor, increzator, care a avut parte de niste hoti atat de mari, incat nici noi nu am putut crede ca este posibil asa ceva. I-as ucide in locuri publice, asta merita. Sunt vinovati de genocid, la fel ca si Ceausescu, mai rau chiar, criminali in serie….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.