La Iași se înghesuie „vedete”: Bănicioiu, Ciuhodaru, Nichita și Vosganian. Dar și doi profesori universitari

13
Candidații ieșeni la alegerile parlamentare de luna viitoare și-au publicat declarațiile de avere. Jurnalistul Paul Bălhuc vă prezintă cu ce averi se laudă candidații considerați eligibili la aceste alegeri. Nicolae Bănicioiu, controversatul ministru al Sănătății din timpul tragediei de la Colectiv a fost impus de la centru pe listele PSD Iași. Veteranul Varujan Vosganian, aflat la al șaptelea mandat de parlamentar ieșean își încearcă norocul încă o dată cu formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, în timp ce medicul Ciuhodaru, cunoscut parlamentar traseist a revine pe listele PSD. Interesantă va fi „bătălia profesorilor” – prof. Dumitru Oprea (PNL) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” contra prof. Dan Adrian Pănescu (PSD) de la Universitatea „Gheorghe Asachi”.

Impusă de structura centrală a PNL pe prima poziție a listei de la Iași pentru Senat, notărița Iulia Scântei este de departe lider într-un top al candidaților la parlamentare după veniturile obținute anul trecut. Prezența ieșencei în rândul candidaților este considerată în mediul public ca fiind controversată, din cauza apropierii acesteia de fostul ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, condamnat definitiv pentru fapte de corupție. Scântei a fost colegă de liceu cu Chiuariu și, după ce acesta din urmă a devenit ministru, a numit-o secretar în Ministerul Justiției. În anul 2008, presa a relatat pe larg modul în care Iulia Scântei a devenit notar și, mai apoi, magistrat, numind-o „pupila lui Chiuariu”. Scântei este necunoscută ieșenilor, singura legătură cu orașul Iași fiind faptul că aici s-a născut, în prezent candidatul PNL locuind în București. După plecarea lui Chiuariu de la minister, Scântei a devenit notar, activitate care i-a adus numai anul trecut circa 1,37 milioane lei. Totodată, în ultimii 8 ani, Scântei a reușit să își facă o avere considerabilă: două terenuri și două apartamente în București, un apartament în Iași, o colecție de ceasuri de mână în valoare de 60.000 euro, bijuterii și accesorii vestimentare de colecție de 40.000 euro, tablouri și sculpturi de 20.000 euro, o pianină de 18.000 euro și conturi cu aproape un sfert de milion de lei în sold. Scântei va fi unul dintre beneficiarii legii conversiei creditelor, proiect adoptat recent de Parlament, în contextul în care, în 2008, a contractat un împrumut de 270.000 de franci elvețieni. Notarul mai are încă două credite, unul de 150.000 euro și altul de 85.000 lei, contractate în perioada 2009 – 2013.

Senatoarea Mihaela Popa, aflată pe a doua poziție pe lista PNL la Senat, este în prezent la al doilea mandat, pe primul câștigându-l ca membră a PDL. Popa nu deține terenuri, dar are un apartament de 100 mp și o casă bătrânească în județ, cumpărată în 2010. În luna august a încasat 40.000 lei din vânzarea unui teren intravilan din Vaslui, iar veniturile din indemnizația și diurnele de la Parlament au fost de aproape 90.000 lei.

La Camera Deputaților, PNL Iași speră să prindă patru posturi de parlamentari, în această „luptă” numindu-l ca „locomotivă  electorală” pe directorul Aeroportului Internațional Iași, Marius Bodea. Fost subprefect și șef al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, Bodea este director al Aeroportului din 2012, după ce Consiliul Județean Iași, căruia i se subordonează regia aeroportuară, a fost preluat de liberalul Cristian Adomniței. La alegerile locale a fost candidatul PNL la Primăria Municipiului Iași, dar a pierdut în fața contracandidatului PSD Mihai Chirica, primar interimar la acea vreme. Din declarația de avere a lui Bodea reiese apetența sa pentru autoturisme și motociclete: acesta conduce un Lexus și un motociclu Honda, dar în acest an a vândut alte două autoturisme cu 107.000 lei și 9.520 euro și o motocicletă cu aproape 6.000 euro. Bodea nu are terenuri sau case, dar trebuie să restituie băncilor 80.000 lei și 5.000 euro. Anul trecut, indemnizația de la aeroport i-a adus lui Bodea 57.144 lei, la care s-au adăugat alți 6.566 lei de la o instituție din subordinea Primăriei, unde este membru CA.

imageResize

Poziția a doua la Camera Deputaților este deținută de profesorul Dumitru Oprea (foto), fost rector al celei mai vechi universități din țară, „Alexandru Ioan Cuza”, și senator în anterioarele două legislaturi. Oprea a intrat în politică și a fost ales parlamentar din partea PDL, dar după fuziunea cu PNL a devenit membru și candidat al acestui partid. Oprea a deschis în 2016 un fond de investiții la BRD Asset Management cu valoare la zi de peste 560.000 lei, el având pe numele său alte șase depozite/conturi/limite de creditare de circa un milion de lei. Oprea este și unul dintre investitorii în titluri de stat, plasamentele sale având o valoare de 100.000 lei. Deși este unul din cei mai activi parlamentari din Senatul României, veniturile aferente acestei funcții nu sunt cele mai importante pe care le încasează. Anul trecut, liberalul a obținut de aproape trei ori mai mulți bani din activitatea didactică de la universitate (164.101 lei) față de indemnizația de la Senat (60.521 lei).

Membru al PNL de pe băncile facultății și președinte al Tineretului Liberal, deputatul Costel Alexe vrea al doilea mandat în Parlamentul României. Alexe declară că deține alături de soția sa două terenuri agricole și unul forestier, două apartamente de 70 mp și unul de 100 mp și conduce un Opel Vectra. Familia Alexe are 17.000 euro în numerar și are de restituit către două bănci peste 93.000 euro. Ca deputat, Alexe a câștigat anul trecut 59.400 lei.

Ultimul loc eligibil la PNL este deținut de Alex Muraru, frate geamăn al lui Andrei Murau, fost șef al ICCMER și actual consilier al președintelui Klaus Johannis. Anul trecut, Muraru a primit un cadou de 34.000 euro de la părinți, bani obținuți din vânzarea unui imobil, și a mai obținut venituri de peste 56.000 lei ca cercetător, membru în CA al Societății de Radiodifuziune și consilier la Consiliul Județean. Muraru are de restituit credite de peste 330.000 lei și are în cont circa 16.500 lei. Anul acesta și-a definitivat și vila de 128 mp din comuna Rediu.

Fost ministru al Sănătății în timpul tragediei de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu a fost parașutat de PSD la Iași

index

La PSD, lista pentru Senat este deschisă de surpriza plăcută a acestor alegeri, respectiv profesorul Dan Adrian Pănescu (foto), președinte al Senatului Universității „Gheorghe Asachi” din Iași.Candidatul PSD are patru terenuri, două case și două mașini, iar în conturi 43.000 lei și 3.000 de euro.Ca profesor universitar a câștigat anul trecut peste 90.000 lei, în timp ce soția sa, medic primar, a rotunjit veniturile familiei cu alți 64.000 lei.

Membru vechi al PSD și prieten al fostului președinte al partidului, Gheorghe Nichita, Victorel Lupu ocupă poziția secundă la Senat. Fost șef al Finanțelor Locale și Fisc, Victorel Lupu a fost președinte interimar al Consiliului Județean după suspendarea lui Adomniței, iar în actualul mandat ocupă funcția de vicepreședinte CJ. Lupu are trei terenuri primite prin moștenire sau donație, două case și un autoturism Ford Focus. Are în conturi 100.000 lei și datorează 33.000 euro unei bănci.

Locul 3 la Senat este revendicat de Vasilică Toma, consilier județean democrat liberal în 2008 – 2012, trecut la PSD ulterior. Toma este unul din patronii unei companii de transport persoane și membru al unor asociații de transportatori. Acesta deține un apartament de 40 mp în Iași, nu are mașini pe numele său și a primit îna cest an de la părinți icoane vechi în valoare de 7000 euro. Tot în acest an, Vasilică Toma s-a căsătorit, darul de nuntă fiind de aproape 160.000 lei și 10.000 de euro. Consilierul județean are aproape 70.000 lei într-un cont bancar, dar datorează 59.000 euro unei bănci și alți 8000 euro către două persoane fizice.

Lista PSD Iași la Camera Deputaților este deschisă de o fostă liberală, șefa Inspectoratului Școlar Județean, Camelia Gavrilă. Aceasta a declarat active financiare la zi în valoare de circa 135.000 lei și 10.000 dolari, iar anul trecut a avut venituri totale de circa 145.000 lei din mai multe surse. Gavrilă nu are datorii și deține un autoturism Volkswagen Bora, o casă și un teren.

Și în cazul PSD a existat o „surpriză de la centru”, fostul ministru al Sănătății Nicu Bănicioiu, în funcție la momentul tragediei de la Colectiv. Candidatul de pe poziția secundă la Camera Deputaților a vândut un apartament în București, în august 2016, cu 60.000 euro și a declarat bijuterii și obiecte de artă de circa 8.500 euro. În bănci, Bănicioiu are, alături de soție, depozite de circa 7.000 euro, 11.000 dolari și 50.000 de franci elvețieni, ultimul cont menționat fiind deschis în 2012. De cealaltă parte, soția lui Bănicioiu are un credit ipotecar imobiliar de circa 100.000 euro, contractat în 2015. Ca ministru, candidatului PSD Iași a avut venituri de peste 100.000 lei. La capitolul bunuri, Bănicioiu a declarat trei terenuri (două în Vâlcea și unul în Olt) și patru imobile de locuit (două în Vâlcea, una în Voluntari și una în București).

După halte la PP-DD, UNPR, PC și PDL, Tudor Ciuhodaru revine la „prima dragoste” – PSD

tudor-ciuhodaru-a-trecut-la-unpr

Medicul Tudor Ciuhodaru (foto) mai vreau un nou mandat de deputat, de această dată pe listele PSD, după ce la alegerile anterioare a câștigat mandatul susținut de PP-DD într-un colegiu din Vaslui, iar în 2008 a fost senator social democrat.  Ciuhodaru este cunoscut ca unul din politicienii ieșeni traseiști, el trecând în două rânduri pe la PSD, PP-DD, UNPR de două ori, PC și PDL. Ciuhodaru are o casă și două mașini, peste 130.000 lei în conturi și o datorie de peste 112.000 lei către o persoană fizică. Anul trecut, soția lui Ciuhodaru, de asemenea medic, a adus cei mai mulți bani în casă: 98.000 lei ca medic și o moștenire de 86.000 lei, față de indemnizația de 72.000 lei de parlamentar și cei 6.000 lei ca medic.

Fost boxer și actual președinte al Federației Române de Box, consilierul județean Vasile Cîtea a acordat un împrumut de 158.600 unei persoane fizice, iar împreună cu soția sa a obținut 90.000 euro din vânzarea unui teren. Din acest an, Cîtea este și director adjunct în cadrul Salubris din subordinea Primăriei Iași, iar soția și cei doi copii sunt angajați ai firmei de IT The Red Point, deținută de fiul fostului șef al PSD Iași, senatorul Ion Solcanu.

Ultimul candidat care ar putea prinde un fotoliu de deputat este consilierul județean Silviu Macovei, care în calitate de specialist al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Iași a câștigat anul trecut 26.894 lei, mai mult decât indemnizația de consilier județean, de 15.495 lei. Acestor sume li se adaugă veniturile de 18.842 lei din activitatea din mediul privat. Macovei are două credite de 20.000 euro, un autoturism Ford Focus și două terenuri în comuna Dobrovăț.

Pe prima poziție la Senat din partea USR Iași, scriitorul Dan Lungu are în proprietate două terenuri în Iași și Botoșani, în suprafață de 4.200 mp, și patru locuințe în cele două orașe. Director al Muzeului Literaturii Române din Iași din 2012, Lungu și-a deschis în același an un cont bancar, al cărui sold la zi este de 35.000 lei, dar are și de achitat rate la două credite de 17.500 euro și 45.000 lei. Anul trecut, Lungu a încasat circa 95.000 lei din salarii, 42.500 lei de la Universitatea „Al.I.Cuza” și 52.000 lei de la Muzeul Național al Literaturii Române Iași. De asemenea, din drepturi de autor, candidatul USR a obținut o sumă de 23.529 lei. Pentru Camera Deputaților, USR Iași a propus-o pe primul loc pe Cosette Chichirău, o ieșeancă școlită în Statele Unite ale Americii și cu zece ani de experiență în domeniul financiar american. Aceasta deține un apartament de 62 mp în Statele Unite, achiziționat în 2012, pe care îl închiriază, anul trecut încasând 18.000 dolari de la chiriaș. De asemenea, Chichirău are deschise trei conturi bancare în SUA, valoarea totală a acestora fiind de 245.000 USD, dar are și de restituit un credit de 215.000 USD.

Fostul primar Nichita, trimis în judecată și dator vândut la bugetul public

gheorghe-nichita-retinut-de-dna-alaturi-de-seful-politiei-iasi-207639-1

O altă surpriză de pe listele de la Iași este fostul primar Gheorghe Nichita, trimis în judecată și cercetat în mai multe dosare penale. Fost baron local PSD, Nichita candidează de această dată pe listele PRU, după ce a întrerupt relația de prietenie cu discipolul său, actualul primar Mihai Chirica, în prezent șef al PSD Iași. În luna iulie 2016, Nichita a fost notificat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) că are obligații restante de plată în valoare de 116.364 lei. În afară de această sumă, Nichita mai datorează încă 45.000 euro către Velio Toma. În schimb, la capitolul venituri, fostul primar a obținut ca primar 30.000 lei, circa 170.000 lei din vânzarea unor unități de investiții la BRD Asset Management și 80.000 euro în urma partajului cu soția sa. Totodată, acesta a menționat că are de recuperat 69.000 dolari din cesionarea unor părți sociale de la firmele Nedo și Nedo Junior.

Un candidat PMP are 18 terenuri

Primul pe lista pentru Senat a PMP, Mircea Manolache, a ajuns în partid în urma fuziunii cu UNPR, omul de afaceri ieșean fiind chiar șef peste organizația municipală. Manolache are o firmă de taximetrie, este președinte al Camerei Taximetriștilor și al COTAR Iași, poziție din care s-a implicat în protestele pe tema RCA. Manolache a declarat 18 terenuri cu suprafețe de până la 22.300 mp pe raza județelor Iași (Miroslava, Schitu Duca și municipiul Iași) și Vaslui. De asemenea, omul de afaceri are are în proprietate trei vile și un apartament în Iași, iar, în acest an, a vândut o vilă către o societate comercială pentru suma de 852.000 lei. Manolache și-a împrumutat firma (Parma Tax SRL) cu suma de 116.000 lei, dar are și de restituit băncilor două credite de 38.100 euro și 60.000 lei.

La Camera Deputaților, primul loc este ocupat de șeful Organizației Județene, Petru Movilă, care candidează acum pentru al patrulea mandat. Mmebru vechi al PDL, Movilă a trecut la PMP încă de la înființare. Deputatul are în proprietate șapte terenuri și trei locuințe, precum și bijuterii sau obiecte de artă cu o valoare estimată la peste 20.000 euro și o sumă de circa 34.000 euro în numerar.

Vosganian vrea a șaptea oară. Acum cu ALDE

vosganian

La ALDE, primul loc pe lista pentru Cameră este senatorul Varujan Vosganian, care „schimbă macazul” la aceste alegeri, considerând că are mai multe șanse de a prinde un loc de deputat, calitate pe care a mai avut-o în perioadele 1990 – 1992 și 1992 – 1996. După această experiență, Vosganian, care a mai candidat susținut de UFD, CDR și PNL, a câștigat patru mandate de senator, între 1996 – 2000 și 2004 – 2016. Deși este candidatul etern al Iașului, Vosganian nu are proprietăți în capitala Moldovei, declarația sa de avere arătând că deține un teren în Voluntari, un apartament în București și două case în comuna Vorbilău și Voluntari. Senatorul are într-un cont 74.000 dolari, bani primiți prin moștenire, și trebuie să datoreze unei bănci 130.000 euro până în 2032.

La Senat, primul pe lista ALDE Iași este fostul secretar de stat la Ministerul Educației, Vasile Șalaru, intrat în partid pe filiera PC. Șalaru are două apartamente, un autoturism Volkswagen și economii de 10.000 USD și 15.000 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.