La Suceava, aceleași nume controversate deschid listele pentru parlamentare

5
La Suceava, partidele politice vechi merg pe varianta „la vremuri noi, tot noi!”. Astfel, pe listele celor de la PSD, PNL, ALDE și PMP găsim aceleași nume controversate, unii cu probleme penale, aleși cu state vechi în Parlament, sau „eterni candidați”.

PSD deschide lista de la Senat cu Ioan Stan, actual deputat, care a intrat în Parlament încă din 2000 pe listele social-democraților. În prezent este și șeful organizației județene a PSD Suceava. De numele lui Stan sunt legate mai multe afaceri din zona bazinului electoral Fălticeni, zonă pe care o conduce de ani de zile cu o mână de fier, fiind un fief tradițional al social-democraților.

Pe locul doi urmează Virginel Iordache, un social-democrat cu vechime în partid, care era văzut până acum ca un perdant al listelor pentru Parlament. Este prima dată când se află pe un loc eligibil, însă acest lucru se datorează retragerii lui Gavril Mîrza, fostul baron PSD, care anunța încă din primăvară că va lăsa locul protejatului său. A treia poziție, semi-eligibilă, îi revine lui Ovidiu Donțu. Acesta a fost până la alegerile locale președinte executiv al organizației municipale a PSD Suceava, deși a fost ales senator de Fălticeni de pe listele USL. A fost criticat de social-democrați că în 2012 a ales un loc confortabil în colegiul aflat sub oblăduirea lui Stan și nu a stat să se lupte cu Flutur pe colegiul de la Suceava. De altfel, în toate bătăliile directe a lui Donțu de pe municipiul Suceava, acesta a pierdut alegerile. La scrutinul din iunie, Donțu s-a făcut remarcat la nivel național prin gafele făcute cu strângerea de semnături, PSD Suceava fiind la un pas să nu aibă dreptul de a candida la alegerile locale.

La Camera Deputaților lista este deschisă de Eugen Bejenariu, un alt parlamentar cu vechime la București. A făcut parte inclusiv din cabinetul Năstase și i-a ținut locul de prim-ministru în campania acestuia din 2004. Numele lui Bejenariu este legat de dosarul Microsoft, unde acesta a avut calitatea de martor.

Locul doi pentru Cameră a fost și cel mai disputat: fostul președinte al Consiliului Județean Suceava și al organizației județene a PSD, Cătălin Nechifor, era vehiculat pentru această poziție, urmat de către fostul deputat din legislatura 2004-2008, Mirela Adomnicăi. Numai că lista de la Suceava a fost modificată la București, iar a doua poziție i-a revenit medicului pediatru Maricela Cobuz. Nechifor și Adomnicăi nu au fost agreați la capitală din cauza rezultatelor dezastruoase de la locale. Nechifor a prins de abia locul al treilea pentru Camera Deputaților, loc considerat semi-eligibil. Fostul șef al CJ Suceava a mai fost europarlamentar și apoi deputat PSD în colegiul Fălticeni, însă după înfrângea în fața lui Flutur a căzut în dizgrație în fața conducerii centrale.

De altfel lista de la Suceava era la început deschisă de Nechifor, urmat de Adomnicăi și apoi Bejenariu, însă socoteala de acasă nu a coincis cu cea din târg.

Pe surse se zvonește că Nechifor și Donțu ar fi în vizorul celor de la DNA pentru niște contracte de modernizări de drumuri.

Liberalii vin și cu ceva nume noi pentru aceste alegeri parlamentare. La Camera Deputaților, lista este deschisă de Ioan Bălan, actual deputat aflat la al doilea mandat. Acesta s-a pregătit mai bine de 3 ani de zile să fie candidatul PDL, apoi PNL pentru Primăria Suceava, însă în ultima clipă, după jocuri de culise, actualul primar traseist aflat în funcție a revenit la matcă și a fost desemnat candidat. Bălan este un prosper om de afaceri din Suceava, însă de numele său sunt legate mai multe controverse. Este văzut ca „omul lui Flutur” și este unul dintre cei mai influenți lideri PNL la nivel național. Pe locul al doilea liberalii au aruncat-o în cursă pe Angelica Fădur, actualul primar al comunei Iacobeni. Aceasta are misiunea de a aduna cât mai multe voturi din zona de munte, fief tradițional al liberalilor. Urmează apoi jurnalistul Bogdan Gheorghiu, cunoscut pentru politica sa liberală pe care a promovat-o la propria televiziune în ultimii ani. Gheorghiu s-a înscris de curând în PNL, însă se bucură de o notorietate ridicată, mai ales în zona fiefului PSD. Pe locul al treilea candidează omul de afaceri Dumitru Mihalescul, un „etern candidat”, care până acum a pierdut la mustață de fiecare dată un fotoliu de parlamentar. Lista este continuată de actualul deputat Radu Surugiu, un parlamentar din Neamț, plantat pe lista USL Suceava în 2012.

La Senat lista PNL este deschisă de Dan Cadariu, fost vicepreședinte al CJ Suceava în legislatura 2008-2012. De numele acestuia este legat, printre altele, scandalul gestionării proiectului managementului deșeurilor, cu celebra groapă de gunoi din vârful muntelui Mestecăniș. În acest scandal, ajuns și în atenția DNA-ului, mai sunt legate și numele lui Flutur, Mîrza și Nechifor.

Locul al doilea este ocupat de către actuala senatoare Steliana Miron, etichetată de presa de scandal drept „sexi-senatoarea”. A ajuns în Parlament de pe lista PP-DD și apoi a migrat la PNL. S-a făcut remarcată prin mai multe controverse din presa mondenă. Al treilea pe listă este profesorul universitar Radu Pentiuc, un fost membru PD – PDL, credincios partidului, care a mai avut o tentativă de a candida în 2004 pentru funcția de primar, însă a pierdut în fața actualului primar PNL Ion Lungu.

Partidul Mișcarea Populară, la Camera Deputaților deschide lista cu președintele organizației, Corneliu Popovici, fost secretar de stat PSD în ministerul condus de Elena Udrea. El este urmat de către inginerul Sorin Andrei și de către viceprimarul municipiului Suceava, Marian Andronache. Acesta din urmă a obținut funcția de viceprimar după ce PMP a obținut doi consilieri locali și au făcut majoritatea absolută alături de cei de la PNL.

La Senat vine o surpriză de proporții: fostul primar de Rădăuți, Aurel Olărean. Om de afaceri controversat, cu multe probleme penale, Olărean și-a pierdut mandatul după ce a stat în arest mai bine de 6 luni de zile, fiind anchetat de DNA în mai multe dosare de corupție, în care sunt implicați procurori și judecători. Olărean a mai fost deputat în Parlamentul României, fiind un apropiat de-al fostului președinte Traian Băsescu. Pe vremea când era parlamentar, s-a făcut celebru după ce ar fi încătușat doi polițiști care au îndrăznit să-l tragă pe dreapta, sau după ce ar fi tras cu arma după fiul unui fost contracandidat de-al său, în timpul campaniei electorale.

ALDE nu vine cu aproape nici o surpriză. După cum bănuia toată lumea, la deputați lista este deschisă de către Ștefan Alexandru Băișanu, actualul președinte al organizației județene. Băișanu este profesor la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și un controversat om de afaceri. Familia sa deține o televiziune locală, care de-a lungul anilor a fost folosită ca instrument politic în diferitele campanii electorale. Băișanu este actualmente deputat de Suceava, aflat la primul mandat, după ce în trecut a pierdut toate confruntările politice directe în care s-a implicat.

La Senat lista este deschisă de către mâna dreaptă a lui Băișanu, fostul vicepreședinte CJ Suceava, Ilie Niță. Acesta este un vechi traseist politic, care a profitat la maximum de diferitele sale funcții pentru a-și consolida afacerile. Cea mai cunoscută este cea privind administrarea noului cimitir din Suceava.

Singurii care vin cu nume noi, așa cum era de așteptat, sunt cei de la Uniunea Salvați România. Aceștia au deschis lista la Camera Deputaților cu lectorul universitar dr. Cristian Pîrghie, iar la Senat a fost aruncat în cursă Radu Tudor Ciornei, doctor în imunologie la Universitatea din Kentucky din Statele Unite ale Americii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.