Liliana Mincă – fosta șefă a Loteriei – „vedeta” ALDE pe listele de la Botoșani

12

Județul Botoșani va avea în mandatul 2016-2020 șase deputați și trei senatori.

Cristian-Achitei
Cristian Achiței (Sursa foto: ebotosani.net)

Liberalii deschid lista pentru Camera Deputaților cu fostul vicepreședinte al CJ Botoșani, Cristian Achiței, fiind urmat de către deputatul Cristian Roman. Ambii sunt apropiați ai fostului președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, care s-a retras din viața politică în urma unor anchete demarate de către procurorii anticorupție.

Pe locul al treilea la deputați, ultimul care ar putea fi considera eligibil, vine Verginel Gireadă. Acesta din urmă, vrea să-și păstreze mandatul actual, însă în primă fază a fost scos din jocuri de ceilalți lideri liberali de la Botoșani și repus pe loc eligibil de Alina Gorghiu, în urma unei „intervenții chirugicale” în interiorul organizației.

soptica
Costel Șoptică (Sursa foto: stiri.botosani.ro)

La Senat liberalii îl propun pe prima poziție pe actualul deputat Costel Șoptică, un om de afaceri controversat care ar fi intrat și în atenția procurorilor pentru presupuse fraude privind achizițiile publice. Șoptică, alături de soția lui și un primar sunt cercetați pentru trafic de influență și instigare la abuz în serviciu.

Pe locul al doilea pe lista PNL de la Senat se află actualul senator Viorel Grigoraș, un prosper om de afaceri care controlează una dintre cele mai mari firme de transport din nord-estul Moldovei. De numele său s-au legat mai multe controverse, însă cea mai celebră este cea privind cererea de decontare de la Senat pentru bagaj suplimentar la cala avionului. După ce a făcut parte dintr-o delegație oficială în Franța, Grigoraș și colegii săi au arătat că acele cadouri primite depășeau greutatea limită admisă în tichetul de avion.

tamara ciofu
Tamara Ciofu (Sursa foto: Adevărul)

Cei de la PSD vin cu o ofertă care promovează femeile pe poziții eligibile. Social democrații propun pentru prima poziție la Cameră pe deputatul Tamara Ciofu, urmată de Mihaela Huncă. Aceasta din urmă este un personaj cu state vechi în PSD, iar presa din Botoșani a legat de numele ei mai multe scandaluri. Pe locul al treilea urmează fostul șef de la Casa de Pensii, Marius Budăi.

doina-federovici
Doina Federovici (Sursa foto: Gazeta de Botoșani)

La Senat, lista PSD este deschisă de președinta organizației județene PSD, Doina Federovici, cunoscută mai ales pentru puternicele sale convingeri privind art. 48 din Constituție. Fedorovici este una dintre susținătoarele inițiativei privind înscrierea în Constituție a prevederii că familia se întemeiază între un bărbat și o femeie.

Pe locul al doilea este fostul primar al comunei Vlășinești, Lucian Trufin. La Botoșani PSD propune ca în cel mai bun scenariu să prindă doi senatori și patru deputați.

14947644_1145151775574762_3761476894051605167_n

532213_368176569938957_1979096797_n
Liliana Mincă alături de Dan Diaconescu

Poate cea mai mare surpriză o propun cei de la ALDE, care au șanse reale să prindă un mandat de senator și unul de deputați. La Cameră, din partea ALDE candidează din nou celebra Liliana Mincă (Ghervasuc), fosta șefă de la Loteria Națională. La Senat oferta nu se lasă cu nimic mai prejos, cei din ALDE o aruncă în cursă pe celebra interpretă de muzică populară, Margareta Clipa. Aceasta susține că nu este o străină cu treburile parlamentarilor, deoarece a fost șefa cabinetului parlamentar a Lilianei Mincă. Clipa își propune să obțină mandatul de senator în Parlament și speră că va face parte din Comisia de Cultură, acolo unde crede că ar avea cea mai multă expertiză.

corneliu-popescu
Corneliu Popescu (Sursa foto: HotNews.ro)

Cei de la Mișcarea Populară au reușit pe ultima sută de metri să scoată un „iepure din pălărie” și l-au transferat de la liberali pe senatorul Corneliu Popescu, care va deschide lista la Senat. Popescu s-a văzut pe loc neeligibil la fostul său partid, PNL, așa că la începutul lunii octombrie 2016 a schimbat macazul, mai ales că a devenit vicepreședinte PMP la nivel național. La Camera Deputaților, primul pe listă este președintele organizației, Dan Ionescu.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.