Management de nota 10 la cea mai titrată şcoală din Gorj! Dosarele penale nu se pun! AUDIO Cum sunt părinţii intimidaţi să renunţe la plângeri

15

Directorul în funcție al Școlii Alexandru Ștefulescu și adjunctul său au promovat, cu calificativ maxim, toate probele concursului pentru posturile pe care, cel puţin primul, îl ocupă de 8 ani. Numele celor doi apar într-o plângere penală pentru abuz în serviciu, după ce ar fi muşamalizat contextul rănirii unui elev de vârstă mică, distrugând şi probele video din caz. O altă familie şi-a retras, în urmă cu doi ani, copilul de la aceeaşi şcoală, după ce directorul ar fi abuzat emoţional de copil, etichetându-l des în faţa colegilor, pentru ca părinţii să renunţe la sesizările oficiale făcute într-un caz la indigo.

Comisia de examinare pentru candidaţii la funcţiile de director de şcoli din Gorj a avut pe masă plângerile penale vizându-i pe Aurel Popescu şi Anca Bouleanu, pentru neglijență în serviciu și distrugere de probe dintr-o anchetă penală. S-a întâmplat chiar în timpul probei de prezentare a ofertei manageriale, la care cei doi au obținut punctajul maxim 50.000.

insert foto aurel popescu
Aurel Popescu

Cei doi candidați admiși în urma concursului pentru posturile de director/director adjunct la Școala Ștefulescu – Bouleanu și Popescu – erau directori în funcție, în Septembrie 2016, când David Sbora, fiul de 7 ani al familie Sbora, s-a accidentat la cap, în pauza dintre ore.

Conform procedurii, David ar fi trebuit să primească ajutor medical de urgență. Conducerea școlii susține că copilul le-a transmis că se simte bine, ca atare nu au mai aplicat procedura: singurul consult i-a fost acordat de femeia de serviciu a școlii. Părinții copilului nu au fost anunțați de accident, în mod oficial.

Cazul seamănă izbitor cu o altă neglijență în serviciu, despre care tatăl elevului spune că a fost mușamalizată de acelaşi director al Școlii Ștefulescu, de Inspectoratul Școlar  Gorj și de Minnisterul Educației: cazul accidentării, în aceeași școală, a elevului George Preda, în noiembrie 2014, când inspectorii au dat avertisement pentru fumatul în lcoală, deşi veniseră să verifice contextul accidentării elevului. Conform Legii Educației Naționale, cei găsiți vinovați de astfel de neglijențe în serviciu trebuie sancționați disciplinar de IȘJ Gorj.  Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că deşi ambele instituţii au fost sesizate oficial, sancţiunile, iar apoi chiar reclamaţia, au fost „rătăcite” de angajaţii din inspectorat şi minister.

Cert este că, dacă ar fi fost sancționați disciplinar, vinovații de neglijență în serviciu nu mai îndeplineau condițiile pentru a se înscrie la concursul pentru funcția de director, conform metodologiei concursului în desfășurare. Iar directorul Popescu era primul vizat. Cu un dosar disciplinar pierdut pe drum şi altul, penal, cu probe „dispărute”,  cei doi directori au primit note maxime pentru „viziunea managerială”.

Insert 1
Click pentru rezoluție mai mare.

Părinţii, intimidaţi, ca să renunţe la plângeri AUDIO

Directorul adjunct Bouleanu a convocat părinții copilului accidentat la o discuție la școală. Aceasta a avut loc, nu în cadru oficial, cum era noraml, ci în curtea școlii.

Transcript: După ce dă de înțeles părinților că fiul lor va avea de suferit dacă nu „o dau la pace” cu directorul Popescu, directorul adjunct Anca Bouleanu sugerează că are cunoștință de distrugerea unei probe ce avea legătură cu dosarul penal deschis pentru neglijență în serviciu.

Directorul adjunct Bouleanu: Normal că și pe mine mă afectează… că mă vor chema și pe mine la … (n.n. Poliție).

Ion Sbora: Ai fost în birou, când i-am cerut înregistrarea. Ce mi-a zis: „Nu-ți dau nicio înregistrare”. Am zis: „e dreptul meu, mă duc la Poliție!”.Cum a zis: „du-te la Papa de la Roma, da?… du-te la școală privată…”… Ai fost în birou.(…) I-am spus că ăsta nu-i un comportament demn de director de școală.(…)

Directorul adjunct Bouleanu: Ascultă-mă, îl afectează pe copil, dacă voi, între adulți, nu rezolvați problema.(…) În 26, când ai venit, dacă tu vorbeai calm și nu amenințai cu Poliția… Tu i-ai cerut (n.n. directorului Popescu Aurel) înregistrarea că-ți trebuie la Poliție…

Ion Sbora: Nu! Am cerut înregistrarea și a zis că „nu ți-o dau”…

Directorul adjunct Bouleanu: Dar ce făceai cu ea?

Ion Sbora: Voiam s-o țin eu. N-am văzut-o cap-coadă.

Directorul adjunct Bouleanu: Tot la Poliție îți trebuia, da? (…) Deci noi nu avem nicio hârtie de la Poliție care să spună să oprim… nu e vorba că o șterge cineva… ele se șterg…

Ion Sbora: Dar putea s-o păstreze. Eu am venit pe 26. Eu am scris la Poliție că trei zile se înregistrează.

Directorul adjunct Bouleanu: Dacă ai sistem autorizat… La noi este un sistem donat de un părinte în 2009, care să ne ajute să-i supraveghem…

Ion Sbora: Dar de ce nu puneți o pancartă: „Sistemul nu respectă legea”… imaginile sunt decât 5 zile…

Directorul adjunct Bouleanu: Normal că nu respectă… Deci nu e un sistem pus de Primărie… Noi nu avem posibilitatea din fondurile școlii să instalăm acel sistem.

Așa discută, cu părinții elevilor propriei școli, actualul și viitorul director adjunct al Școlii Ștefulescu, din Tg-Jiu.

Această doamnă a luat punctaj maxim la viziunea managerială, în cadrul unui concurs tehnocrat pentru postul de director adjunct al Școlii Ștefulescu. Conform spuselor domniei sale, elevii școlii au de suferit, dacă părinții îl supără pe domnul director Popescu, iar responsabilitatea pentru orice neglijență care are loc în unitatea școlară nu poate fi imputabilă conducerii și nu poate fi remediată prin sesizări penale…

Transcript: Directorul Bouleanu dă de înțeles că ancheta penală nu va rezolva nimic: „Ce crezi că se va rezolva cu plângerea penală?!”

Directorul adjunct Bouleanu: Și spune, în momentul ăsta… plângerea aia penală merge mai departe… Ce crezi că se va rezolva cu acea plângere penală?!

Ion Sbora: Ce constată organele de anchetă, atât Poliția, cât și Ministerul…

Directorul adjunct Bouleanu: Bun…ce crezi că se va rezolva?!

ANTECENTENTE: „Directorul îmi transmitea prin fiul meu, că, dacă nu mă liniștesc cu posibilele reclamații, copilul meu va avea media scăzută la purtare”

Laurențiu Preda, tatăl celuilalt elev accidentat la Școala Ștefulescu, recunoaște stilul abuziv al conducerii în mușamalizarea cazului Sbora:

Nu mă miră ce se întâmplă cu familia Sbora… Și în speța mea, nemernicul Popescu a atacat direct inima, sentimentele, sensibilitatea mea, ca părinte, pe de o parte, cât și viitorul, inocența și viziunea despre viață si educatori, a unui tânăr în devenire. Spun asta, deoarece la orice oră din ziua de școală, acest nemernic intra în clasa băiatului meu și îl amenința că, dacă nu se tunde, o să aibă media scăzută la purtare, apoi continua cu amenințări de genul să-i spui lui taică-tu să se potolească cu reclamațiile că tu ai de suferit!

Preda continuă, dezgustat, rememorarea întâmplărilor halucinante, pe care le-au trăit el și fiul lui, doar pentru că tatăl a reclamat accidentarea fiului său, produsă  sub supravegherea unor profesori iresponsabili, la Ștefulescu:

Mai mult decât atât, diriginta fiului meu, Dinuță Camelia, cu un comportament de sclav față de director, ca sa fie pe placul stăpânului, a montat TOȚI colegii de clasă ai fiului meu să facă glume de prost gust pe seama mea și a fiului meu… Îmi pare sincer rău pentru domnul Sbora, îl înțeleg foarte, foarte bine…

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.