Meșterul Manole a fost hoț sau nepricopsit. Ana a fost zidită degeaba

8
  • Legenda mänästirii greu de ridicat are corespondent la Probota, în Suceava.
  • Acolo se face din 2002 o scoală. Când ți-e lumea mai dragä, se întâmplă ceva care împiedicä inaugurarea.
  • Zilele trecute, când toate obstacolele păreau depășite, s-a präbușit tavanul. Pentru cä firma constructoare acoperise clădirea cu folie de plastic.
  • Pentru școala s-au cheltuit deja 1,2 milioane de lei, dar nu e clar cândse vor ține în ea și cursuri.

Moldova a suferit din cauza inundațiilor de săptămâna trecută. A plouat și la Suceava destul de mult, însă pagubele produse de precipitații puteau fi evitate dacă nu aveam de a face cu ”prostia omenească tipică”. Tavanul școlii din Probota a căzut din cauza infiltrațiilor de la ploaie. Trebuie subliniat însă că acoperișul clădirii a fost dat jos, deoarece nu avea culoarea potrivită, iar școala era protejată doar cu o folie de plastic.

300 de copii nu merg câteva zile la școală din cauza prostiei unor autorități care și-au bătut joc de banii publici în ultimii 10 ani. Povestea şcolii gimnaziale din satul Probota, oraşul Dolhasca, este una mai încurcată, unitatea școlară fiind modernizată de mai multe ori în ultimii ani.

Deoarece era o școală veche în sat, s-a hotărât să se construiască una nouă. S-a turnat temelia și s-au ridicat pereții până la primul nivel. Erau anii 2002 – 2003, iar banii erau cam cu țârâita, deși sursa de finanțare era de la Banca Mondială. La un moment dat cineva și-a dat seama că noul edificiu, aflat la nici 5 metri de cel vechi, era prea aproape de monumentul UNESCO, Mănăstirea Probota, iar lucrările au fost sistate.

Cum mai erau ceva bani, prin 2007-2008, s-a renovat vechea școală și au fost achiziționate dotări de ultima generație pentru ea. Numai că prin renovare, s-a pus un acoperiș de culoare roșie, iar cei de la Direcția de Cultură Suceava au contestat din nou lucrarea. Culoarea nu era conformă cu normele privind construcțiile din jurul monumentelor, motiv pentru care specialiștii Direcției de Cultură nu au dat aviz pentru funcționarea școlii. E drept, nici măcar nu fuseseră întrebați de sănătate când în 2002 s-a început ridicarea celeilalte construcții. Iar prin blocajul inter-instituțional, s-a ajuns ca școala să nu fie funcțională în 2008, copiii fiind împrăștiați prin niște case din sat, unde se țineau ore.

Într-un final s-a ajuns la un compromis, iar anul următor elevii au revenit în vechea școală, proaspăt renovată. Din septembrie 2015, clădirea reintră într-un program de reabilitare și extindere – vorbim tot de clădirea veche – iar prin reabilitare înțelegem înlocuirea acoperișului roșu, cu una agreată de cei de la direcția de cultură.

Toate bune și frumoase, până când firma care a câștigat lucrările a decopertat acoperișul și a instalat o folie de plastic. Vorbim de o firmă de prestigiu din Suceava, care a mai avut o experiență similară cu decopertarea acoperișurilor, atunci când a reușit să distrugă și să deterioreze cărți unicat din fondul Bucovina, de la Biblioteca I.G Sbiera din Suceava. Ca o paranteză și atunci nu au prevăzut ploi abundente și au crezut că o folie de plastic este suficientă. Însă a plouat, iar apa s-a infiltrat în blibliotecă, inundând rafturile cu cărți.

13414013_10153523062706956_256599750_n

Revenind la povestea noastră, de anul trecut și până acum, această firmă nu a reușit să pună un nou acoperiș pe școală, fiind preocupată mai mult cu extinderea decât cu reabilitarea construcției. Iar în cele din urmă, după ploi ce au durat câteva zile la rând, apa și-a croit drum până în tavanele de gips-carton, instalate în 2008.

13401453_10153523062721956_1159142245_n

Vineri dimineaţă, personalul şcolii s-a trezit cu tavanele din trei săli de clasă prăbuşite şi cu apa şuruind peste tot. Prima care a văzut dimensiunea pagubelor a fost Viorica Ioniţă, femeia de serviciu a şcolii, care ne-a declarat: ”Am găsit tavanul căzut în clasa aceea, la fel şi aici, şi în rest apa infiltrată. Mi-am pus mâinile în cap când am văzut. Bine că nu au fost copiii la şcoală, să păţească ceva.”

13407382_10153523062821956_1977971008_n

Directoarea şcolii, Tamara Mariana Irimia, a arătat că s-a cam întârziat cu acoperișul școlii. ”S-a acoperit o parte din şcoală, urma să se acopere şi cealaltă parte a şcolii, dar din cauza condiţiilor meteo şi a ploilor care au fost, rigipsul a cedat şi s-a ajuns la situaţia în care suntem acum. Nu ştim cauza, de ce apa totuşi s-a infiltrat prin acea folie şi a ajuns în interior. Aici este un semn de întrebare.

Angajații firmei de construcție au debarasat rapid molozul și s-au apucat să dreagă busoiocul. Cu toate acestea este greu de crezut că acele clase afectat de infiltrație vor mai putea fi refăcute în timp util pentru finalul anului școlar. Asta pentru că în pereți a ajuns atât de multă apă încât structura lor nu mai este una sigură. În plus, petele enorme de mucegai care se ascundeau sub tavnul fals, arată că infiltrația s-a produs cel mai probabil din toamna anului trecut, iar acum a fost doar finalul apoteotic al poveștii unui acoperiș mult prea roșu. Ce să mai spunem de parchet, sau de materialele didactice distruse, chiar dacă cei din conducerea școlii s-au grăbit să ne spună că acestea nu au fost afectate prea mult. Cu alte cuvinte, cam așa au fost cheltuiți 1,2 milioane de lei.

13414544_10153523062786956_1809063151_n

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.