Slobozia s-a predat „Rechinilor gunoaielor” din Republica Mazăre. Cum a ajuns Polaris M să curețe Slobozia

14

În 2014, la licitația organizată de primarul Alexandru Stoica pentru delegarea serviciului de salubrizare, lucrurile s-au petrecut după tiparul clasic. Actorii s-au bătut în oferte elaborate după un caiet de sarcini făcut cu dedicație. Departajarea dintre cele patru oferte declarate admisibile s-a făcut pe baza unor criterii dubioase. Teoretic, criteriul de atribuire a fost „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”. Practic, oferta declarată câștigătoare nu este nici cea mai ieftină și nici cea mai competitivă. Polaris M Holding Constanța, firma deputatului PSD Eduard Martin, a fost scoasă din joben de primărie. Junalistul Mihai Enciu, de la Gazeta de Sud-Est, descrie rețeta.

Caietul de sarcini, scris după dictare

Secretul tunului care s-a pregătit în culisele acestei afaceri urât mirositoare stă în caietul de sarcini. Conform acestui document, elementul preț devine nerelevant în fața unor condiții aiuritoare ce primesc punctaj bogat. Două sunt atuurile prefabricate de cei care au elaborat caietul de sarcini și care plasează contractul în buzunarele deputatului Martin.

Primul se referă la respectarea protecției mediului, obligație care decurge oricum din lege și care nu trebuia punctată deloc. Competitorii Polaris nu au insistat și au fost depunctați.

Cel de-al doilea atu al Polaris a fost o aberație de ordin tehnic. În doar 14 zile oamenii lui Martin și-au luat angajamentul să reabiliteze cele peste 49 de platforme de gunoi din Slobozia, dintre care nici măcar jumătate nu îndeplinesc condițiile de autorizare. Timpul este atât de scurt încât nici cimentul nu se putea usca. Dar membrii comisiei de evaluare au crezut și nu au cercetat. Și au adjudecat.

Cu un  punctaj maxim oferit pentru aceste criterii aberante ale caietului de sarcini, dar cu o redevență de numai 90.000 de lei/an, Polaris și-a adjudecat contractul fără mari emoții.

Una dintre firmele scoase din licitație, respectiv Urban SA Râmnicul Vâlcea, a încercat să o conteste. Numai că după depunerea contestației, s-a răzgândit și n-a mai plătit taxa aferentă, lăsând astfel cale liberă companiei din Constanța. Clasic!

gunoi-2

Contract adițional după numai două luni de la semnare

În ianuarie 2015, între două piftii și trei sarmale, primarul Stoica face o nefăcută în afacerea Polaris.

„Rechinii gunoiului” din Constanța încearcă să intre în legalitate și să obțină autorizația de mediu pentru a putea să opereze cu acte în regulă în activitatea de colectare a gunoiului la Slobozia. Primarul Stoica încearcă și el să legalizeze licitația din 2014. Intersecția dintre cele două interese s-a realizat prin modificarea pe șest, fără consultarea Consiliului Local Slobozia, a contractului de delegare a serviciului.

Polaris inițiază un act adițional la contractul de delegare a gestiunii nr. 62492 din 13.10.2014. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, motivul introducerii acestui adițional în ecuație este imposibilitatea autorizării firmei Polaris. Iar imposibilitatea emiterii autorizației de mediu rezultă din faptul că oamenii primăriei au „omis” să specifice în caietul de sarcini că este vorba despre colectare selectivă pe minimum patru fracții, așa cum obligă Legea 211/2011.

Termen prelungit: de la 8 + 2 la 8 + … 41 ani!

Sunt modificați semnificativ termenii contractuali – o dedicație specială de la primarul PSD Stoica pentru deputatul PSD Martin. Sare în ochi prelungirea duratei contractului. De la 8 plus 2 ani se trece brusc la 8 plus… 41 de ani.

Articolul 7, aliniatul (1) și (2), din contract se modifică prin introducerea perioadei maxime de prelungire a contractului de la 2 ani la … 49 de ani. Această modificare schimbă fundamental datele inițiale ale contractului și s-a făcut fără acordul consilierilor locali. Este evident că, în cazul unei perioade contractuale de 49 de ani, altfel ar fi arătat ofertele tuturor participanților.

La articolul 9 se introduce dreptul operatorului de a încasa bani prin taxe, tarife sau subvenții de la bugetul local pentru anumite „investiții în sistemul de salubritate”. Prevederea s-ar putea referi la platforme – demolarea pereților vechilor platforme și amplasarea unui gard din metal inutil câtă vreme porțile sunt deschise non-stop. Operațiunea a costat circa 3.000 lei pentru fiecare platformă plus deșeurile de construcții abandonate pe amplasament, ceea ce ar fi trebuit să atragă oricum o amendă pentru Polaris din partea Gărzii de Mediu. Ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă se compară prețul la care DADP (Direcţia de Administrare a Domeniului Public)]  a făcut lucrări la platforme cu sumele acordate Polaris se poate ajunge ajunge la concluzia că bugetul local va deconta aceste lucrări executate la prețuri umflate. La care se poate adăuga lejer încălcarea flagrantă a OMS 119/2014 cu privire la dotările platformelor (apă și racord la canalizare) care lipsesc, precum și la riscurile majore pentru sănătatea populației. Deci, ca să rezumăm, locuitorii plătesc scump o modernizare care încalcă legea.

De menționat este faptul că în Slobozia se practică două sisteme de plată pentru ridicarea gunoiului. Sistemul de taxă, pentru locuitorii care nu au contract cu operatorul de salubrizare, și sistemul bazat pe tarif pentru cei care au contracte în derulare cu operatorul. Taxa achitată direct la primăriei ar trebui să conțină o cotă de dezvoltare a sistemului de colectare. Primăria spune că această componentă nu a fost luată în considerare la stabilirea taxei, dar nu explică în răspunsul remis nouă și de ce legea nu a fost respectată.

Colectare selectivă pe banii prostimii!

În vederea introducerii colectării selective inițiatorii introduc la articolul 11 din contract o prevedere dubioasă. Se prevede introducerea unor saci de plastic care să fie oferiți populației și care să fie, eventual, suportați de operator din cuantumul tarifului anemic pe care l-a ofertat. Pe de altă parte, adiționalul prevede și plata din buget a respectivilor saci, fapt mult mai probabil din motive de rentabilitate, nu?

De asemenea, primăria se obligă prin actul adițional să achite din bugetul local contravaloarea prestațiilor făcute persoanelor fără contract. Ceea ce înseamnă că cetățe nii  plătesc gunoiul de două ori.

Acestea sunt doar câteva clauzele introduse pe sub masă în contractul de delegare a gestiunii. Din 15 ianuarie 2015, când s-a înregistrat adiționalul la Primăria Slobozia, și până acum Polaris n-a implementat nimic din ceea ce înseamnă colectarea selectivă.

 

Conexiuni wireless între baronii PSD

Polaris M SRL Constanța este afacerea deputatului PSD Eduard Martin. Locul 127 în Top Forbes, miliardarul roșu Eduard Martin este unul dintre primii 5 bogătani din Constanța.

Imperiul din gunoaie l-a moștenit de la tatăl său, fostul prefect de Constanța din perioada Adrian Năstase, Gheorghe Martin.

Unchiul lui Eduard Martin – Dumitru Martin – a fost arestat în SUA pentru corupție.

În afară de județul Constanța, undea Polaris este un fel de Tel Drum al gunoaielor, Târgu Jiu, Teleorman sau Alba sunt fiefuri unde deșeurile menajere se strâng de către deputatul Lamborghini.

Polaris M a câștigat un contract de colectare și transport deșeuri taman în Teleorman, unde nici vântul nu bate fără aprobarea lui Dragnea. Detalii: 14 iunie 2013, 158 de milioane de lei pentru colectare din tot județul, preț per gospodărie crescut de la 30 lei la 120 de lei, primarii care refuză contract cu Polaris sunt amendați de Garda de Mediu. La contrapartidă, Tel Drum și-a luat contracte de la Nicușor Constantinescu pentru reabilitare drumuri. Cităm din memorie, 2010, 30 de milioane lei noi, bani de buzunar. Așa cum RAJA Constanța este compania (de apă) pesedistă întinsă ca o caracatiță în județele roșii, Polaris M adună gunoaie de pe moșiile baronilor PSD. La Constanța, de exemplu, contractul de salubrizare al firmei Polaris se întinde pe 25 de ani.

Modul în care Polaris M a ajus să opereze pe piața salubrității din Târgu Jiu a fost descris de Cerasel Cuteanu:

Cum a umflat Cârciumaru preţul gunoiului

Rechinii de la Marea Neagră se îngrașă cu gunoi din Valea Jiului

Ieri, firma Polaris M a fost trimisă în judecată de DNA, alături de patronul său Eduard Martin, pentru mita de 7 milioane de euro oferită primarului Radu Mazăre pentru a-și asigura monopolul salubrității în oraș vreme de 25 de ani.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru mită de la Polaris Holding

Astăzi am aflat că unchiul lui Eduard Martin – Dumitru Martin – a fost arestat în SUA

Dumitru Martin, acţionar Polaris, arestat de FBI şi acuzat de mituirea unui ofiţer al US Air Force

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.