Prefectul dezertat și înzăpezit vrea să fie deputat de Brăila în partidul lui Tăriceanu

15
Gheorghi Obreja, 59 de ani, e genul de personaj care polarizează sentimente contradictorii. Este un businessman de succes, dar în afaceri în primăriile subordonate politic. Are susţinere la centru, dar trebuie să se angajeze gardian public, pentru a deveni prefect. Nimeni nu-l iubeşte, dar toţi îl votează, conchide jurnalista Nicoleta Butnaru.

Fostul prefect al Brăilei, Gheorghi Obreja, s-a cufundat, în ultimii doi ani, în lumea afacerilor, asta până în martie, când l-a detronat peste noapte pe liderul local al ALDE Dan Păun, cel care candida la Primărie.

Brăilenii și-au amintit cum, în iarna lui 2014, în plin Cod Roșu de ninsori și viscol, în loc să coordoneze comandamentul pentru situații de urgență, prefectul Obreja a plecat din oraș și a anunțat după două zile de urgie albă că este înzăpezit. Brăila a trecut atunci printr-un episod de iarnă autentică: viscol cu vânt de 100 km/ oră, ninsori abundente cu nămeți de doi, trei metri și ger de minus 15 – 20 de grade Celsius.

S-a făcut gardian public, doar ca să ajungă prefect

Episodul cu înzăpezirea venea după o altă secvență de pomină din cariera lui Obreja. Înainte de iunie 2013, pentru a prinde funcția de prefect, Obreja s-a încadrat pe o funcție de gardian public în Târlungeni, județul Brașov, astfel acumulând stagiul minim de trei luni într-o funcție publică de execuție.

Între timp, omul făcea afaceri grele în Brăila, prin firma de construcții pe care o are, accesând inclusiv bani publici de la autorități cu care lucrase cândva, în localitatea brăileană Ianca. Isprava lui a ieșit la iveală abia în momentul în care și-a anunţat public CV-ul ca să justifice numirea în funcția de prefect.

În 2013, negocierile politice au atribuit partidului lui Dan Voiculescu funcția de prefect al Brăilei. Numai că Obreja nu avea stagiul minim în administrație publică pentru această funcție. Nu-i nimic imposibil, avea să demonstreze Obreja, care s-a încadrat imediat ca poliţist local, în Târlungeni, judeţul Braşov, pentru ca în iulie 2013 să se întoarcă trimfător într-o funcție de demnitate publică, chiar prefect, numit în fruntea Brăilei, de către Guvernul Ponta 2 (PSD-PNL-UNPR-PC).

Doar presa a comentat neonorabila numire, pentru că niciun oficial nu a verificat modul în care Obreja si-a făcut treaba în slujba comunităţii din Târlungeni – Braşov, în vreme ce încasa contract după contract din banii publici ai judeţului Brăila. Iarna a „răzbunat” dezinteresul autorităților și i-a adus lui Obreja demiterea din funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Cel mai mare talent: afacerile!

Deși avea multă treabă în politică și prin administrația publică, Gheorghi Obreja şi-a pus în valoare cel mai bine talentul în afaceri. Din 2012 și până la finele lui 2015, firma de construcții a acestuia a derulat o serie de achiziții publice de circa un milion de lei, îndeosebi în zonele Ianca și Făurei din județul Brăila.

Afacerile au fost deblocate din iunie 2012, de când Ionel Voinea, de la Partidul Conservator, a ajuns primar al orașului Făurei, pe vremea când Obreja era șeful PC Brăila.

În august 2012, SC Obiobra Cons SRL, firmă a cărui director era Gheorghi Obreja, a obținut prin achiziție directă contractul de reabilitare a Grupului Școlar „George Vâlsan” Făurei, în valoare de 44.357 lei. În octombrie, mai semnează și contractul de reparare a grupului sanitar (contracte fărâmițate), în valoare de 6.683 lei. Firma lui Obreja a fost unul dintre sponsorii Partidului Conservator în 2012.

În iulie 2013, chiar înainte de a fi numit prefect, firma lui Obreja preia contractul de 90.538 lei – reparații generale la Primăria Făurei, iar în septembrie același an, contractul de 12.260 lei – reparații la grădinița din aceeași localitate.
În iulie 2014, firma primește alte trei contracte la Liceul „Vâlsan” de 130.000 de lei.

În iulie 2015, Obreja câștigă cu Primăria Făurei, prin cerere de ofertă, un alt contract de 787.704 lei.

Obreja revine. În politică

În martie 2016, chiar înainte de locale, Obreja a revenit din afaceri pe scena politică locală. S-a înființat la ALDE Brăila ca șef de partid.

„Am venit să ajut, să pun umărul și să fac echipă cu cei pe care i-am găsit aici. Pe unde s-au gândit ei la mine… deci nu am alergat eu după revenirea asta. Cei din vechii de la conservatori s-au gândit să vină către mine şi să mă roage, eu fiind cel care am organizat, totuşi, în judeţ, Partidul Conservator. Am rămas cu ceva relaţii, cunoştinţe în organizaţia care a fost. Li s-a părut lor normal să apeleze la mine”, spunea Obreja.

Dan Păun, cel care candida atunci la primăria Brăilei din partea ALDE, co-președinte ALDE la Brăila, n-a dorit să se pronunțe, limitându-se să-și recunoască doar surprinderea.

Gheorghi Obreja ocupă acum prima poziție pe lista ALDE Brăila pentru Camera Deputaților și ar avea șanse la un mandat în urma redistribuirii.

FOTO: obiectivbr.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.