Primar cu ghinion. Proaspät alesului din Șipote, condamnarea cu suspendare i-a tras scaunul de sub șezut.

9

Primarul unei comune din județul Iași ar putea fi considerat cel mai ghinionist nou ales local după decizia Curții Constituționale privind interdicția condamnaților cu suspendare să ocupe o astfel de funcție. Consilier local și viceprimar în mandatele trecute, Dorin Mircea Malii a fost ales pentru prima oară primar al comunei Șipote, din partea PSD, abia la alegerile locale de luna trecută. La nici două săptămâni de la câștigarea alegerilor, însă, Malii a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iași la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare pentru că i-a fost complice vechiului primar în perioada 2008 – 2010, când era viceprimar.

Alături de Malii au mai fost condamnați, cu suspendare, fostul edil Constantin Coțofanu, dar și alți angajați din Primăria Șipote. Din contopirea tuturor pedepselor, pentru fostul primar Coțofanu a rezultat o pedeapsă de un an și nouă luni de închisoare cu suspendare, în timp ce complicii acestuia, inclusiv actualul primar Mircea Malii, au primit câte un an și cinci luni de închisoare cu suspendare.

Inculpații din dosar au fost acuzați de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași de fals intelectual și complicitate la faptele de înșelăciune și folosirea cu rea credință a unor documente în vederea obținerii ilegale de fonduri europene. Pe fondul cauzei, Judecătoria Hârlău i-a condamnat pe inculpații din dosar pentru toate faptele imputate, însă magistrații Curții de Apel i-au exonerat pe aceștia de infracțiunile de înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

Toate problemele i se trag noului primar din Șipote de la un proiect finanțat cu fonduri europene și accesat de fostul edil, Constantin Coțofanu, la acea vreme Mircea Malii având calitatea de primar. „În cursul anului 2008, Consiliul Local al comunei Șipote a devenit beneficiarul unui proiect finanțat din fonduri PHARE pentru crearea unui «Centru de cooperare transfrontalieră pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul artelor și meșteșugurilor».

În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2010, inculpatul Coțofanu Constantin, în calitate de primar, de reprezentant legal al beneficiarului și de președinte al comisiei de recepție la terminarea lucrărilor, în scopul de a obține fără drept ultima tranșă din banii acordați în cadrul proiectului, a prezentat autorității contractante mai multe documente false (procesul verbal de recepție și referatul privind execuția lucrărilor) din care rezultă în mod nereal că lucrările au fost executate și că toate lucrările (consolidare, modernizare a bibliotecii și căminului cultural) respectă prevederile proiectului”, au precizat procurorii DNA Iași într-un comunicat de presă remis la momentul trimiterii în judecată.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul calculat în această speță a fost de 25.167 euro la bugetul Uniunii Europene și 35.782 lei la bugetul național, pentru recuperarea lor fiind instituit încă din acel moment sechestru asigurător pe bunurile inculpaților.

Din informațiile DNA rezultă că ceilalți inculpați din dosar l-au ajutat pe edilul Coțofanu în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor. „În demersul său, inculpatul Coțofanu Constantin a fost ajutat de membrii comisiei de recepție la terminarea lucrărilor, respectiv inculpații: Malii Mircea Dorin, viceprimar, Ciobanu Maria, contabil șef în cadrul Primăriei, Burlacu Laurențiu, specialist Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, Chirvase Ioan, diriginte de șantier, și Sufragiu Maria, tehnician constructor în cadrul Primăriei comunei Șipote, care, în cursul lunii februarie 2010, au semnat procesul verbal de recepție alături de Coțofanu Constantin, atestând, în mod nereal, că toate lucrările au fost executate și respectă condițiile proiectului”, au mai precizat anchetatorii.

După decizia CCR, Instituția Prefectului Iași a luat deja „la sortat” primarii cu probleme penale, pentru a-i găsi pe posibilii edili afectați de noua modificare legislativă. În acest sens, Prefectura i-a solicitat deja secretarului Consiliului Local Șipote informații referitoare la situația noului primar. „Noi am trimis o adresă către secretarul comunei pentru a ne informa dacă sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru încetarea de drept a mandatului. Întreaga procedură de demitere a primarului începe cu un referat care trebuie să ne parvină din partea secretarului CL”, a precizat Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

De partea cealaltă, reprezentanții comunei Șipote nu au primit deocamdată hotărârea motivată, astfel că nu pot trimite un referat Prefecturii pentru a se recurge la demiterea noului primar. Contactat telefonic, Mircea Malii a declarat că nu aflase de decizia CCR, dar că această sentință „nu va rămâne așa”.

„Nu am primit încă sentința, dar am vorbit cu avocata și mi-a spus că nu o să rămână așa, că vom merge la Înalta Curte, nu cred că e definitivă. Eu nu știam de treaba asta cu suspendarea, acum aflu. O să vedem ce va fi. Nici de la Prefectură nu am primit nimic, poate e la doamna secretar”, ne-a declarat, astăzi, Mircea Malii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.