Primăria lui Mazăre a vândut plajă cu 12 euro/mp. Tunurile imobiliare din Mamaia

17

Două terenuri din centrul stațiunii Mamaia, cu o suprafață totală de 4367,88 mp, au fost scoase la vânzare în urma unei hotărâri a Consiliului Local Constanța, din 1 noiembrie 2004. Ulterior acestei hotărâri, Primăria Constanța a contractat o firmă pentru a evalua suprafețele de teren care urmau să fie scoase la vânzare.

Ambele terenuri, de 2621,12 mp și 1746,76 mp, au fost evaluate de societatea Finconev Tomis SRL din Constanța, în 3 octombrie 2004. În opinia evaluatorului, primul teren valora 31.500 de euro, adică doar 12,01 euro/mp. La un preț și mai mic a fost evaluat cel de-al doilea teren: 19.100 de euro, adică 10,93 euro/mp. Așa se face că aproape jumătate de hectar de plajă a fost vândută de Primăria Constanța, în februarie 2005, cu 12 euro/mp.

Info Sud-Est a consultat piața imobiliară din perioada octombrie 2004 – februarie 2005, atunci când a fost evaluată, respectiv vândută plaja. Am aflat, astfel, că un teren situat la 50 de metri de suprafețele evaluate de Finconev Tomis s-a vândut cu 200 de euro/mp. Un alt teren din zona respectivă a fost tranzacționat în schimbul a 220 de euro/mp, un preț de aproape 20 de ori mai mare decât prețul stabilit de evaluatorul angajat de Primăria Constanța.

Firma care a făcut evaluarea aparținea constănțenilor Alin Dima Horațiu și Cătălin Costel Șerban. Primul este trimis în judecată în dosarul Retrocedărilor și într-unul dintre dosarele ANRP, iar al doilea este trimis în judecată pentru complicitate la înșelăciune într-un dosar cu un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 9 milioane de euro.

Plaja a ajuns în proprietatea omului de afaceri Viorel Păunescu. În 2008, destinația terenului a fost schimbată pentru ca omul de afaceri să poată construi, pe plajă, un complex imobiliar de lux de 7 etaje și o parcare de 11 etaje. Odată cu schimbarea destinației terenului, Păunescu a fost nevoit să plătească o diferență de bani Primăriei Constanța.

În anul 2008, terenurile din jurul proprietății lui Păunescu se vindeau la prețuri între 1.600 și 2.000 de euro/mp. Însă, în urma celei de-a doua evaluări și a negocierii directe cu Primăria Constanța, societatea lui Păunescu ajunge să vireze în bugetul municipiului Constanța doar 300 de euro pentru fiecare metru pătrat de plajă.

Astăzi, Complexul ”Caelia” are 65 de apartamente care valorează între 350.000 și 500.000 de euro, iar Radu Mazăre un nou dosar penal pentru vânzarea ilegală a plajei.

 

1 Comentariu
  1. Din Constanda spune

    Buna ziua! Poate faceti o ancheta si in ceea ce-l priveste pe numitul Lescovar Serban Eugen, din Vrancea, fief-ul PSD-ului lui Oprisan, care se da drept mostenitor al fostului mare antrepenor din C-ta interbelica, Leskovar Franscisc si care da tarcoale, blocheaza abuziv alei si cai de acces si chiar are pe rol un proces asupra unui teren de pe Stradela Basarabi, insotit fiind intr-una din zile de numita Ramona Dospinescu, care desi cercetata penal nu se astampara si tot continua cu matrapazlacurile!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.