Primarii penali ieșeni mai vor o tură

25
Aproape toți primarii ieşeni cu probleme penale s-au angrenat deja în lupta electorală. Cer voturile cetăţenilor pentru un nou mandat, deşi viitorul lor în administraţia locală este incert, arată Paul Bălhuc, jurnalist la Ziarul de Iași.

Din cei 98 de primari pe care îi are judeţul Iaşi, peste 20 au avut dosare penale sau chiar s-au ales cu trimiteri în judecată şi condamnări în primă instanţă. Din aceştia, 11 candidează pentru un nou mandat de primar, în timp ce alţi doi edili arată că se mulţumesc cu un post de consilier local sau, cu puţin noroc, poate viceprimar.

La Iaşi, cu excepţia edilului din Podu Iloaiei, toţi primarii de oraşe sunt certaţi cu legea, cel mai relevant caz fiind chiar al edilului suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, anchetat în patru dosare penală: urmărirea amantei cu Poliţia Locală, mită într-un dosar privind implementarea unui proiect cu fonduri europene, accesarea creditului Dexia şi un alt dosar de abuz în serviciu privind Poliţia Locală.

Deşi se află la primul mandat ca primar, omul de afaceri Dumitru Pantazi, edilul celui de-al doilea oraş ca mărime din judeţ, a fost trimis în judecată pentru complictate la abuz în serviciu în vara anului trecut şi „a tras după el” peste alte 30 de persoane. Candidatul PSD este judecat într-un dosar în care Primăria Paşcani, pe care acum o conduce, ar fi fost prejudiciată cu circa jumătate de milion de euro. Potrivit procurorilor, în 2007, când actualul primar deţinea funcţia de viceprimar, a solicitat Primăriei radierea debitului de circa un milion lei pe care societatea sa comercială din domeniul agricol, Agrocomplex Lunca Paşcani, îl avea la bugetul local, invocând calamităţile naturale. S-a votat o hotărâre de CL prin care s-a admis radierea debitului, însă prefectul de atunci a contestat-o, iar judecătorii au anulat-o ulterior. Numai că, angajaţii Primăriei nu au reînscris debitul firmei lui Pantazi în registru, astfel că s-a prescris dreptul instituţiei publice de a cere banii. Acum prejudiciul a ajuns la peste 2,1 milioane lei, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt judecate peste 30 de persoane în acest dosar.

Un alt primar PSD de oraş care doreşte un nou mandat, Ionel Vatamanu din Târgu Frumos, ales edil pentru prima oară „la mustaţă” tot în 2012, a fost condamnat la sfârşitul anului trecut, pe fondul cauzei, pentru conflict de interese. Social democratul a primit o pedeapsă de un an şi două luni cu suspendare şi interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice locale pe durata executării pedepsei. Vatamanu a fost trimis în judecată în 2014 pentru că s-ar fi folosit de funcţia publică pentru a obţine un teren de 100 mp de care se deservea o societate comercială a familiei sale. Pentru că fostul primar, rivalul politic Gheorghe Tătaru, a refuzat să semneze hotărârea de CL prin care firma sa să cumpere terenul, problema a fost rezolvată mult mai facil după ce Vatamanu a fost ales primar, când l-a delegat pe viceprimar să semneze tranzacţia.

Celălalt primar de oraş social democrat care are probleme cu legea, Constantin Cernescu de la Hârlău, a decis să nu mai candideze pentru funcţia de primar, dar se află pe listele PSD pentru un post de consilier. Cernescu a fost trimis în judecată sub control judiciar săptămâna trecută pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în acelaşi dosar cu viceprimarul, şeful ocolului silvic şi şeful Poliţiei Hârlău. Cernescu este acuzat că l-a determinat pe un funcţionar să semneze un proces verbal de recepţie pentru un proiect care nu era definitivat şi primea maşini de lemne ilegal, pe care le dădea unor patroni de restaurante, care îi organizau, în schimb, petreceri.

Într-o situaţie similară se află şi primarul comunei Rugionasa, Ionel Moraru, fost democrat liberal şi social democrat care acum candidează la un post de consilier local pe listele Partidului Mişcarea Populară. Acesta este acuzat de procurori de conflict de interese şi abuz în serviciu, deoarece ar fi folosit banii primăriei pentru a-şi ajuta fiul şi ginerele, favorizându-i în cadrul unor licitaţii de achiziţii.

Din PSD, alţi patru edili care sunt trimişi în judecată sau chiar condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie vor să rămână primari. Unul din ei, Constantin Cibotaru din Balş, aflat la primul mandat, a fost deja condamnat în primă instanţă la doi ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, procesul continuând în acest moment pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Potrivit procurorilor, Cibotaru a solicitat reprezentanţilor unei firme 20.000 euro, promiţându-le că va interveni pe lângă consilierii locali pentru a facilita concesionarea unui teren de un hectar de pe raza comunei.

Fost liberal, edilul social democrat din Dumeşti, Mihai Sabaiduc, a fost trimis în judecată a fost trimis în judecată alături de alte şapte persoane pentru că a obţinut ilegal, prin documente falsificate, nişte terenuri din apropierea drumului european 85. Potrivit procurorilor anticorupţie, 16 oameni ar fi fost păgubiţi cu peste 400.000 euro. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti

Alţi doi edili social democraţi ieşeni au fost trimişi în judecată pentru că nu au rezistat mirajului subvenţiilor oferite de Uniunea Europeană pentru creşterea animalelor pe păşunea comunală. Cătălin Mărtinuş din comuna Dobrovăţ, alături de alte persoane din primărie, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de abuz în serviciu, cuantumul prejudiciului fiind de circa 150.000 lei. Prin două contracte de comodat ce au fost folosite şi pentru primirea subvenţiilor, Mărtinuş a oferit cu titlu gratuit păşunea de 322 ha către două asociaţii de crescători de animale unde era membru fondator, fără a trece respectivele documente prin Consiliul Local.

De asemenea, edilul din comuna Golăieşti, Mihai Bîzdîgă, este trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 2,1 milioane lei din subvenţii APIA. În această speţă, anchetatorii au descoperit că Bîzdîgă era atât primar, cât şi preşedinte al asociaţiei de crescători care a depus acte la APIA pentru a primi subvenţiile agricole. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi viceprimarul Mihai Bojoga, de altfel membru în asociaţia crescătorilor de animale, şi Întreprinderea Familială Maricica Bîzdîgă. Anterior concesionării păşunii comunale de 550 ha către asociaţie, de pe urma terenului primăriei a primit subvenţii soţia edilului. Potrivit DNA, asociaţia a încasat ilegal subvenţii de 895.000 lei, în timp ce IF Maricica Bîzdîgă a primit ilegal subvenţii de 1,24 milioane lei.

Pentru un nou mandat va candida şi edilul din comuna Ipatele, Costică Postârnac, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, după ce a semnat, în calitate de primar, nişte acte adiţionale prin care a fost majorată d ela 526 ha la 554 ha păşunea concesionată de o societate agricolă condusă de soţia lui. „Pentru că nu există hotărâri definitive, există prezumţia de nevinovăţie şi nu putem afecta dreptul primarilor de a candida. Candidaţii nu încalcă acum codul de integritate al partidului şi fiţi siguri că, dacă se vor obţine hotărâri definitive nefavorabile, partidul le va retrage sprijinul politic”, a explicat Cristian Stanciu, unul din liderii PSD Iaşi.

Din tabăra liberală, edilul Maricel Turcu din Andrieşeni va candida pentru un nou mandat după ce a fost trimis în judecată alături de fostul primar pentru că a falsificat documente pentru a obţine subvenţii agricole din fonduri europene. În această speţă, prejudiciul adus Uniunii Europene a fost de circa 150.000 lei.

Într-un dosar mult mai „greu” este implicată, însă, primăriţa din Mironeasa, Elena Curcudel, candidata PNL şi la alegerile de luna viitoare. Aceasta a fost trimisă în judecată de DNA pentru instigare la fals intelectual, fals intelectual şi folosirea de documente false pentru a obţine ilegal 1,8 milioane lei din fonduri europene destinate modernizării unui drum din comună.

Pe de altă parte, edilul din comuna Sireţel, Gheorghe Ancuţa, a fost condamnat pe fondul cauzei la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi luare de mită, iar în curând va primi pronunţarea şi în apel. Potrivit anchetatorilor, firma lui Ancuţa a primit un microbuz de 144.000 lei mită de la o firmă care îi solicitase edilului ieşean să aprobe suplimentarea valorii unui contract pe care îl avea cu Primăria Sireţel.

De asemenea, edilul comunei Oţeleni, Ciprian Aiojoaei, va candida pentru un nou mandat, după ce săptămânile trecute a fost condamnat la trei luni de închisoare şi a primit o amendă penală de 1200 lei pentru că s-a purtat abuziv cu două persoane. Acestuia i-a fost interzis şi să ocupe o funcţie publică timp de doi ani, dar decizia a fost atacată cu recurs.

13220131_1287791264583407_1304656221_n

1 Comentariu
  1. […] Iași are 5 orașe. În patru dintre ele, primarii au avut cu probleme penale, Gheorghe Nechita fiind cap […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.