Primarul în exil. Mazăre e protejat de Primăria Constanța ca și cum ar fi în funcție

31

Jurnalista Andreea Pavel  de la Info Sud-Est arată că:

Primăria Constanța face scut în jurul lui Radu Mazăre. Angajații instituției încalcă legea și refuză să facă public contractul de vânzare al bucății de plajă pe care a fost construit Complexul Caelia.

Vânzarea acestui teren este anchetată și de procurorii DNA Constanța, care îl acuză pe fostul primar că a vândut ilegal și la un preț subevaluat o porțiune de plajă – care face parte din domeniul public al statului și nicidecum din domeniul privat al primăriei. Așadar, pentru că există suspiciunea unor fapte penale care ar fi stat în spatele acestui contract, informațiile referitoare la această tranzacție sunt cu atât mai importante pentru interesul public. (…)

Doar că doamnele Camelia Dudaș, Monica Hagi și Iuliana Cristea, angajate ale Primăriei Constanța în cadrul Serviciului Centrului de Informare pentru Cetățeni, și-au pus semnătura pe un răspuns aberant și batjocoritor la adresa oricui înțelege ce înseamnă sintagma ”informații de interes public”. Cele trei doamne semnează un document oficial emis de Primăria Constanța prin care se erijează în rolul procurorilor DNA și vorbesc despre ”periclitarea anchetei”, ”asigurarea unui proces echitabil”, ori despre ”punerea în pericol a vieții, integrității și sănătății unei persoane”:

”Actele solicitate nu se încadrează în prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, întrucât potrivit dispozițiilor art.12, alin.1, lit.d și e, se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, următoarele informații:
e) informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare;
f) informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesul legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces” – este răspunsul trimis de Primăria Constanța. (…)

Am încercat să aflăm și de ce se încearcă blocarea accesului la această tranzacție. O posibilă explicație a venit chiar din rândul unor angajați ai Primăriei Constanța. Surse din această instituție ne-au declarat că nu ne pot fi puse la dispoziție copii după acest contract pentru că, de fapt, în arhiva primăriei nici nu ar exista un contract încheiat între instituție și proprietarul terenului cumpărat. Pe de altă parte, suprafața de plajă vândută de fostul primar ar fi mult mai mare decât suprafața de teren de 4353 de mp pe care a fost construit Complexul Caelia. Referitor la aceste aspecte, vom reveni în curând.

Primarul Decebal Făgădău spune că nu poate publica pe site-ul primăriei contractele de vânzare a bunurilor orașului pentru că acestea „conțin date cu caracter personal”

L-am contactat pe primarul Constanței Decebal Făgădău pentru a-i aduce la cunoștință răspunsul halucinant trimis de angajatele instituției pe care o conduce și l-am rugat să revină asupra solicitării noastre, pentru a ne fi furnizate informațiile de interes public. Totodată, i-am adus la cunoștință precizările noastre referitoare la invocarea nejustificată a celor două articole din Legea 544/2001. Inițial, primarul Făgădău ne-a spus că nu știe despre ce este vorba, că se va interesa și va reveni cu un răspuns. I-am amintit lui Decebal Făgădău că, înainte să ajungă primarul Constanței, promitea că toate contractele de achiziție publică și de vânzare a bunurilor din domeniul privat al municipiului vor fi publicate pe site-ul primăriei.

La scurt timp, Decebal Făgădău ne-a răspuns că toate contractele de achiziție publică sunt publicate pe site, iar în privința contractelor de vânzare a bunurilor municipiului a invocat un motiv pueril – conțin date cu caracter personal: ”Contractele de achiziție ale municipalității sunt publice, contractele de vânzare și dispozițiile conțin date cu caracter personal și nu le voi afișa”.

I-am explicat primarului Făgădău că răspunsul dumnealui reprezintă un pretext pentru blocarea accesului la informații de interes public, având în vedere că datele cu caracter personal pot fi cenzurate. Ulterior, am revenit cu rugămintea de a primi copiile contractului de vânzare-cumpărare a bucății de plajă pe care este construit complexul de lux Caelia. Primarul Decebal Făgădău nu ne-a mai răspuns până la publicarea acestui material.

Afacerea ”Caelia”

Un apartament în acest complex imobiliar construit pe terenul despre care procurorii DNA Constanța susțin că a fost vândut ilegal și la un preț subevaluat costă între 350.000 și 500.000 de euro. Chiar dacă prețul unei reședințe din Complexul Caelia este și de 10 ori mai mare decât prețul unui apartament din Constanța, imobilele care ajung și la 230 mp și-au găsit repede proprietarii. Printre cei care au cumpărat apartamentele de lux se numără și: Vasile Blaga – fost ministru de interne și șef al PDL; Florin Nicolae Muntean – numit de Adriean Videanu, în 2009, director general la Transgaz; Raul Doicescu – prieten și partener de afaceri al fostului ministru PDL al Economiei Adriean Videanu, alături de fosta soacră a Elenei Băsescu; Nela Păvăloiu – fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale din Ferma Băneasa și Pădurea Snagov; Dan George Oproescu și Theodor Berna – abonați, prin firmele lor, la banii publici și parteneri de afaceri cu finul lui Adriean Videanu; Anca Cristina Godeanu – fina Andreei Paul Vass și apropiată a Elenei Udrea, fostă șefă a Autorității de Management pentru POSDRU; Corneliu Cosac – tatăl lui Sergiu Cosac, partener de afaceri cu unul dintre frații lui Omar Hayssam; Daiana Maria Al Bitar – nașa de cununie al cuplului Gabriela Firea și Florin Pandele.

În 30 decembrie 2017, Radu Mazăre a fost căutat de polițiștii constănțeni pentru că fostul primar nu s-a prezentat la sediul IPJ Constanța, conform clauzelor controlului judiciar pe care îl are instituit în alte dosare penale. După ce a fost căutat de polițiști, Mazăre a anunțat presa, avocații și abia apoi Poliția că se află în Madagascar. Într-o scrisoare trimisă a doua zi ”autorităților interesate”, prin intermediul avocaților, Mazăre și-a enumerat cele patru dosare în care este trimis în judecată și a făcut publice și celelalte patru dosare în care este suspect sau inculpat.

Articol integral și documente pe site-ul Info Sud-Est.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.