PSD Gorj, răscoală pentru un penal

11

Scoaterea de pe lista de Senat a lui Ion Călinoiu, urmașul lui Mischie la șefia CJ Gorj, a detonat răscoala primarilor pesediști gorjeni care îi sunt fideli.

calinoiu
Ion Călinoiu

Primarii l-au amenințat pe Liviu Dragnea, iar câțiva dintre ei s-au deplasat spre Capitală, pentru a solicita conducerii centrale revenirea la ordinea pe liste stabilită prin vot secret la nivelul Comitetului Executiv Județean.

În ciuda demonstrației de forță a nemulțumiților în presa locală, demersul a rămas fără efect: Dragnea nici nu s-a obosit să le răspundă la telefon primarilor deplasați la București.

Inițial, lista stabilită de PSD Gorj, prin vot, avea următoarea componență, la nivel de locuri eligibile:

  • Senat: locul I, Ion Călinoiu (președinte executiv al PSD Gorj);
  • Camera Deputaților: locurile I și II, Victor Ponta și Ion Ciocea (primarul comunei Bustuchin).

În urma Comitetului Executiv Național, Ion Călinoiu a fost înlocuit cu Florin Cârciumaru, primarul din Tg-Jiu, pe lista de Senat a social-democraților gorjeni.  Motivul invocat a fost recenta condamnare a lui Ion Călinoiu la 4 luni de închisoare  cu amânare, pentru fals în declarațiile de avere. Totodată, și primarul Ciocea a pierdut locul II pe lista pentru Camera Deputaților, acesta fiind înlocuit cu actualul deputat Mihai Weber.

Nimic nu coalizează mai mult în Gorj ca solidaritatea. Cu un penal!

Cei doi – Călinoiu și Ciocea – au hotărât să candideze, din postura de independent. Săptămâna trecută, pentru candidaturile independente ale celor doi s-au strâns semnături, atât în comunele primarilor care-i susțin, cât și în instituțiile subordonate CJ Gorj, în cursul zilei de joi.

Lucru inedit: la Camera Deputaților, Călinoiu va candida împotriva lui Victor Ponta.

Declarațiile celor doi sacrificați, nevoiți acum să candideze ca independenți contra propriului partid, au abundat în ziarele locale. Cu deosebită repeziciune, s-a căutat dușmanul. Suspecții de serviciu au fost, în funcție de cine dorea să manipuleze mai tare, fie Ponta, fie Cârciumaru, fie Dragnea. În legătură cu Cârciumaru, până la urmă, acesta a fost „iertat” de confrații săi, Călinoiu și Ciocea. Călinoiu a declarat că, deși se simte „dezamăgit” de Florin Cârciumaru, nu crede că acesta l-ar fi trădat, cu toate că a acceptat să-i ia locul pe listă.

Weber-ciocea

Ciocea a exteriorizat exaltări de diverse grade. La început declara că „o să le spun la cetățeni să meargă la vot, dar să voteze oamenii care sunt serioși nu pe Cârciumaru sau PSD”; apoi a schimbat registrul și s-a concentrat pe cel care i-a luat locul – Mihai Weber. L-a acuzat că ar fi obținut locul eligibil pe listă mergând la vânătoare cu șefii de la centru ai PSD. În cele din urmă, Ciocea ar fi transmis scuze lui Florin Cârciumaru, conform colegilor de la Impact în Gorj.

Ce alege Cârciumaru: al cincilea mandat de primar, sau imunitatea parlamentară?

carciumaru
Florin Cârciumaru

Și în legătură cu candidatura lui Cârciumaru, primarul de cinci mandate al Tg-Jiului, există diverse scenarii; unii susțin că se va retrage de pe listă, după ce câștigă mandatul de senator, cedându-i locul următorului pe listă, Claudiu Manta, liderul TSD Gorj. O altă ipoteză are legătură cu faptul că un mandat de senator i-ar fi de folos lui Cârciumaru, din punctul de vedere al unei ipotetice nevoi de imunitate. Deși l-a înlocuit pe Călinoiu, cel sacrificat pe motiv de condamnare penală, Cârciumaru însuși e posibil să ajungă în aceeași situație, în viitorul nu foarte îndepărtat: ANI a sesizat DNA cu privire la posibila săvârșire de către Cârciumaru a infracțiunii asimilată infracțiunilor de corupție precum și a infracțiunii de conflict de interese în contextul în care Cârciumaru ar fi semnat, ca mandatar, pe documentele unei tranzacții imobiliare, între fiica sa și o firmă căreia primarul din Tg-Jiu i-ar fi acordat contracte din bani publici.

Dincolo de toate acestea, un lucru este cert: momentele grele, prin care trece ex-președintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, au impresionat zeci de primari gorjeni care luptă să-i obțină un mandat de senator, adică imunitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.