Raport oficial despre angajările la Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu: întrebări capcană, comisii „inapte intelectual” şi contracandidaţi retraşi

23
Mulţi dintre proaspeţii angajaţi sunt rude cu salariaţii spitalului, ştiu răspunsurile la întrebări capcană şi nu au contracandidaţi. Fiul președintelui CJ Gorj, Mădălin Călinoiu a fost angajat farmacist-șef, dar nu există înregistrări audio sau video a probelor de concurs pe care le-a parcurs de unul singur. Un raport de control al Consiliului Județean Gorj constată nenumărate nereguli, chiar ciudățenii, în ceea ce privește concursurile de angajare organizate de Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Tg-Jiu.

Suspiciunile legate de modul în care sunt organizate concursurile de angajare la cel mai important spital din Gorj sunt amplificate chiar de comportamentul conducerii, care a sabotat controlul ţintit făcut de consilierii judeţeni. Managerii instituţiei sanitare au refuzat discuţiile cu comisia de control, chiar şi cu angajaţii care au promovat sau au picat concursurile incriminate.

Insert 1

Concurs susținut cu o comisie care invocă, în scris, „incapacitatea intelectuală”

Raportul Consiliului Judeţean Gorj abundă în obiective neatinse. Spre exemplu, comisia de control şi-a propus „discuții cu o parte dintre concurenții admiși și respinși”, ori cu membrii Consiliului de Administrație ai Spitalului Judeţean de Urgenţă. Acest lucru nu s-a putut realiza, întrucât „conducerea SJU Tg-Jiu nu a găsit temeiul legal pentru formalizarea obiectivului” sau, pur şi simplu, managerii au refuzat discuţiile, în ciuda convocării oficiale.

O explicaţie pentru tăcerea managerilor spitalului ar putea fi chiar ciudăţeniile descoperite la o primă vedere de auditori. De exemplu, la concursul pentru postul de registrator medical, comisia de concurs s-a modificat de câteva ori chiar înainte de prima probă – de două ori prin demisii, iar apoi prin înlocuirea nemotivată a unui membru, la solicitarea directorului Ambulatoriului. Au urmat contestațiile, un capitol special în raport, întrucât au fost înregistrate haotic, la fel cum, dealtfel, ar fi fost şi analizate. O singură contestaţie a fost admisă, s-a ţinut şi interviul, care, supriză, a fost anulat după două zile, din dispoziţia managerului.

Urmarea este cel puţin ciudată: comisia de concurs demisionează, in corpore, pretextând că nu are capacitatea intelectuală pentru a evalua proba de interviu. Conform prevederilor legale, nivelul de educație al candidaților eligibili pentru un post de registrator este acela de diplomă de studii medii!! Ce studii or fi având, în acest caz, membrii comisiei de concurs?!
Insert 2

Enigma nu a fost dezlegată nici de această dată, nici măcar cu ajutor candidatului care e promovat cu scuze oficiale, scrise, din partea membrilor comisiei de concurs. Acesta nu a putut fi contactat în contextul verificărilor, pentru că managerul spitalului a refuzat să pună la dispoziţie datele de contact.

Concurs cu întrebări capcană: „Din cine este caracterizat monitorul?”

Raportul Consiliului Judeţean pune serios problema cunoştinţelor profesionale cerute unui candidat pentru postul de registrator medical. Întrebările la proba scrisă arată ca adevărate capcane logice pentru un viitor angajat în administraţia medicală. De exemplu: „din cine este caracterizat monitorul”.

insert 3

Fiul președintelui CJ Gorj – candidat unic

ion-calinoiu-madalin-calinoiu

Mădălin Călinoiu este fiul președintelui CJ Gorj şi, de anul trecut, şi noul farmacist-şef al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Singurul său contracandidat – o doamnă – a fost retras în dimineața concursului de un bărbat neidentificat și care nu se afla în posesia unei procuri din partea candidatei. Neoficial ar fi fost totuşi o rudă, lucru imposibil de probat pentru că la dosarul de concurs nu există vreo dovadă a identităţii acestuia, la fel cum nu există proba video a desfăşurării concursului.

Insert 4

Acest concurs nu a fost înregistrat audio-video, deoarece managerul SJU nu a identificat „temei legal” pentru o astfel de decizie.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu este manageriat de Tiberiu Tătaru. El a explicat anul trecut şi cum s-a întâmplat ca 8 din cei 18 candidaţi care au promovat un concurs să fie rude cu subordonaţii săi.

„Probabil au studiat mai mult, probabil au avut noroc, nu știu ce să zic, aici probabil e doar o coincidență, sper să fie doar o coincidență, dar într-adevăr este o realitate că 8 persoane din 18 sunt rude ale salariaților”, a declarat Tiberiu Tătaru reporterilor Impact în Gorj.

Managerul SJU Tg-Jiu a fost declarat incompatibil de ANI în 2014. Procesul se desfăşoară şi acum la Curtea de Apel București.

1 Comentariu
  1. Ela spune

    A fost un concurs jegos ca de altfel aproape toate concursurile desfasurate la noi, in acest minunat oras, patronat de cativa smecheri care cred ca totul li se cuvine si ca impart mosia lui ta-su.
    Nu conteaza ce stii, ci doar a cui pila esti. Nu se vor schimba lucrurile decat in momentul in care toti cei care nu respecta legile, raspund pentru asta, cu varf
    si-ndesat. Sper doar sa prind acele timpuri…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.