Scăpat de urmărirea penală cerută de DIICOT, Varujan Vosganian încearcă al șaptelea mandat de parlamentar

11
Cu o scurtă întrerupere de patru ani, Varujan Vosganian se află din februarie 1990 în Parlamentul României. A reprezentat minoritatea armeană în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională și mandatul 1990-1992, pe când președinte al Camerei Deputaților era fostul activist comunist Dan Marțian, iar Antonie Iorgovan era șef al Adunării Constituante care a redactat actuala Constituție.

Instinctul de prădător politic l-a păcălit o singură dată, în anul 2000. Dacă nu ar fi mizat greșit pe CDR 2000, rămânând astfel în afara Parlamentului între 2000 – 2004, Varujan Vosganian ar fi fost astăzi cel mai longeviv parlamentar. Așa însă, Vosganian este nevoit să-i cedeze trofeul longevității maghiarului Seres Denes din Sălaj, aflat neîntrerupt în Parlament din 1992 încoace. Cu partidul prietenului său Călin Popescu Tăriceanu, Vosganian cere cel de-al șaptelea mandat de parlamentar. Unii ar zice chiar al optulea, pentru că a fost și în CPUN înaintea alegerilor din 1990.

vosganian_arhiva
Varujan Vosganian, în stânga, în februarie 1990, la constituirea CPUN, alături de Ion Iliescu, Ion Diaconescu și Nica Leon (foto AGERPRES)

Mai întâi ca reprezentant în CPUN (1990), apoi ca deputat din partea minorității armene în mandatele 1990 – 1992 și 1992 – 1996, Varujan Vosganian ajunge să candideze la sfârșitul celui de-al doilea mandat pentru un fotoliu de senator din partea Convenției Democrate Române la Iași.

Înainte de această mișcare, Vosganian  a fondat, alături de Adrian Iorgulescu și Laurențiu Ulici, Partidul Alternativa  României (PAR). PAR avea să își schimbe denumirea în Uniunea Forțelor de Dreapta în 1999, partid sponsorizat de Sorin Ovidiu Vântu.

La alegerile din 2000, Vosganian nu a mai ieșit senator, astfel că în 2003 UFD a fuzionat cu PNL, partid pe listele căruia avea să candideze și să câștige noi mandate de senator la alegerile din 2004, 2008 și 2012, tot la Iași.

În timpul primului și celui de-al treilea mandat, Vosganian a fost numit ministru al Economiei în guvernele Tăriceanu și Ponta, susținut de PNL, respectiv USL, în perioadele aprilie 2007 – decembrie 2008 și decembrie 2012 – octombrie 2013.

Activitatea din prima „vizită” la Ministerul Economiei i-a adus și problemele cu legea senatorului ieșean, ceea ce avea să îi cauzeze și despărțirea de PNL 13 februarie 2015, în condiții deloc cordiale.

Cu doar o zi înaintea demisiei din PNL, senatorii l-au scăpat pe Vosganian de cererea Parchetului General de a începe urmărirea penală împotriva sa, în urma unui discurs lacrimogen al senatorului. Parlamentarul este cercetat de DIICOT într-un dosar pentru complicitate la delapidare, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat, fapte ce datează din perioada decembrie 2006 – decembrie 2008. DIICOT ceruse pentru prima oară urmărirea penală în cazul lui Vosganian în 2013, dar și atunci, parlamentarul a primit susținerea a 85% dintre  colegi.

Acum, Vosganian s-a angrenat într-o nouă luptă electorală, de această dată fiind primul pe lista partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, dar pentru un post de deputat, care are mai multe șanse de reușită, prin prisma numărului mai mic de voturi necesar. De profesie, Vosganian este economist, dar este cunoscut și ca scriitor, cel mai cunoscut roman al său fiind „Cartea Șoaptelor”.

4 Comentarii
 1. […] Scăpat de urmărirea penală cerută de DIICOT, Varujan Vosganian încearcă al șaptelea mandat de… […]

 2. Mircea Ordean spune

  Ca părere a mea,
  .
  Cine jonglează cu formule precum (dor de) „Justiție curată”, se află pramatie.
  Și pe care-l doare drept în cot de valorile fluturate.
  .
  Astă idee o cred valabilă inclusiv dnei Mungiu și ciracilor -săi cei dornici de-o Românie curată.

 3. […] Citește și Scăpat de urmărirea penală cerută de DIICOT, Varujan Vosganian încearcă al șapte… […]

 4. adi spune

  Vosganian asteapta sa fie miruit din nou in parlament.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.