VIDEO Ședință cu denunțuri, la primăria suceveană Şcheia

19
• Florin: „Să-mi daţi înapoi banii! Asta e comisia care a primit banii, să mi-i dea înapoi!”
• Ţaţa Viorica: „I-am dat banii domnişoarei secretare în Biblie. Ea mi-a cerut să-i aduc şi flori”
• Moş Vasile: „Dom primar, ţi-am lăsat mielul viu, în curte la socru”

O şedinţă a Consiliului Local al comunei din Suceava, una dintre cele mai bogate din țară, a declanşat „momentul adevărului”. Ţăranii s-au întrecut în a recunoaşte ce mită a dat fiecare şi cât anume primarului, funcţionarilor şi consilierilor. „România profundă” ni se dezvăluie în toată splendoarea sa. Paul Ciurari, jurnalist freelancer, a înregistat scene memorabile.

O vorbă din bătrâni spune că ”hoțul strigă hoții cel mai tare”, iar atunci când ”ștreangul se strânge”, fiecare vrea să devină un mic ”Petre Ispirescu” și să povestească tot ceea ce știe. Așadar, ne uităm din nou la Șcheia, acolo unde de mai multe ori am sezizat zeci de nereguli și suspiciuni că se ”fură” ca-n codru.

Ultima poveste a început de la o încercare de-a edililor de a da niște terenuri la ”legea 15”, mai multor tineri. Desigur, aceste gesturi de bunăvoință vin în precampanie electorală și au un puternic iz electoral. Cum terenurile primăriei din Șcheia au cam fost vândute în ultimii ani, prin contracte ce fac acum obiectul mai multor dosare penale, pământ nu prea mai este. În plus, consilierilor li s-a cerut să voteze o hotărâre cu multe nereguli și greșeli. Cireașa de pe tort a venit când s-a cerut anularea unei concesiuni, în locul căreia urmează să se acorde aceste terenuri. Cei de la primărie spun că acea concesiune nu este legală, deși ea s-a făcut, culmea, tot în mandatul lor. Iar de aici… ei bine, până la situaţii desprinse parcă din „Las Fierbinţi”, nu a fost decât un pas.

Primul care a făcut dezvăluirile a fost Florin Waclawski – cel despre care am mai scris că face parte din ancheta DNA, pentru obținerea de subvenții APIA prin contracte clonate. Acesta are încă o concesiune, pe care edilii vroiau să o anuleze. Mușcat ca de streche, el a sărit și a spus răspicat că pentru aceată concesiune a dat ”BANI!”. Waclawski vroia să-și facă o fermă, iar pentru ca să poată obține teren, a dat mită celor de la Primărie și consilierilor primarului Andriciuc, ca să i se aprobe. Acum, aceiași oameni cereau anularea.

Întrebat de consilierii din sală, acesta a început să turuie:
– Spuneți ce ați dat?
– Bani!
– Cui ați dat banii?
– Domn primar aveți ceva de spus? Domnișoara secretară aveți ceva de spus? Domnu Ovidiu aveți ceva de spus referitor la banii pe care vi i-am dat pentru concesiune? Domnu Cojocaru a fost singurul care a spus „n-am nevoie de nici un ban de la tine ca să poți să-ți faci o fermă”. După care domnu Sfecliș a spus „eu n-am nevoie de nici un ban”. Voi ce mi-ați spus: dublați! Fără bani nu vă dau terenul înapoi… Să vă spune domnul Ovidiu (n.n. Cerlincă) care bani o luat și domnișoara secretară (n.n. Luminița Rîșca)… Asta e comisia la care am dat banii, să-mi dea banii înapoi… Da! Probez, pentru că am înregistrat și filmat și când am dat la domnișoara secretară și la domnu Ovidiu cu acordul lor și bătrânu (arată către Primarul Andriciuc) nu era de acord cu suma și a trebuit să o dublez, am dovezi!”

Iar de aici s-a deschis o ”cutie a Pandorei” și în următorul pas, președintele de ședință, votant tradițional cu primarul și consilierii acuzați – a început și el să spună că de multe ori au fost păcăliți să voteze vânzarea unui teren, când în realitate li se prezentau alte parcele.

”Ni s-au arătat 15 ha aici și în realitate s-o dat în altă parte terenul. Asta este ce-o făcut cu domnul… de aia i-o cerut nu odată ci dublu, ci triplu i s-o cerut bani. Să vă fie rușine la obraz ceea ce o făcut domnul Cerlincă cu noi consilierii. 8 consilieri. Am fost duși, dar nu o dată, de 12 ori am fost duși într-un loc, inclusiv ce spune și domnul Burac, am fost duși pe dealul acela la Sfântu Ilie și-o fost dat la cine? La Arămescu, nu? Noi am mers comisia acolo și altcineva spune – ohoo, terenul ăsta e dat! Nesimțire totală!”, a răbufnit Mihai Sfecliș, președintele de ședință.

Văzând hărmălaia din timpul ședinței, oamenii prezenți au căpătat curaj și au început să recunoască și ei cum au fost nevoiți să dea mită la Primărie pentru a li se rezolva treburile. O femeie i-a reproșat în față secretarei Râșca Luminița că i-a dat odată 1000 de lei în plic și încă odată 150 de euro într-o biblie, pentru ca să i se rezolve actele. Ba mai mult, odată i s-a cerut și flori pentru că a îndrăznit să vină cu necazurile ei în ziua de 8 martie. Însă, în final, oamenii au rămas cu buzele umflate și cu banii luați.

”I-am dat biblie la domnișoara secretară, i-am pus 150 de euro în biblie”, a recunoscut Viorica Gafiuc.

La aceste vorbe, cea acuzată a stat cu ochii în hârtii și consemna în procesul verbal, fără să încerce să spună nimic în apărarea ei. Se pare că ar fi o practică obișnuită în Primăria Șcheia pentru a ușura circuitul actelor prin instituție.

Șirul dezvăluirilor nu se oprește aici. Un cioban, care a păscut oile o viață pe Dealul Flămândului, a aflat de la noi că terenurile pe care își ține animalele a fost vândute. Este vorba de celebrele terenuri de lângă centura Sucevei, ale căror vânzări sunt cu cântec și cercetate de DNA, în spatele lor aflându-se de la oameni de afaceri și politicieni până la judecători și angajați ai serviciilor secrete. Ei bine, dacă edilul Andriciuc ne-a recunoscut că știa că s-au vândut terenurile, iar scuza sa a fost că a ”semnat ca primarul”, am aflat uimiți că Primăria Șcheia i-a eliberat până în 2014 lui Cristi Pisoschi, finul primarului, adeverință că terenurile sunt ale comunei, iar omul de bună credință a primit subvenție de la APIA pe o suprafață de 25 ha pe care o avea concesionată. Subliniem că ultimele terenuri au fost vândute în 2012. Aflând că nu mai are unde să pască oile, Pisoschi a venit și el în ședința CL, unde a cerut socoteală primarului.

Circuitul șpăgii în primărie a fost arătat și de către Vasile Gafiuc, un alt cioban care nu a mai plătit concesiunea, știind că o plătește dând mită în natură către primarul Andriciuc. Acum s-a trezit că a fost scos de pe imaș pentru datorii enorme și a venit să-și ceară miei, porcii și cașul înapoi. Martor că i-a dat aceste bunuri ar fi fostul viceprimar Ioan Scotninschi, care recunoaște că a cărat animalele pentru Andriciuc, pe vremea când făceau echipă. Gafiuc spune că primarul i-ar fi cerut să vândă și un teren moștenit, fără să facă partaj pe acesta, iar în contrapartidă ar fi intrat tot pășunatul. A fost momentul în care primarul Vasile Andriciuc a intrat în defensivă.

Domnu Gafiuc să demonstreze că mi-a dat sau mi-a luat ceva..ti-am adus mielul în ogradă și ți l-am lăsat viu acolo, la socru, la socru, l-a întrerupt Gafiuc pe primar.

Cam așa a decurs ședința de consiliu local de la Șcheia din luna martie. Cu excepția primarului, care a negat acuzațiile, ceilalți au adoptat poziția ”ghiocelului”. Poate că toate aceste discuții ar fi bine să ajungă și la urechile vreunui procuror.

2 Comentarii
  1. Ileana spune

    adevarul este ca nu s-ar mai intampla astfel de lucruri daca „organele” statului, in speta dna, ar umbla si la esalonul 2, adica la consilierii locali sifunctionarii din primarie. un edil nu poate face nimic fara consiliu local si functionari. care functionari raman si dupa ce pleca toti consilierii locali si dupa ce pleaca primarul. eu am plecat in strainatate, dar am origini in valcea. a trebuit sa rezolv niste probleme acasa si am ramas oripilata de cum arata orasul meu. pur si simplu distrus. distrus de mai multi primari, nu doar de unul, din care 2 ajunsi deja pe la mititica. dar functionarii au ramas,sunt aceiasi plus pilele fiecarui primar aduse in primarie la inceput de mandat, ca sa…semneze si ele niste hartii…in folosul comunitatii. poate ii intreaba cineva si pe domnii din primaria ramnicu valcea cum s-a construit asa haotic, cum apare peste noapte o monstruozitate in spatele unei hale, monument istoric, blocuri de locuinte aruncate te miri pe unde, construite pe…persoana fizica de niste ilustri anonimi, de care nu stie nimeni nimic, nu are nimeni habar de unde au oamenii astia milioane de euro sa ridice…blocuri. eu cand am intrebat mi s-a suras enigmatic si mi s-a spus ca primaria are un…arhitect sef smecher, baiat de bucuresti, adus de unul din primarii ajunsi la racoare, prieten cu unul din…constructorii de blocuri pe persoana fizica si care daca te duci sa ceri o informatie, ca simplu cetatean, te trimite la plimbare de nu te vezi. baiatul nu are treaba decat cu „greii” din oras, cu alte cuvinte, nu cotizezi, nu existi! adios, autorizatie! si mi s-a mai dat si sa citesc pe facebook protestul unor valceni revoltati.
    https://www.facebook.com/groups/169762896705417/permalink/203036463378060/ .
    intreb si eu: oare pentru astfel de indivizi cu asemenea atitudine, care au macelarit urbanistic un oras, organele statului nu se simt indreptatite sa ia atitudine? penru ce trebuie cetateanul, care plateste din banii lui asemenea indivizi, sa mai suporte si mitocania lor? nu mai vorbim de incompetenta lor. daca presa ar scrie si despre astfel de indivizi, certati cu bunul simt si cu grave probleme morale, nemaipunand in discutie si competenta lor in a ocupa astfel de functii de decizie intr-un oras, poate ca s-ar mai linisti lucrurile si in tarar asta, pentru ca primarul de unul singur, e clar ca nu poate face nimic. dar cu asemenea „ajutoare”, succesul e garantat. pana la urma, cine ne apara de astfel de persoane care se cred mici dumnezei?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.