Planul naţional de investiţii, mărul otrăvit pentru siguranţa energetică naţională. Statul mimează că dă bani companiilor de stat, pentru a sprijini băieţii deştepţi din energie

8
Complexul Energetic Oltenia, fratele vitreg al Complexului Energetic Hunedoara, a primit – potrivit unei postări a ministrului Victor Vlad Grigorescu – aproape 21 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Acest plan este alimentat cu banii companiilor din România generatoare de emisii în atmosferă. Complexul Energetic Hunedoara a depus două programe, dar acestea nu au fost acceptate spre finanţare. Işalniţa şi Rovinari (CEO) şi Brazi (OMV Petrom) sunt singurele proiecte care s-au încadrat în condiţiile europene.

Numai în 2015, CEO a virat 81 de milioane de euro în Planul Naţional de Investiţii. În 2016, Guvernul, via Ministerul Energiei, le-a aprobat 21 de milioane de euro. Banii vor ajunge în Gorj, însă eşalonat, până în 2020.

Cam aşa ar arăta într-o descriere sumară sprijinul acordat de statul român companiilor din România cărora le-au fost acceptate spre finanţare investiţii în mediu.

Între declaraţiile publice şi implementarea unei strategii energetice naţionale există o poluare la fel de mare ca şi cu emisiile ajunse în atmosferă de la termocentralele din Gorj şi Hunedoara.

Dacă ne uităm în gura, pixul, reprezentanţilor Guvernului mai că am spune “Aşa, da!”. Realitatea ascunsă dincolo de declaraţiile fără substanţă şi fără viitor compromit strategia energetică naţională, periclitând vizibil siguranţa şi independenţa României în această zonă.

La nivel de comunicare, Ministerul Energiei face paşi. Iată.

desc-grigorescu-150x150“Am semnat cu Complexul Energetic Oltenia două contracte de finanțare în valoare de aproximativ 21 milioane de euro pentru modernizările grupurilor energetice de la Rovinari și Ișalnița, din Planul Național de Investiții gestionat de Ministerul Energiei – România. Planul Național de Investiții este alimentat din fonduri provenite din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.
Timp de câțiva ani, din cauza blocajelor birocratice și din nepricepere, ne-am uitat la bani cum se adună, degeaba, în conturi. La începutul anului 2016 eram aproape să pierdem aprobarea Comisiei Europene, din cauza întârzierilor nejustificate ale administrației publice românești. Începând de vineri, direcționăm banii către investiții în capacitățile noastre energetice care au cea mai mare nevoie.
Până la finalul acestui mandat, intenționăm să redeschidem schema de finanțare pentru a accepta și alte proiecte viabile de modernizare a agregatelor noastre energetice”, postează pe contul propriu de Facebook, Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

La nivel de transparenţă şi integritate, Ministerul Energiei lasă doar fum în spatele său.

Deşi nu vorbeşte şi de OMV Petrom, în acelaşi calup de finanţare – pe aceeaşi schemă (până în 2020 – nr..) se află şi un proiect al societăţii amintite pentru o investiţie de la Brazi. Diferenţa între CEO şi Petrom este că cea din urmă are acţionariat majoritar privat, iar valoarea investiţiei probabil depăşeşte nivelul celor două din Oltenia.

parvulescu-150x150“Cei de la Petrom sigur au fost mai deştepţi ca noi. Ei sunt băieţi deştepţi.  Au ştiut când să facă proiecte şi cum să facă. Prin aceste proiecte nu facem altceva decât să ne achităm de nişte obligaţii europene pe mediu. Ne aliniem regulilor europene. Însă am aflat că sunt state europene care sprijină susţinut aceste proiecte”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineaţă, Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, structură sindicală care are membri de sindicat şi în CEO şi în CEH.

Sursa citată, care subliniază inclusiv că investiţiile de la Işalniţa şi Rovinari au fost finalizate din surse proprii de CEO, spune că în acest an societatea gorjeană va primi  doar 10 milioane de lei din cele 90 de milioane de lei cât ar însemna cele  21 de milioane de euro. Diferenţa va ajunge la CEO, eşalonat, până în anul 2020, anul în care se finalizează schema 2013-2020.

În anul 2014, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, a solicitat – potrivit propriilor declaraţii – o analiză suplimentară cu privire la aplicarea Planului National de Investiţii.

razvan1-150x150“Mi s-a părut imoral şi incorect pentru piaţă ca un singur jucător (OMV Petrom – n.r.) să ia peste 80% din suma totală pentru o investiţie deja realizată (investiţia Ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Brazi avea termen de finalizare în anul 2012 n.r.). Nu spun că este ilegal şi că firma respectivă are vreo vină pentru că ea şi-a urmărit interesul, respectând legea. Spun ca din punctul de vedere al obiectivelor acestei scheme de sprijin am considerat că este nevoie de analize suplimentare şi, eventual, de schimbări agreate cu Comisia Europeană pentru că aşa cum era propusă spre aplicare şi se pare că se aplică, obiectivele generale nu se ating. În ceea ce priveşte finanţările de 21 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, cred că este de interes public să se spună şi suma cu care această societate a contribuit la acest fond. Să nu avem surpriza să constatăm că a fost cu mult mai mare decât 21 milioane euro”, a scris pe pagina oficială de Facebook, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

Victor Vlad Grigorescu a fost consilier personal al lui Nicolescu.

Şi Complexul Energetic Hunedoara face parte din Planul Naţional de Investiţii (vezi linkul ataşat) cu o investiţie la Termocentrala Paroşeni şi una la Termocentrala Mintia. Programele nu au fost aprobate.

bebe-150x150“Ni se spune că acest Plan de Investiţii este parte integrantă din strategia energetică naţională. Am mari dubii în acest sens. În realitate, dubiile ar trebui să le aibă în primul rând cei din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pentru a stabili cât de corect sunt evaluate aceste investiţii, cât de mult companiile cu capital de stat pot beneficia de aceste fonduri. Nu uitaţi că toate companiile de stat au fost decapitalizate. Sunt îngenuncheate tocmai ca să moară prin sufocare”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineaţă, Petre Nica, preşedintele executiv al FNME.

Pe de altă parte, Pârvulescu susţine că CE Oltenia a investit până la acest moment în proiecte de mediu circa 1,1 miliarde de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.