Suceava. Denunţurile publice de mită la Primăria Şcheia. A sosit vremea decontului

20
Poliţiştii judiciarişti, aflați sub coordonarea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au descins la Primăria Şcheia. Vizaţi de acţiunea procurorilor sunt, potrivit surselor noastre, primarul Vasile Andriciuc , secretara primăriei, Luminiţa Râşca şi un consilier local. Acum se ridică documente din primărie.

UPDATE

Percheziţii ale procurorilor DNA la Primăria Şcheia. Primarul Andriciuc şi secretara primăriei au fost duşi la audieri. În paralel cu descinderea de la Şcheia a avut loc o acţiune şi la Prefectura Suceava, la Serviciul Arhivă, de unde s-au ridicat o serie de documente.

Acţiunea în forţă a procurorilor de la structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a derulat ieri, începând cu orele prânzului, la Primăria Şcheia. Reprezentanţii DNA au precizat că nu pot oferi, în acest moment, amănunte suplimentare despre această anchetă.

La finalul percheziţiilor, care s-au prelungit până spre seară, în jurul orei 19.00, primarul Vasile Andriciuc şi secretara primăriei, Luminiţa Râşca, au fost duşi la Bucureşti în vederea audierilor.

Tot ieri, reprezentanţii DNA au ajuns şi la Prefectura Suceava. Aici a fost vizat Serviciul Arhivă, de unde s-au ridicat mai multe documente, toate care au legătură cu ceea ce se petrece la Şcheia.

Cele doua personaje vizate au facut obiectul mai multor anchete de presa, în care s-a aratat neregulile majore de la primaria Scheia. S-ar părea că acţiunea de astăzi a procurorilor are legatură directă cu şedinţa celebră din luna martie, prezentată pe larg de noi, cînd mai mulţi oameni au acuzat direct pe primar şi pe secretară, că au primit mită pentru a rezolva diferite probleme.

Unul dintre acuzatori a făcut şi denunţ la DNA, că a dat şpagă.

În şedinţa respectivă, întrebat de consilierii locali cui a dat şpagă, Florin Waclawski a precizat următoarele: „Domn primar, aveţi ceva de spus? Domnişoara secretară, aveţi ceva de spus? Domnu’ Ovidiu (n.n. – Cerlincă), aveţi ceva de spus referitor la banii pe care vi i-am dat pentru concesiune? Domnu’ Cojocaru a fost singurul care a spus . După care domnu’ Sfecliş a spus . Voi ce mi-aţi spus? <Dublaţi>! Fără bani nu vă dau terenul înapoi… Să vă spună domnul Ovidiu care bani o luat şi domnişoara secretară (n.n. – Luminiţa Râşca)… Asta e comisia la care am dat banii, să-mi dea banii înapoi… Da! Probez, pentru că am înregistrat şi filmat şi când am dat la domnişoara secretară şi la domnu’ Ovidiu cu acordul lor şi bătrânu’ (arată către primarul Andriciuc) nu era de acord cu suma şi a trebuit să o dublez, am dovezi!”.

În aceeaşi şedinţă, şi alţi oameni au reclamat că au fost nevoiţi să dea mită pentru a li se rezolva diverse probleme. O femeie a reclamat că secretara Luminiţa Râşca ar fi luat 1.000 de lei în plic, iar ulterior 150 de euro într-o Biblie, ca să rezolve favorabil o serie de cereri. Vasile Gafiuc, un cioban din comună, spune că nu a mai plătit concesiunea, şi asta pentru că urma să ajungă la o înţelegere cu primarul din Şcheia.

Daca la inceput Andriciuc părea optimist şi zâmbea cu privire la descinderea procurorilor, la sfârşitul percheziţiilor optimismul acestora a dispărut. Au fost ridicate mai multe documente din primărie, care au fost încărcate în duba jandarmeriei. Primarului comunei, Vasile Andriciuc, şi secretara instituţiei, Luminiţa Râşca, au fost ridicaţi şi transportaţi cu două dube ale Jandarmeriei spre structurile centrale ale DNA din Bucureşti.

Avocatul celor doi, Laurian Ostaficiuc, ne-a declarat la ieşirea din primărie:

„E vorba de un mandat de aducere pe numele lui (n.r. primarul Vasile Andriciuc), emis de DNA, structura centrală. Nu ni s-a adus la cunoştinţă de organele de urmărire sau de alte organe nici un fel de învinuire sau o altă calitate a dumnealui (n.n. – primarul Vasile Andriciuc). O să vedem la DNA, structura centrală, de ce este chemat. Documentele au fost ridicate în baza unui mandat de percheziţie, ca titular al mandatului de percheziţie fiind Primăria Şcheia.

Primarul Andriciuc şi secretara Râşca mai sunt eroii pricipali ai altei anchete de presa, în care s-au dovedit sute de schimburi ilegale de terenuri în zona Centurii Sucevei, prejudiciul ridicându-se la câteva milioane de euro. Nume grele sunt legate de această anchetă, printre beneficiari aflându-se magistraţi, politişti şi chiar angajaţi ai serviciilor secrete.


Interesul DNA faţă de primăria Şcheia are legătură cu subiectede dezvăluite de noi:

Dosarul de care fug toţi procurorii: terenurile din Șcheia (Suceava)

şi

VIDEO Ședință cu denunțuri, la primăria suceveană Şcheia

Vom reveni cu detalii în funcţie de evoluţiile de la faţa locului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.