Vrancea e sub ape. Parangheliile rezistă

7
Cel mai scump festival „Internațional al Viei și Vinului” din Vrancea – Bachus 2016 a beneficiat anul acesta de o alocare de fonduri incomparabilă cu cele din anii trecuți. Oprișan a lipsit, joi, de la deschiderea festivalului, motivând că are „treburi care nu suferă amânare”. Surse din interiorul Consiliului Județean spun încă că acesta s-a temut că nu fie criticat pentru alocarea celor 400 de mii de euro pentru paranghelia publică, în timp ce Vrancea a fost lovită de inundații, iar unele comune nu au primit nici un ban de la CJ pentru refacerea infrastructurii.

inundatii vrancea

Oprișan lipsește de la propriul festival. Liberalii boicotează

La deschiderea Festivalului Bachus, președintele Consiliului Județăean Vrancea, Marian Oprișan, cel din pixul căruia au fost alocați 400 de mii de euro pentru organizarea parangheliei, nu a mai dat cep butoiului cu vin, motivând că are treburi mai importante de făcut. De altfel, el nu a putut fi contactat pentru a motiva absența sa. În ciuda sumei fără precedent alocate, festivalul din acest an se desfășoară sub semnul austerității, mai ales că vremea nu a ținut deloc cu organizatorii.

Consilierii județeni liberali au anunțat că vor boicota festivalul, acuzând lipsa de alocare a fondurilor de către CJ Vrancea pentru înlăturarea efectelor inundațiilor din ultimele două luni din unele comune și pentru refacerea infrastructurii distruse.
„Astăzi, în ziua în care Oprișan și consilierii PSD-ALDE se pregătesc de petrecere, 23 de localități din Vrancea sunt afectate de inundațiile din ultimele zile, Spitalul Județean „Sf. Pantelimon” se confruntă cu mari probleme, iar străzile din Focșani arată ca după război.

Cu 400.000 de euro s-ar fi putut achiziționa zeci de aparate medicale la Spitalul Județean, ar fi putut fi renovate (modernizate) 40 de saloane medicale, s-ar fi putut susține financiar zeci de olimpici vrânceni timp de 2 ani și exemplele pot continua. În semn de protest față de bugetul uriaș alocat pentru Bachus de către administrația PSD, consilierii județeni și cei locali ai PNL Vrancea nu vor fi prezenți astăzi la deschiderea Festivalului Bachus 2016 și la masa festivă organizată în Piața Unirii, într-un cort, de către Marian Oprișan, deși au primit invitații oficiale în acest sens”, precizează PNL Vrancea într-un comunicat.

Licitații anulate pe ultima sută de metri

bachus1
bachus2

Pe lângă Bachus, care are un buget de 540 de mii de lei, Oprișan a aruncat alte 1,2 milioane de lei pentru noul festival cu justificarea că: „prin organizarea Festivalului Național Cântece de Viță Veche și Nouă ne propunem ca numărul persoanelor ce vizitează județul Vrancea să crească în această perioadă, iar organizarea programului cultural artistic și de divertisment în aceeași perioadă cu Festivalul Internațional al Viei şi Vinului Bachus 2016, să ajute la promovarea pe plan național și internațional a zonei noastre şi din punct de vedere cultural și tradițional.”

Potrivit caietului de sarcini, firma câștigătoare va trebui să acorde contracte unor anumiți artiști: Ana Lesko, Alessia, Pepe, Nicoleta Nucă, Sore&Band, Lora&Band, Andrea Bănică, Guess Who, Shift, Vescan, Bosqito, Smiley&Band, Connect-R, Provincialii, Vunk, Vama, Goran Bregovic și Wilmark Dance Academy.

Licitațiile publice pentru atribuirea celor două contracte pentru organizarea Festivalului Internațional al Viei și Vinului – Bachus 2016 din 3 – 7 octombrie au fost anulate. Atât Consiliul Județean cât și Centrul Cultural Vrancea au decis că nici una din ofertele depuse de firmele înscrise nu se califică pentru a obține cei 583.333 de lei respectiv 540.000 de lei la care se adaugă TVA puși la bătaie pentru paranghelia publică. Contractele pentru Bachus 2016 au fost scoase la licitație de Consiliul Județean pe data de 25 august și de Centrul Cultural Vrancea pe 2 septembrie.

Bachus 2016 – un fiasco de 400 de mii de euro

Bachus fiasco (1)
Bachus fiasco (2)

Finalul festivalului Bachus 2016 a fost un fiasco total, duminică seara vremea în Focșani fiind una capricioasă – frig și ploaie. Din acest motiv, cu toate că organizatorii au pregătit cireașa de pe tort – recitalul lui Goran Bregovic, focșănenii au stat în case. Astfel că, în ultima zi a festivalului, în piața parangheliilor publice – Piața Unirii din Focșani – nu erau mai mult de 200 de spectatori zgribuliți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.