Vedeta campaniei Antena3 împotriva procurorilor DNA Oradea este, indiscutabil, Nela Secară. Prezentată ca o ”femeie de afaceri” cândva prosperă, i s-a construit o biografie de victimă pentru că nu ar fi acceptat să-i denunțe pe magistrații orădeni cu care se găsea în relații de mare prietenie. Multe emisiuni s-au făcut de la începutul anului pe spinarea Nelei Secară, inclusiv un edificator episod al ”În premieră cu Carmen Avram”, în urma căruia realizatoarea TV și-a mărturisit dragostea îndelung reprimată pentru PSD și candidatura la europarlamentare, pe un loc eligibil, al doilea din listă.
Multă lume s-o fi gândit ce monștri sunt procurorii orădeni – Ciprian Man, Cristian Ardelean și colegii lor – care au asuprit o biată femeie ca să ajungă prin ea la prietenii săi suspuși. Cum însăși Nela Secară mărturisea ”Am fost într-un cerc la care voiau ei să ajungă. Eram prietenă cu judecătoarele Laura Soane, cu care am fost și în concedii, cu Adina Cioflan (de la Curtea de Apel Oradea), cu soții Chiriac (Adriana și Sorin Chiriac, fostă judecătoare la Tribunalul Bihor și respectiv magistrat la Judecătoria Oradea)”.
Ce sferă augustă gravita în jurul Nelei Secară! Ce calități trebuie să fi avut dumneaei să atragă judecătorii în jurul său precum lampa, noaptea, fluturii ”Cap de Mort”?
Noroc că Oradea e un oraș nu prea mare, în care veștile zburdă în voie. Iar în orașul ăsta există și presă independentă. Săptămânalul ”Bihoreanul” a săpat un pic în trecutul obscur al ”victimei DNA de la Oradea”. Și ne-o prezintă pe adevărata Nela Secară, un fel de Bercea Mondial altoit cu Mariana Rarinca, ambele personaje folosite din plin la propagandă, în dauna lor înșile, și abandonate când n-au mai fost utile.
Anul 1986 o găsește pe Nela Secară pe șoseaua Borșului, practicând cea mai veche meserie din lume. Ghinionul i-a ieșit în cale în noaptea de 29 decembrie, în persoana unui șofer italian de TIR, pe care l-a umplut de bucuriile pământești. La despărțire, viitoare femeie de afaceri, cu complicitatea unei colege, l-a ușurat pe italian de portofelul cu dolari. Prada a împărțit-o cu complicea. Aventura a costat-o pe Nela (Bârsan se numea pe atunci) o condamnare de un an și 10 luni, prin decizia Tribunalului Bihor 581/08.07.1987.
Această istorie este minunat detaliată de reporterii săptămânalului ”Bihoreanul”.
Orădeanca noastră este acum denunțătoare de bază a Adinei Florea, la Secția pentru combaterea anticorupției. Este și răsfățata presei inculpaților, infractorilor și condamnaților. Ea face niște titluri precum:
”Destine distruse la comanda DNA Oradea”
” Judecătoarea Afrăsinie, reacție emoționantă la DRAMA prin care a trecut Nela Secară”
” Nela Secară, un om hărțuit de niște ticăloși. Spune că: ”dacă toată lumea o să tacă, niciodată nu se va termina mizeria asta care se numește justiție”.
În studioul televiziunii lui Voiculescu a fost adus și ministrul Tudorel Toader, căruia i s-a pus sub nas, ca o plăcintă rău mirositoare, povestea Nelei Secară. Zadarnic a încercat să evite subiectul, știind că ingredientele sunt stricate – a fost nevoit și el să îmbuce din plăcintă.
În fond, personajul e util cauzei, iar adevărul poate să mai stea la coadă.
O sumară trecere în revistă a afacerilor judiciare ne conturează portretul unei escroace profesioniste. Care beneficiază de o remarcabilă bunăvoință din partea unor judecători, după cum reiese din cuprinzătorul articol.
Primul dosar: 964/P/2012. A pus la punct o rețea de evaziune fiscală, pentru a sustrage de la plata impozitelor și TVA trei firme pe care le deținea: ArtPel, Deirofashion și Forklift. Prejudiciu stabilit într-un singur an: 689.000 lei. Secară achita facturile prin transfer bancar iar complicele ei scoteau banii de la bancomat și-i împărțeau apoi, spălați prin bancă. Procesul se judecă de 6 ani, ajungând la frumoasa sumă de 58 de termene fără o sentință pe fond.
Al doilea dosar: Nela Secară și soțul ei, Coriolan, și-au înscenat jefuirea propriei firme, ArtPel, cu scopul de a încasa asigurarea. După sentința pe fond (prin care soțul a fost condamnat și Nela achitată pentru că faptele comise în 2004 s-au prescris), martorii și-au retras depozițiile iar Curtea de Apel Oradea a achitat pe toată lumea. Ceea ce înseamnă că astăzi Nela și Coriolan Secară sunt nevinovați ca niște bebeluși, au rămas cu asigurarea de 650.000 lei încasată de la Allianz Țiriac, iar autorii jafului nu există.
Al treilea dosar: O altă evaziune fiscală, de 200.000 de lei, prin emiterea de facturi pentru operațiuni fictive. Trimisă în judecată din 2016. Acest proces, la al treilea an de judecată, a ajuns la a 19-a amânare.
Bihoreanul aduce în discuție și o anchetă intentată Nelei Secară de autoritățile olandeze, pentru sclavie. Dosarul Parchetului din Gronningen, cu nr 6640/2012/624 privește exportul forței de muncă în Olanda, prin firma Nelei Secară, Forklift. Pornind de la mărturiile a 12 sclavi români, anchetatorii olandezi au ajuns la Oradea dar, din motive necunoscute, nu se mai știe nimic de această anchetă.
Din lectura documentelor aflate în dosarele de judecată nu reiese nicidecum că Nela Secară a fost mijlocul folosit de niște procurori ca să ajungă la altcineva, ci doar că a făptuit niște lucruri pentru care răspunde în fața legii.
Sigur, când te lauzi în gura mare cu prietenia atâtor judecători, când procesele tale bat an după an pasul pe loc, tupeul nu poate decât să crească exponențial, alimentat de corul lăudătorilor și, mai nou, de seducătorul statut de denunțător al secției Alinei Florea. Disperarea de a împiedica o condamnare o împinge pe Nela Secară să joace într-o piesă care o depășește cu mult în amploare, mânuită de păpușari cu interese străvezii.
Am enumerat palmaresul infracțional al Nelei Secară, urmând ca amănuntele să le citiți în ziar. Pentru că versiunea online nu este încă disponibilă, trebuie să vă mulțumiți pe moment cu fotocopii.