PSD Gorj, partidul care controlează județul de 27 de ani, probează o apetență maladivă în a se implica în managementul CEO. Așa s-a întâmplat, și în ultimele zile, când PSD Gorj a dat un comunicat, prin care a susținut că fostul Premier Ponta a fost cel care a susținut CEO în ultimii ani, în timp ce „guvernul tehnocrat al liberalilor” urmărește să-l închidă.
Liberalii au răspuns, la rându-le, contrazicându-i pe social-democrați și reamintindu-le că contractele „păguboase”, semnate în timpul mandatului managerului privat impus de PSD, Laurențiu Ciurel, ar fi produs prejudicii de 16 000 de miliarde de lei companiei.
PSD Gorj: ”Ponta a salvat CEO”; PNL: ”prejudiciul cauzat de omul lui Ponta- 16 000 de miliarde”!
Într-un comunicat intitulat „Adevărul supără pe liberali”, social – democrații gorjeni susțin că actualul deputat de Gorj Ponta Victor – Viorel ar fi ”salvat” Complexul Energetic Oltenia(CEO), din calitatea de Premier: „Premierul Victor Ponta a salvat Complexul Energetic Oltenia de la privatizarea cerută de FMI. În urma negocierilor, poziția a fost fermă: societățile comerciale cu capital de stat, să nu fie privatizate, ci să se aplice un program de eficientizare (…). În februarie 2015, Guvernul Ponta a negociat cu FMI un program de eficientizare a Complexului Energetic Oltenia și nu de disponibilizare”, susțin pesediștii gorjeni în comunicat.
Ponta însuși, de nenumărate ori, a susținut că a „salvat șandramaua”, referindu-se la CEO.
În replică, liberalii gorjeni au răspuns cu un comunicat, intitulat „Tupeu de pesedist”, în care-i acuză pe pesediști că mint, în legătură cu cele de mai sus, reamintind că Guvernul Ponta a fost de acord cu privatizarea CEO, ceea ce nu echivala cu o „salvare”:
„(…)în Scrisoarea de intenție pe care Guvernul Ponta a înaintat-o FMI, în 12 septembrie 2012(…), la punctul 26, Guvernul Ponta anunță FMI despre obiectivele sale în privința companiilor energetice, și anume:”Privatizarea Complexului Energetic Oltenia este esențială datorită volumului mare de investiții de care are nevoie (…). Vom semna un contract cu un consultant juridic și de tranzacție pentru privatizarea Complexului Oltenia până la finele lunii noiembrie 2012 (criteriu de referință structural)(…)”.
Deci, nu chiar „salvare”…ci, de-a dreptul, privatizare…
O altă afirmație din comunicatul PSD Gorj, combătută de liberalii gorjeni, este cea care viza o pretinsă depolitizare și decăpușare a companiei:
„În anul 2013, CEO a fost depolitizat, decăpușat și s-au strâns robinetele, supărând clientela politică și grupurile de interese influente în acel moment”(…). Acum, “tehnocrații” liberali au adus CEO unde îl vedem cu toții, în pragul unui blocaj total, blocaj susținut de către un ministru sfidător, atât cu cei care sunt corecți în CEO , cât și cu autoritățile publice locale”, susțin reprezentanții PSD Gorj.
Liberalii gorjeni contracarează:
„Despre decăpușat vorbesc PSD-iștii, în condițiile în care, în mandatul lui Ciurel, CEO a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa, 16 mii de miliarde de lei, prin încheierea de contracte păguboase, cel mai de rezonanță fiind cel cu sârbii, încheiat prin intermediul BVA Coal, firmă obscură, a unor persoane cunoscute în presă ca făcând parte din lumea interlopă. Alte zeci de contracte încheiate fără licitație, prin NFP, cu firma Dogerik, sunt noi ”dovezi” de decăpușare a CEO”, se susține în comunicatul PNL Gorj…
Cert este că CEO continuă să producă dispute, la nivel politic, în Gorj, la mijloc fiind interesul PSD pentru voturile miilor de angajați ai acestei companii, dar și bugetul imens al Complexului.
Cum acționa managerul privat Ciurel, pentru a produce prejudicii CEO
De numele lui Laurențiu Ciurel, fost vicepreședinte PSD Gorj, se leagă sume impresionante de bani irosiți la CEO – suma, se pare, ar ajunge la 16 000 de miliarde de lei, ca urmare a contractelor păguboase, încheiate în mandatul „managerului privat” Ciurel.
Nu este vorba doar de contracte, ci și de alte erori, ce au produs prejudicii imense companiei. De exemplu, decizia lui Laurențiu Ciurel de a refuza punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive: este vorba de hotărârea, prin care CEO era obligat să despăgubească Asociația sinistraților din satul Seciuri, Gorj. Deoarece managerul CEO a refuzat să aplice hotărârea instanței, CEO trebuie să plătească penalități de 4 milioane de lei.
Laurențiu Ciurel a luat această decizie, probabil, din grandomanie; însă această decizie subiectivă a fost cauzatoare de prejudiciu.
Mai jos o captură din hotărârea judecătorească, pe care Ciurel a refuzat să o pună în aplicare. În această captură, Ciurel se manifestă ca un latifundiar sud-american anarhist, ce-și permite să sfideze o decizie definitivă a justiției, dar și să sfideze niște păgubiți, cărora justiția din România le-a dat dreptate. Acesta le comunică păgubiților că va aplica hotărârea judecătorească într-o manieră personală: ”o să așteptați încă 7 ani, că nu vă dau nimic”…
Tergiversarea punerii în aplicare a deciziei justiției s-a constituit în penalități de 4 milioane de lei, pe care CEO va trebui să le plătească. Decizia personală a d-lui Ciurel a produs, deci, un prejudiciu de 4 milioane de lei.
Fiecare director impus de PSD la CEO cu decizia proprie, producătoare de prejudiciu: 415 000 lei, conform DNA
Un alt exemplu de director, impus de PSD Gorj, în CEO, cu talent în a produce prejudicii: Antonie Daniel, fost consilier județean al PSD, impus de partid director de Sucursală Divizie Minieră, la nivelul CEO. Acesta este acuzat de DNA de abuz în serviciu, pe motiv că ar fi achiziționat la suprapreț, din banii CEO, furtunuri de stins incendii și truse de prim-ajutor. Prejudiciul: peste 415 000 lei.
În rechizitoriul, în baza căruia Antonie și complicii au fost trimiși în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu, se specifică următoarele:
„În perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme (printre care și SC TFR Teminvest SRL) controlate de inculpații Giurcău Daniel Sever și Temelie Florin, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor.
În același context, pe de o parte „ajutorul” acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăților pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa 6-7 ori față de prețurile lor de achiziție.
Pe de altă parte, aceiași inculpați au depus oferte în numele altor societăți, fără consimțământul administratorilor acestora sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiați, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare.
Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile controlate de cei doi oameni de afaceri.
SC CEO SA a comunicat că se va constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 415.240,66 lei.”
Se pare că e dificil a identifica vreun gorjean impus politic, în conducerea CEO, care să nu fi alunecat în penal, pe motiv că a cauzat prejudicii semnificative companiei.
Pe baza celor observate, public, până acum, salvarea CEO este tot mai departe, iar cei care au susținut că „salvau” compania, de fapt, făceau doar afirmații electorale, demagogice.