Nemulțumit că, la tragerea la sorți a ordinii partidelor, PSD a nimerit pe locul 4, președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat, prin reprezentantul PSD în Biroul Electoral Județean Vrancea, Luminița Oanele, ca buletinul de vot să conțină 4 partide pe prima pagină.
Judecătorul Simona Nicolau a propus un model de buletin de vot cu 4 partide pe o pagină, întocmai cu ce a solicitat PSD. Asta în ciuda recomandării Prefecturii Vrancea, care prevedea ca buletinul să fie „aerisit”, cu câte două patrulatere pe pagină, adică 2 liste de partid, în ordinea în care s-a tras la sorți.
Propunerea Prefecturii Vrancea a fost respinsă de BEJ, astfel că s-a purces la întocmirea hotărârii prin care s-a stabilit forma actuală a buletinului de vot, în care PSD ajunge pe prima pagină a buletinului de vot.
„Numele candidaților sunt greu lizibile”, spun competitorii PSD
Decizia BEJ a fost contestată de reprezentanții PNL, care susțin că numele înghesuite pe buletinul de vot fac imposibilă identificarea candidaților de către alegătorii care nu au o vedere impecabilă. „Este aproape imposibil pentru o persoană cu vederea cât de cât bună să distingă numele candidaților înghesuite în acele patrulatere, darămite pentru un alegător pe care vederea nu-l mai ajută. Considerăm că această decizie este una menită să inducă în eroare alegătorul, cu atât mai mult cu cât alte județe, dacă nu mă înșel toate, au stabilite câte două patrulatere de pagină pe buletinul de vot, astfel ca electorii să poată analiza clar listele de candidați”, susține Cristian Bălosu, președintele PNL Focșani.
Vrancea, un caz unic până acum
Caracteristicile generale ale buletinului de vot au fost stabilite printr-o HG 55/2016, amendată prin Hotărârea 291/20 aprilie 2016. Aceasta din urmă lasă la latitudinea fiecărui birou electoral județean numărul de liste de candidați care pot intra pe o pagină a buletinului de vot:
„Numărul patrulaterelor de pe fiecare pagină şi dimensiunea patrulaterelor în care se vor imprima candidaturile se stabilesc de către biroul electoral de circumscripţie, în funcţie de numărul candidaturilor definitive.”
Modelele de buletin de vot pentru consilii județene care au apărut până în prezent – Constanța, Galați, Bihor, Tulcea, Neamț, Vâlcea, Ialomița, Dâmbovița – au, în general, două liste de candidați pe o pagină, cu excepția buletinului pentru alegerea Consiliului General al Capitalei, unde e o singură listă de candidați pe pagină.
„Buletinele de vot pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București vor cuprinde o singură listă de candidați pe pagină, înscrisă într-un patrulater…”, „Buletinele de vot pentru alegerea Consiliilor locale ale sectoarelor 1-6 ale Municipiului București vor cuprinde 2 (două) liste de candidați pe pagină înscrise în două patrulatere…” afirmă Hotărârea privind modul de tipărire și stabilirea dimensiunii buletinelor de vot emisă de Biroul Electoral al Municipiului București.
„Pe fiecare pagină se vor imprima 2 (două) patrulatere” se arată în Hotărârea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Ialomița. „Se stabilește un număr de două patrulatere, numerotate de la stânga la dreapta, pe fiecare pagină a buletinului de vot pentru alegerea consilierilor județeni”, arată și Hotărârea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Dâmbovița.
Până acum, numai la Vrancea a existat opțiunea folosirii unui font atipic, Arial Narrow, pentru a face posibilă prezența a patru liste de candidați consilieri județeni pe o singură pagină A4.
Gelu Trandafir a contribuit la redactarea acestui articol.