duminică, 24 septembrie 2023
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

Galaţi: proiectanţii falimentului

byIJC
8 ani ago
ininvestigatii
5 min read
2.4k 128
• Consiliul Judeţean şi-a făcut firmă de proiectări care moare. Pentru că mai-marii judeţului atribuie lucrări, fără licitaţie, firmelor alese pe sprânceană
• Apropo de sprânceană: vicele Consiliului Judeţean, un om probabil sincer şi cinstit, pe numele său Vicleanu, clarifică: firmele trebuie să se bată pentru proiecte. Chiar dacă ele nici nu pot măcar să liciteze, în cazul atribuirilor directe.
• Curtea de Conturi zice că nu e bine. Că nu poți să arunci și copilul din copaie odată cu zoile, cum spunea Vladimir Ilici. Dar se pare că interesele CJ Galați sunt să crape firma de proiectare a județului, ca să prospere favoriții.

Deşi are propria „fabrică de proiecte”, care se zbate să nu moară, Consiliul Judeţului Galaţi preferă să contribuie, prin contracte atribuite direct, fără licitaţie, la profitul unor firme private. Asta în ciuda faptului că auditorii Curţii de Conturi i-au atras atenţia că nu este preocupat de rentabilizarea propriei firme – SC Consproiect SA. Consiliul Judeţului (CJ) a făcut urechea toacă şi, ca reacţie, a atribuit contracte şi mai puţine şi mai mici propriei firme, ajunse în insolvenţă. Dar a fost generoasă cu alţii! Paradoxal, vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Marian Vicleanu, a explicat, moralist, că nu se poate favoriza societatea publică, şi că aceasta trebuie să se bată pentru lucrări… Lucrări care, graţie ocalei mari a CJ sunt încredinţate direct altor firme!

Consproiect se zbate in insolventa
Consproiect se zbate in insolventa

Constatările Curţii de Conturi

Prin Decizia nr. 21 din 14 august 2015, emisă ca urmare a acţiunii de verificare efectuată la Consiliul Judeţului Galaţi cu tema „Auditul financiar asupra costurilor anuale de execuţie bugetară pe anul 2014”, auditorii Curţii de Conturi le-au amintit autorităţilor judeţene că au o „fabrică de proiecte”, aşa cum a fost considerată, la înfiinţare, SC Consproiect SA Galaţi.
„Deşi SC Consproiect SA Galaţi, are ca acţionar majoritar Consiliul Judeţului Galaţi şi ca obiect de activitate prestarea de servicii de proiectare, se constată că, în anul 2014, CJ a contractat servicii de proiectare prin achiziţii directe de la alţi prestatori, atribuind contracte propriei societăţi doar în pondere de 1,77 la sută din totalul serviciilor de proiectare contractate. Consiliul Judeţului nu a putut nici măcar face dovada solicitării de oferte din partea propriei societăţi, pentru a constata dacă aceasta are posibilitatea de a efectua în condiţii de eficienţă prestaţiile solicitate. De asemenea, nu a demonstrat preocuparea pentru rentabilizarea activităţii propriei societăţi care în perioada 2010-2013 a înregistrat pierderi. Interesul Consiliului Judeţului ar trebui să fie îndreptat spre eficienţa utilizării banului public, inclusiv prin luarea în calcul a unei activităţi profitabile a societăţilor din subordine, aducătoare de dividende”, se arată în documentul auditorilor.
„Pentru achiziţiile directe de servicii de proiectare ori alte servicii pe care le pot efectua şi societăţile comerciale la care aveţi calitatea de acţionar majoritar (SC Consproiect SA), veţi solicita oferte de preţ şi de la acestea şi le veţi analiza prin prisma respectării legislaţiei achiziţiilor publice, dar şi a eficienţei, eficacităţii şi economicităţii fondurilor publice pe care le gestionaţi”, a fost indicaţia preţioasă a Curţii de Conturi.

Auditorii au „exagerat”

Aşa se poate spune comparând contractele pe care CJ le-a atribuit direct SC Consproiect în 2014 şi, respectiv, în 2015. Potrivit datelor oficiale, în 2014, Consproiect a primit, prin atribuire directă de la CJ, şase contracte în valoare totală de 114.135 de lei fără TVA. E drept că o altă firmă, privată, SC Euro Proiect SRL a primit, tot în 2014, un singur contract în valoare de 127.000 de lei fără TVA! Însă privind cifrele din 2015, putem spune că, în 2014, autorităţile judeţene au fost de-a dreptul mărinimoase cu SC Consproiect. Potrivit datelor furnizate de Consiliul Judeţului, în 2015, SC Consproiect a primit, prin atribuie directă, doar două contracte, în valoare totală de 52.264 de lei! Deci mai puţin de jumătate faţă de ce-a primit în 2014!

document atribuire

Favorita contractelor de proiectare

Conform datelor oficiale, în 2015, Consiliul Judeţului Galaţi a preferat să atribuie direct unei firme din Iaşi, SC SPC Elite Consulting SRL, cele mai multe şi mai generoase contracte de servicii de proiectare: cinci, în valoare totală de 229.864 de lei fără TVA (ultimele trei fiindu-i atribuite în septembrie şi noiembrie, deci după raportul Curţii de Conturi). Dacă punem la socoteală şi contractul în valoare de 93.000 de lei fără TVA, despre care CJ spune doar că l-a atribuit direct firmei SC Elite Consulting SRL – societate care bănuim că e aceeaşi cu cea ieşeană amintită – valoarea contractelor atribuite creşte la 332.864 de lei fără TVA. De şase ori mai mult decât a primit Consproiect! În vreme ce firma publică a fost pusă doar să facă documentaţii cadastrale şi cărţi tehnice, firma ieşeană s-a ocupat de tot ceea ce a însemnat proiectare, expertize tehnice, studii, documentaţii şi avize pentru reabilitări de drumuri judeţene, plombări, reparaţii poduri şi podeţe.
E greu de spus că firma gălăţeană nu s-ar fi priceput să facă acelaşi lucru având în vedere că, pe portalul propriu, se laudă că “proiectele realizate în cadrul SC Consproiect au avut o contribuţie majoră la ridicarea standardelor de trai în comunele judeţului Galaţi, întrucât au contribuit la modernizarea infrastructurii (drumuri locale, judeţene, poduri, podeţe, etc.) facilitând accesul către şi dinspre polii de interes în comunităţi”.

Trecut glorios, viitor incert
SC Consproiect SA Galaţi a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţului Galaţi în iulie 2001, având ca acţionar majoritar (99,85 la sută) CJ. Misiunea ei a fost, de la bun început, aceea de „fabrică” de proiecte. Numai că, din 2009, Consproiect a luat-o la vale pe panta pierderilor. Conform bilanţurilor de pe portalul Ministerului Finanţelor, de la 754.863 de lei pierdere în 2009, a ajuns la o gaură de 1.312.792 de lei în 2011, şi a încheiat anul 2014, cu o pierdere de 1.013.308 de lei.

În opinia CJ, cauza acestei situaţii o reprezintă exercitarea unui management defectuos începând cu anul financiar 2010. Potrivit unui raport al CJ, la data 30 iunie 2015 Consproiect, aflat în insolvenţă, înregistra o pierdere de 270.358 de lei şi datorii de 2.395.370 de lei, din totalul acestora ponderea de 83,8 la sută deţinând-o datoriile către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv penalităţile aferente.

Din profit în profit

În vreme ce Consproiect se scaldă în pierderi şi datorii, SPC Elite Consulting SRL merge pe profit. Firma are ca obiect principal de activitate activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi a fost înfiinţată în 2009, avându-i ca asociaţi pe Marian Aolăriţei şi Dumitru Aolăriţei – cel dintâi având şi calitatea de administrator. Potrivit bilanţurilor fiscale de pe portalul Ministerului Finanţelor, în 2013 a avut un profit net de 194.699 de lei, iar în 2014 – 868.874 de lei profit net.

Reorganizare

Pentru Consproiect, aflat în insolvenţă, anul 2016 a început cu dreptul pentru că Tribunalul Galaţi a decis să-i aprobe planul de reorganizare propus de administratorul judiciar. Cu doar 17 angajaţi, firma ar putea fi salvată, dacă ar exista acest interes. Dacă! Nu vrem să cobim, însă nu putem ignora declaraţia dată în presa gălăţeană de Marian Vicleanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţului: „Ei funcţionează ca orice societate comercială. Nu putem să îi favorizăm, pentru că intrăm într-o altă zonă. Ca orice societate normală, trebuie să intri pe piaţă, să te baţi pentru lucrări”…

Tags: Anca MelinteGalati
Share54Tweet34
Previous Post

Iohannis si Ciolos – duel in like-uri

Next Post

Rusia de la Mamaia – perechea Radu Mazăre, Corina Martin

Related Posts

Facturi duble la firma care se pregătește să ia miliardul pentru gunoiale din Sectorul 2

4 ani ago

Consilierii locali care au refuzat ca orașul Constanța să fie parte în dosarul lui Mazăre: lista rușinii

5 ani ago

Cazul de trafic de copii din Țăndărei, nerezolvat de justiția română nici după 8 ani

5 ani ago

Clanul Bashar al-Assad – stăpân în baza militară a armatei române

6 ani ago

Comments 1

  1. Pingback: - Implicare Civica

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    1155 shares
    Share 765 Tweet 163
  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    372 shares
    Share 149 Tweet 93
  • Cea mai veche navă cu zbaturi din lume aflată în funcțiune, Tudor Vladimirescu, a devenit vas de protocol al PSD

    681 shares
    Share 481 Tweet 84
  • La Universitatea ”Petre Andrei”, din Iași, cu 18.900 lei faci 3 ani de facultate într-unul singur

    244 shares
    Share 98 Tweet 61
  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    385 shares
    Share 165 Tweet 92
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In