*foto principal: soclu „Bustul lui Ovidiu”
Monumentele istorice de categoria B care se regăseau pe soclurile din stațiunea Mamaia au fost:
„Fecioara cu mărul”, sculptor Ion Jalea, bronz (1943), „Nou Născut”, sculptor Oscar Han, bronz (1959), „Primăvara”, bronz, sculptor Corneliu Medrea (1964), „Bustul lui Ovidiu”, sculptor Corneliu Medrea, bronz (1958), ”Fata cu Căprioara”, sculptor Constantin Baranschi, bronz (1965), „Basorelief”, sculptor Corneliu Medrea (1963), „Jucătoarea de tenis“, sculptor Mac Constantinescu, bronz (1961).
Primăria Constanța, instituția în patrimoniul căreia se aflau monumentele istorice, a sesizat Poliția cu privire la dispariția statuilor abia la 12 ani de la eveniment. Asta deși s-a constatat încă din 2004 că statuile lipsesc, așa cum reiese din corespondența dintre Direcția Județeană de Cultură Constanța (DJC) și administrația locală, scrie Ziarul Info Sud-Est.
Din motive necunoscute, după constatarea dispariției statuilor, corespondența dintre cele două instituții a fost suspendată ulterior acestui moment și nici primăria, nici DJC nu au continuat demersurile pentru a recupera monumentele istorice.
Abia după retragerea lui Radu Mazăre de la Primăria Constanța, conducerea interimară a administrației locale a depus o plângere la IPJ Constanța prin care a anunțat dispariția statuilor. Plângerea primăriei a fost depusă în luna iunie 2015, iar ancheta polițiștilor este în continuare în lucru.
Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Constanța sunt de părere că statuile au fost furate și topite sau expuse în spații private.
Deși au dispărut de peste un deceniu, cele șapte statui dispărute figurează în continuare în Lista Monumentelor Istorice (actualizată în 2015). Pentru declasarea unui monument istoric dispărut este necesar ca o instituție abilitată să certifice dispariția – în acest caz, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.
Cadrul legislativ al declasării unui monument
Clasarea sau declasarea monumentelor istorice sunt reglementate de Ministerul Culturii prin Ordinul nr. 2260/18 aprilie 2008, privind aprobarea normelor metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice.
Articolul 21, alin. 2, prevede că declasarea monumentelor istorice se declanșează din oficiu în următoarele situații:
a) descărcarea de sarcină arheologică, în cazul siturilor arheologice, conform avizului Comisiei Naționale de Arheologie;
b) dispariția monumentului istoric;
c) constatarea pierderii calității de monument istoric.
Conform aceluiași ordin, la alineatul 4 se arată că dosarul de declasare este întocmit de către ”serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor”, adică Direcția Județeană pentru Cultură, şi ”se înaintează Direcției monumente istorice şi arheologie din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor”.
Conform articolului 21, alin. 5, dosarul de declasare trebuie să cuprindă aceleași documente precum dosarul de clasare:
1. Documentația tehnică:
a. Fișa analitică de inventariere întocmită de serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii, în a cărui rază teritorială se află imobilul;
b. Planuri de situație;
c. Releveul actual al imobilului;
d. Fotografii interioare și exterioare ale imobilului, ale împrejurimilor și ale sitului, după caz;
e. Date referitoare la folosința imobilului;
f. Expertiza tehnică.
2. Documentația istorică: studiul istorico-arhitectural întocmit de un specialist atestat de Ministerul Culturii în domeniul monumentelor istorice;
3. Documentația privind situația juridică:
a. Copii legalizate de pe actele care atestă dreptul de proprietate sau alte drepturi reale asupra imobilului ori acte emise de autoritățile administrației publice locale competente teritorial certificând situația proprietății asupra imobilului, conform evidențelor compartimentelor de impozite și taxe locale proprii sau aflate în subordinea acestora;
b. Copii ale planului cadastral și ale cărții funciare.
4. Acte administrative
a. Cerere
b. Referatul de specialitate al serviciului public deconcetrat al Ministerului Culturii;
c. Avizul comisiei regionale a monumentelor istorice;
d. Avizul Secțiunii de evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.
Comments 2