Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, „în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acțiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro”.
Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca fostul preşedinte al CJ Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată.
Decizia instanţei nu este definitivă.
Certificate de urbanism… ieşite din garanţie
Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, în acest dosar, pe 27 mai 2014. Iată că prima decizie a instanţei vine la fix doi ani după trimiterea în judecată. Tot în 2014, începând cu luna ianuarie, Marian Turbatu, denunţătorul lui Nicuşor Constantinescu în acest dosar, începea să primească, după ani buni de aşteptare, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire solicitate preşedintelui CJC. De remarcat este faptul că documentele au fost eliberate de fostul preşedinte al CJC doar după ce acestea au făcut obiectul unor procese în instanţă, dar, şi mai interesant, o partre dintre ele au ajuns la destinatar atunci când valabilitatea lor încetase deja.
Ce mai trebuie amintit în acest caz este şi faptul că, pentru nu a pus în aplicare o serie de decizii definitive referitoare la eliberarea unor acte (certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire), instanţa l-a amendat pe fostul preşedinte al CJ Constanţa. În timp, sumele pe care Constantinescu le datora fiscului constănţean au ajuns la sute de mii de lei. Cu toate acestea, amenda civilă la care a fost obligat Nicuşor Constantinescu nu a fost executată de fisc din 2008 până în 2014. După o corespondenţă îndelungată între omul de afaceri Marian Turbatu şi Ministerul de Finanţe şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, amenzile au început să fie achitate în 2014.
Peste câteva zile, Nicuşor Constantinescu va afla sentinţa definitivă şi în dosarul CMZ, unde a fost condamnat, prima instanţă, la 3,6 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.
Ştire în curs de actualizare.