Poarta fostului „han turcesc” se află pe strada Egalităţii nr. 16, fiind înconjurată de garaje şi de blocuri. Clădirea, înscrisă în Lista monumentelor istorice – cod GL-II-m-B-03039 – se încăpăţânează să reziste ca unică mărturie a faptului că acolo a existat un han în secolul al XIX-lea.
Hanul, dar şi locuinţele vechi din zonă au fost demolate în perioada 1982-1984, pentru a face loc blocurilor. A scăpat doar Poarta, rămasă acum stingheră şi năpădită de buruieni.
Atât Muzeul de Istorie cât şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi ne-au declarat că monumentul „Poartă de han turcesc” este proprietatea municipiului Galaţi. Prin urmare Primăriei îi revin obligaţiile legale de a o proteja şi conserva.
Primăria neagă acest lucru într-un prim răspuns adresat publicației noastre. „Poarta de han turcesc nu se regăseşte în Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public, motiv pentru care nu au fost executate lucrări pentru conservare şi restaurare”, ne-a răspuns Primăria Galaţi, după 31 de zile de la primirea solicitării noastre de informaţii.
Răspunsul este semnat în numele primarului Ionuţ Pucheanu de viceprimarul PSD şi preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe al Consiliului Local, Sorin Enache.
Poarta de han turcesc se află în continuare în proprietatea Primăriei Galați, dovada fiind că, în bugetul oraşului pe 2017, în Lista poziţiei „Dotări şi plăţi proiecte pe anul 2017, la capitolul „Cultură, recreere şi religie”, există o alocare de 10.000 de lei pentru „cheltuieli de proiectare Poarta de han turcească” (sic!).
Ulterior, instituția a revenit asupra răspunsului.
„Primăria municipiului Galaţi este interesată să intervină asupra obiectivelor de acest gen, motiv pentru care în bugetul pe anul 2017 este prevăzută suma de 10.000 de lei pentru lucrări de proiectare. Proiectarea are în vedere atât amenajarea parcului cât şi lucrări de restaurare a obiectivului «Poartă de han turcesc». De asemenea, vă putem spune că urmează să fie executate lucrările de intabulare a terenului pe care este situat monumentul istoric”, se arată în ultimul răspuns trimis redacției noastre.
Restaurare de mântuială
Ce-a făcut Primăria în ultimii 27 de ani pentru conservarea monumentului? Potrivit Direcţiei pentru Cultură, în anul 1995, sub comanda Primăriei, au început lucrările de restaurare a Porţii, lucrări care au evoluat foarte greu, fiind în cele din urmă abandonate. Ele fuseseră încredinţate SC Construcţii şi Reparaţii SA, societate aparţinând Primăriei Galaţi, care azi nu mai există.
„Restaurarea a constat doar în aplicarea unei tencuieli peste zidăria din cărămidă a monumentului, care între timp s-a degradat, expunând zidăria factorilor climatici şi grăbind, astfel, distrugerea monumentului. Firidele exterioare au rămas neterminate, iar ornamentaţia nu a mai fost efectuată”, ne-au declarat reprezentanții Direcţiei pentru Cultură. Mai grav, decoraţiunile originale au fost amputate cu mistria. Astăzi, elementele decorative solare şi capitelurile în stil ionic ale celor patru coloane andosate construcţiei mai pot fi admirate doar în pozele de arhivă ale Direcţiei pentru Cultură Galaţi.
Proiectul de restaurare de la acea vreme prevedea şi amenajarea spaţiului din spatele porţii, transformarea lui într-un loc de odihnă şi relaxare. Părculeţul nu a mai fost amenajat pentru că locatarii zonei au refuzat.
Turcii, interesaţi de Poartă
În 2008, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a primit o solicitare din partea Consulatului General al Republicii Turcia referitoare la Poarta de han turcesc, în vederea găsirii unor soluţii pentru reabilitare. Au existat chiar şi două întrevederi cu consulul general al Republicii Turcia, Fusun Armaz.
„Oficialul turc a lăsat să se înţeleagă că va atrage fonduri, însă contribuţia financiară cea mai mare trebuie să o aibă statul român şi autorităţile locale, iar restaurarea monumentului istoric trebuie executată sub atenta supraveghere şi îndrumare a unui specialist în artă musulmană din Turcia”, ne-au declarat reprezentanții Direcţiei pentru Cultură, instituţie care an de an a transmis către Primărie adrese în care cere restaurarea monumentului.
Imagine politică pe seama porţii
În 2009, deputatul gălăţean Florin Pâslaru, la vremea aceea secretarul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor – în prezent director al Cancelariei preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea – declara în presa centrală că va obţine de la Ministerul Culturii o finanţare de 100.000 euro pentru restaurarea Porţii care se afla în colegiul pe care îl reprezenta în Parlament.
A rămas doar promisiunea pentru că, în 2012, Direcţia pentru Cultură Galaţi înainta adrese către preşedintele Traian Băsescu, deputatul Pâslaru, deputata Raluca Turcan – preşedinta Comisiei de Cultură şi către ministrul Culturii, Kelemen Hunor, solicitând sprijin moral şi material pentru salvarea unor monumente istorice printre care şi Poarta de han turcesc. Nu a primit răspuns.
În vara anului 2012, Poarta a fost decorul în care un tânăr gălăţean şi-a lansat candidatura independentă la Consiliul Local Galaţi.
„În 2016 un reprezentant al Primăriei Galaţi a propus să se mute monumentul istoric din acel loc, sau să fie desfiinţat şi reconstruit, situaţie neacceptată de către instituţia noastră”, ne-a dezvăluit Direcţia pentru Cultură Galaţi. Nu am aflat cui i-a aparţinut această idee.
Foto: Anca Melinte şi arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi
Comments 2