Afacerea cu gunoi dintre primăria condusă de Florin Cârciumaru și firma apropiatului lui Mazăre – deputatul PSD Eduard Martin – este costisitoare pentru beneficiari. De-acum este cercetată și de procurori. Cerasel Cuteanu, jurnalist de investigații și autor al blogului CUTEANU.EU, a luat la puricat documentația de concesiune a serviciului de salubrizare.
Liberalul gorjean Eduard Berca, consilier în Consiliul Local Târgu-Jiu, a făcut o plângere penală împotriva a cinci reprezentanți ai Primăriei, printre care și primarul Florin Cârciumaru. Acuza cumsecădenia acestora față de firma Polaris și lipsa de bun-simț față de bugetul local și cetățenii din Târgu-Jiu.
Mai exact, fără vreo dezbatere publică sau o decizie a consiliului local, primarul Cârciumaru a fost de acord ca Polaris să plătească o redevență mai mică, în timp ce localnicii trebuie să plătească mai mult pentru serviciile de salubritate oferite de Polaris, după cum am arătat în episodul anterior, „Cum a umflat Cârciumaru preţul gunoiului”. Se poate observa că profitul Polaris nu avea, în aceste condiții, cum să scadă, ci dimpotrivă.
Mai jos, vă propun o incursiune în istoria de 9 ani în Gorj a contractului de concesiune a serviciilor de salubrizare.
În 2006, primăria din Târgu-Jiu concesionează serviciile de salubrizare ale orașului firmei „UEG Mediu SRL- Filiala Deva”
În 2006, Primăria Târgu-Jiu semnează contractul cu nr. 43474, prin care concesionează, pe o perioadă de 20 de ani, serviciile de salubrizare ale orașului firmei UEG Mediu SRL, reprezentată de Helmut Wilfinger și Leopold Kroneder, din Austria. Această firmă administra groapa de gunoi care deservea întreaga regiune. UEG Mediu SRL – filiala Deva reprezenta în România concernul european de salubritate UEG International.
Conform contractului, redevența la care se obliga concesionarul era de 50.000 de euro.
Din 2006, încoace, s-au operat modificări, prin mai multe acte adiționale, conform înțelegerii din contractul nr 43474, de delegare a gestiunii Serviciului public de salubrizare.
Niciuna dintre modificări nu este ieșită din comun. De exemplu, actul adițional nr. 2, din februarie 2009, operează diverse modificări banale, de genul înlocuirii cuvântului „explorare”, folosit în contractul inițial, în mod eronat, în loc de ”exploatare”. În mod clar, relațiile dintre Primărie și firma concesionară au fost principiale.
Lucrurile se schimbă abia din momentul în care Polaris intervine în contract.
Polaris intră în scenă abia în aprilie 2009
În actul adițional Nr. 3, din 8.04.2009, în ecuația concesionării serviciului public de salubrizare, apare și firma Polaris Holding din Constanța, cu care se semnează un contract pentru o perioadă de 6 luni.
Prevederile acestui act adițional se prelungesc, dincolo de cele 6 luni invocate inițial, în data de 23.10.2009, prin actul adițional nr. 4.
Cu ocazia aceluiași act adițional nr. 4, se deblochează garanția UEG Mediu, depusă la bancă, conform dispozițiilor legale. Părțile se pun de acord să discute niște „nelămuriri”. Pe parcursul acestor „nelămuriri”, redevența, prevăzută de contractul inițial, rămâne suspendată. Reamintesc: problema cu reducerea redevenței a dus la plângerea penală formulată de liberalul Eduard Berca împotriva primarului Cârciumaru. În acest act adițional, este prima dată, conform documentației în posesia căreia mă aflu, când apar semne că părțile ar dori să opereze modificări, la nivelul redevenței.
În 2011, UEG Mediu, care trecea prin dificultăți financiare, a fost preluată de Polaris Mediu, cu tot cu groapa de gunoi. Director general a devenit un domn foarte vizibil în Gorjul ultimilor ani, Luis Ionuț Popa. Polaris Mediu, parte din Polaris Holding, reprezentată de Luis Popa, a ajuns astfel concesionarul contractului încheiat de UEG Mediu.
Din acest moment, începe „nebunia” ce a dus la plângerea penală a lui Eduard Berca.
Este avantajată Polaris Mediu, prin modificările de la nivelul modalității de calcul și plată a redevenței?
Liberalul Berca înclină să creadă că da – Polaris e avantajată, iar bugetul local este prejudiciat.
În actul adițional nr. 6, se detaliază noua modalitate de calcul și de plată a redevenței, ce se aplică, începând cu primul trimestru al anului 2012.
După cum se poate observa, pe acest act semnează 4 dintre cei 5 reprezentanți ai primăriei, împotriva cărora a formulat plângere penală consilierul local Eduard Berca.
Berca îi acuză pe reprezentanții primăriei și că au mărit tarifele la gunoi, fără a solicita acordul Consiliului Local, iar acest fapt s-a întâmplat doar în momentul în care a fost vorba de Polaris.
Vom reveni asupra subiectului.
Deocamdată se poate observa lejer că, dacă totul pare să fi decurs previzibil în acest contract cât timp concesionari au fost austriecii de la UEG Mediu, suspiciunile au apărut îndată ce Polaris a intervenit în ecuație.
De unde vin rechinii şi ce vor ei
Polaris M este parte a Holdingului Polaris, deţinut de deputatul PSD Eduard Martin, potrivit propriei declaraţii de interese. Afacerile firmei au înflorit în Constanţa, în urma contractelor acordate de Consiliul Local, în mandatele lui Radu Mazăre. Ulterior, Polaris a câştigat contracte de salubrizare pe bandă rulantă îndeosebi în oraşele şi judeţele controlate politic de PSD (Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbeşti-Jiu, Slobozia etc.).
Deputatul Eduard Martin este cercetat într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre, potrivit Mediafax: „Firma care i-a dat 7 milioane euro lui Mazăre ca să câştige o licitaţie este a deputatului Eduard Martin”. El este fiul fostului prefect de Constanţa din perioada guvernării Năstase, Gheorghe Martin.
Comments 2