Supercom SA este una dintre afacerile de succes din domeniul colectării și tratării deșeurilor menajere. Afacerea s-a ridicat mai ales în urma contractelor cu primăriile și consiliile județene conduse de PSD.
Cel mai important contract al acestei societăți este în Sectorul 2 al Capitalei. Înțelegerea încheiată acum un deceniu e pe punctul să fie prelungită pe 20 de ani contra unei sume care se apropie de un miliard de euro.
Firma condusă de un fost parlamentar social-democrat, Ionel Ciuclea, a reușit să încheie în ultimii ani contracte în localități controlate administrativ tocmai de acest partid.
Pe lângă mega-afacerea din Sectorul 2, Supercom a mai încheiat contracte în Bistrița-Năsăud, Hunedoara sau Gorj. Reprezentanții companiei pe care i-am contactat susțin că toate contractele au fost încheiate corect. Firmele concurente susțin că a contat mult și afinitatea PSD pentru această companie de colectare a gunoiului.
Context, mega contractul pregătit în Sectorul 2
Supercom SA este aproape sa primească cel mai avantajos contract din România pentru strângerea gunoiului. Primarul Sectorului 2, Mihai Toader, vrea să se asocieze cu Supercom SA pentru administrarea gunoiului. Mai exact, Supercom face pe cheltuiala sa o groapă de gunoi de 45 de milioane de euro, iar primăria îi oferă la schimb concesionarea serviciului de colectare și tratare a gunoiului la această stație pe următorii 20 de ani.
În acest an, Primăria Sector 2 intenționa să ofere concesiunea serviciului pe o perioada de șapte ani pentru 1,1 miliarde de lei. ”Pe 20 de ani, suma plătită de la bugetul public către Supercom cred că ar ajunge la 4 miliarde de lei, poate chiar spre un miliard de euro”, a estimat supărat un consilier local USR.
O afacere în regim de urgență
Contractul de un miliard de euro pe care îl vrea Supercom SA în Sectorul 2 este în parte aplicat acum și în județul Hunedoara.
Doar că în județul din Ardeal, groapa de gunoi a fost făcută chiar de autoritățile județene și nu de Supercom. Doar că această groapă a fost dată în administrare către Supercom prin încredințare directă în regim de urgență.
Unitatea de colectare a deșeurilor a fost realizată cu 173 de milioane de lei de Consiliul Județean (CJ). După ce a fost finalizată cu fonduri europene, stația de colectare a gunoiului de la Bârcea Mare a fost cedată practic gratuit Supercom SA în 2017. ”S-a invocat o stare de necesitate, de urgență. Că dacă se făcea licitație, stăteau oamenii cu gunoiul de stradă. În 2018, acest contract a fost prelungit”, ne-a explicat un consilier local.
Spre exemplu, în județul Hunedoara, Supercom a avut mai mereu câștig de cuază atunci când a venit vorba de atribuirea directă sau în regim de urgență a unor contracte. Județul este păstorit de Baronul PSD, deputatul Laurențiu Nistor.
Facturi duble
Dacă administrarea gropii de gunoi a fost oferită Supercom, CJ Hunedoara a trebuit să facă licitație pentru colectarea deșeurilor din județ. Deși inițial marile orașe și împrejurimile au fost câștigate de Supercom, după contestații, firma coordonată de Ciuclea a pierdut cele mai importante trei zone din Hunedoara și s-a mulțumit cu doar două contracte din cele cinci zone ale județului. Celelalte trei contracte au fost câștigate de Brai-Cata SRL, o firmă apropiată de Urban SA din București.
Din datele noastre, reiese că Supercom SA a apelat la o dublă facturare atunci când vine vorba de contractele din Hunedoara, asta pentru a-și majora profitul.
Mai exact, conform acestor documente, Supercom încasa de la parteneri, firma Brai-Cata SRL o cantitate de peste 400 de tone de gunoi în luna decembrie 2018.
Pentru fiecare tonă, Supercom lua de la Brai-Cata o sumă de 58,94 lei.
În schimb, atunci când trebuia să plătească ”chiria” pentru concesionarea gropii de gunoi de la Bârcea Mare, groapă făcută de CJ Hunedoara cu fonduri europene, Supercom raporta cantitatea de aproape 273 de tone de gunoi. Pentru fiecare tonă de gunoi intrată la Centrul de Management Integrat al Deseurilor Bârcea Mare, Supercom trebuie să achite la consiliul județean o chirie de 27,04 lei, conform contractului aprobat prin HCJ Hunedoara nr 92/2017.
Altfel spus, din evidențe lipseau 142 de tone de gunoi pe care Supercom încasa bani de la parteneri, dar nu plătea chiria la CJ. Aceste nereguli au fost descoperite inclusiv de funcționari ai consiliului județean, așa cum reiese dintr-o adresă a președintelui instituției, Mircea Flaviu Borbora. ”Încă se verifică documentele, să vedem care este sursa diferențelor”, ni s-a transmis de la Consiliul Județean.
Reprezentanții Supercom din Hunedoara au comentat aceste raportări duble ca pe niște greșeli care sunt sau vor fi remediate așa încât ”banii publicisă nu se piardă”. Conducerea CJ nu ne-a transmis până acum dacă au sesizat organele de anchetă în legătură cu aceste greșeli sau dacă aceste greșeli au fost corectate cu recuperarea banilor de la Supercom.
DNA ne-a transmis că în urma modificărilor făcute de CSM privind comunicarea cu presa, parchetele nu pot oferi date despre anchete în curs, dacă ele ar exista.
Ce spun contractele
La groapa de gunoi de la Bârcea Mare sunt colectate gunoaiele din județul Hunedoara. Pentru fiecare tonă adusă la Centrul de Management Integrat al Deseurilor ( CMID) Bârcea Mare Bârcea Mare, Supercom SA primește, conform HCJ 328/2018 73,39 lei/tona pentru depozitare, 46,64 lei/tona pentru activitatea de tratare mecano-biologica Și 18,96 lei/tona pentru activitatea de sortare.
Din contractul aprobat prin HCJ 328/2018 se observă că tarifele, începând cu anul 2019, nu au fost transpuse conform OUG 74/2018, mai ales pentru activitatea de depozitare unde s-au adăugat 30 lei/tona la tariful de 42,79 lei/tona, valoare aprobata conform licitatiei adjudecate de Supercom in decembrie 2018.
Acuzații de protecție de la PSD
Conform unor surse din CJ Hunedoara, Supercom este protejată și, deseori, chiar avantajată, așa cum reiese din documentele și mărturiile obținute de la angajați ai instituțiilor. Interesele Supercom SA sunt protejate în Hunedoara în baza relațiilor bune dintre conducerea firmei de deșeuri menajere și Baronul de Hunedoara, Laurențiu Nistor. Acesta din urmă este un parlamentar PSD, partid din care a făcut parte și cel care controlează Supercom, este vorba de fostul deputat Ionel Ciuclea.
Nu am putut să-l contactăm pe Ionel Ciuclea pentru a ne preciza un punct de vedere. Laurențiu Nistor, baronul de Hunedoara al PSD, ne-a transmis că nici nu se pune problema unei intervenții, deși recunoaște că Supercom și concurența îi trimit lui reclamații. ”Nu am intervenit pentru Supercom la Consiliul Județean. Acolo este o altă conducere decât cea de la PSD, eu sunt la partid, nu la consiliul județean. Am mai multe reclamații legate de Supercom în geantă, așa cum am și de la Supercom reclamații pentru alte firme”, ne-a explicat Laurențiu Nistor
Nereguli depistate și de Curtea de Conturi
O altă dovadă a faptului că Supercom este cumva favorizată de CJ Hunedoara în defavoarea bugetului public este un raport al Curții de Conturi din 19 septembrie.
Inspectorii – auditori au stabilit că pentru perioada 1 mai 2017 – 31 decembrie 2018, CJ Hunedoara nu a facturat, nu a înregistrat în actele contabile și nu a încasat chiria aferentă utilizării Deponeului de la Bârcea. Obligație care intră în sarcina Supercom. Chirie stabilită în baza contractului nr. 5323/ 24 aprilie 2017.
Valoarea estimată indicată de cei de la Curtea de Conturi este de 2.479.890, 79 lei. Din acea sumă 1.290.525,72 reprezintă valoarea veniturilor neînregistrate și 1.189.365, 07 reprezintă penalități. Tot cei din Curtea de Conturi au stabilit că pentru toate cele patru zone operaționale, redevența neîncasată și mai exact nefacturată este de aproape 10 milioane de lei. Mai exact 9.924643 lei/ an. Cu explicația că această redevență trebuia facturată și de Consiliul Județean, dar și de consiliile locale din județ.
O rețetă clasică