După două luni de la primele solicitări, Consiliul Județean Hunedoara ne-a răspuns că încerca să recupereze prejudiciul depistat de Curtea de Conturi, constând în diferența dintre sumele plătite către firma Supercom și serviciile prestate de societatea de colectare și tratare a deșeurilor. Astăzi a fost primul termen al acestei dispute în instanță, prin care bugetul public poate recupera aproape trei milioane de lei.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, ne-a anunțat că instituția pe care o conduce a deschis un proces prin care vrea să recupereze 2,87 milioane de lei de la firma Supercom SA. Suma a fost depistată de un control al Curții de Conturi de anul trecut, despre care am relatat într-un material publicat la finalul anului trecut.
Dezvăluiam atunci, printre altele, că Inspectorii Curții de Conturi au stabilit în luna septembrie că pentru perioada 1 mai 2017 – 31 decembrie 2018, CJ Hunedoara nu a facturat, nu a înregistrat în actele contabile și nu a încasat chiria aferentă utilizării Deponeului de la Bârcea. Obligație care intră în sarcina Supercom. Chirie stabilită în baza contractului nr. 5323/ 24 aprilie 2017.
Valoarea estimată indicată de cei de la Curtea de Conturi este de 2.479.890, 79 lei. Din acea sumă 1.290.525,72 reprezintă valoarea veniturilor neînregistrate și 1.189.365, 07 reprezintă penalități.
În răspunsul primit de la instituția în cauza, se mai precizează că: ”Având în vedere refuzul de plată a acestor facturi de către Supercom SA, Consiliul Județean Hunedoara a înainta acțiunea în instanță, la Tribunalul Hunedoara, dosarul având numărul unic 3577/97/2019, pentru recuperarea restanțelor datorate de Supercom.
De notat că primul termen al acestui proces a avut loc astăzi, 22 ianuarie.
Redevența nu a fost cerută de CJ în instanță
Tot cei din Curtea de Conturi au stabilit că pentru toate cele patru zone operaționale, redevența neîncasată și mai exact nefacturată este de aproape 10 milioane de lei. Mai exact 9.924643 lei/ an. Cu explicația că această redevență trebuia facturată și de Consiliul Județean, dar și de consiliile locale din județ.
Reprezentanții CJ Hunedoara nu ne-au precizat dacă vor solicita și această sumă sau de restituirea sa trebuie să se ocupe consiliile locale din județ.
”La această dată, contractul încheiat între Consiliul Județean Hunedoara și Supercom SA este Contractul nr. 21110/2018 având ca obiect delegarea prin concesiune a serviciului de operare și administrare a Centrului de Management Integrat a Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara (CMID). Consiliul Județean Hunedoara a încasat de la Supercom SA suma de 2.87 milioane de lei în baza contractului 5323/2017”, ni s-a mai transmis de la CJ Hunedoara.
Dubla facturare nu a fost descoperită
Tot în material publicat la sfârșitul anului trecut, prezentam un document din care reieșea că Supercom folosea o dubla facturare prin care prejudicia bugetul CJ. Totodată, groapa de gunoi era umplută cu mai multe tone de gunoi fără ca Supercom să plătească redevența la CJ.
Supercom primea la groapa de gunoi 400 de tone de gunoi în decembrie 2018. Pentru fiecare tonă încasa de la compania Brai-Cata srl suma de 59 de lei. Din această sumă, Supecom trebuia să plătească 27 de lei la CJ pentru faptul că a primit administrarea gropii de gunoi realizată de instituția publică cu fonduri europene.
Numai că Supercom după ce încasa de la Brai-Cată servicii pentru 400 de tone de deșeuri, raporta la CJ că de fapt în groapa de gunoi au intrat cu 130 de tone mai puțin, doar 273 de tone. Astfel, Supercom nu plătea redevență pe 125 de tone.
În legătură cu aceste acuzații, CJ Hunedoara ne-a transmis că a făcut verificări după articolul publicat de noi și că nu s-au găsit probe că s-ar comite nereguli financiare. ”Din analiza rapoartelor transmise la Agenția pentru Protecția Mediului comparate cu rapoartele trimise la Consiliul Județean Hunedoara se constată că nu există diferențe de cantități de deșeuri. Mai mult, din analiza bonurilor de cântar, bonuri de cântar care se află atât la operatorul CMID, cât și la operator de colectare și transport a deșeurilor și în baza cărora se emit facturi, nu s-au constatat diferențe de cantități de deșeuri”.
Din informațiile pe care le-am obținut, reiese că s-au făcut compensări în cursul anului 2019, prin care la final au reieșit corect cantitățile corecte de gunoi care au intrat pe platforma din județul Hunedoara.
Supercom este una dintre cele mai importante firme din domeniu, pregătindu-se de câteva luni să primească o concesiune de 20 de ani pentru colectarea și tratarea deșeurilor din Sectorul 2. Valoarea contractului dintre Supercom și Sectorul 2 poate ajunge până la un miliard de euro.
Firma condusă de un fost parlamentar social-democrat, Ionel Ciuclea, a reușit să încheie în ultimii ani contracte în localități controlate administrativ tocmai de acest partid. Am încercat să obținem date și un punct de vedere de la această companie, dar până acum reprezentanții societății au ignorat solicitările.
Pe lângă mega-afacerea din Sectorul 2, Supercom a mai încheiat contracte în Bistrița-Năsăud, Hunedoara sau Gorj. Reprezentanții companiei pe care i-am contactat susțin că toate contractele au fost încheiate corect. Firmele concurente susțin că a contat mult și afinitatea PSD pentru această companie de colectare a gunoiului.