Nu mai puţin de 91.617 euro, plus toate cheltuielile aferente redactării şi autentificării contractului de vânzare cumpărare, acesta a fost preţul de pornire al licitaţiei lansate pe 10 aprilie 2017, de Ambasada Italiei, pentru vânzarea imobilului de pe strada Gării nr. 38 din Galaţi.
În anunţul de licitaţie se preciza că imobilul, cu suprafaţa construită de 313,4 mp, plus garajul de 76,55 mp, situat pe un teren de 549 mp, se află într-o stare avansată de degradare. Acoperişul s-a prăbuşit, ferestrele rânjesc goale sau cu geamurile sparte, vegetaţia a invadat pereţii adânc crăpaţi, înăuntru e mizerie de nedescris, şi doar un gard de tablă izolează jumătate din clădire, împiedicând şi accesul celor fără căpătâi. O situaţie nedemnă pentru o clădire cu o poveste şi o arhitectură deosebite, pe faţada căreia se mai pot vedea două elemente folosite rar în decorarea clădirilor: două stele despre care se crede că ar fi simboluri masonice.
Istoria clădirii
După cum am aflat de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, la 6 noiembrie 1923, Vittorio Radaelli, un cetăţean italian care deţinea un imobil cu o întindere destul de importantă, la acea vreme, în Galaţi, pe strada Lascăr Catargiu – astăzi, strada Gării – îi vindea lui Ricardo Monzani, fost consul al Italiei la Galaţi, o parte din acest imobil, situat în acea perioadă la nr. 4. Cumpărătorul achiziţiona clădirea pentru Consulatul Italiei la Galaţi.
De altfel, imobilul oferea un spaţiu generos: demisol, parter şi mansardă, în total fiind unsprezece încăperi obişnuite, plus livingul.
„Nu ştim cât a funcţionat Consulatul Italiei în clădirea de la această adresă, deoarece pe Planul oraşului Galaţi din 1926, în locul unde se află astăzi clădirea se afla menţionat Camera Italiană, Consulatul Italian figurând în capătul aleii, la strada Lascăr Catargiu. La 17 iunie 1928, consulul Italiei la Galaţi, L. Arduini anunţa că birourile consulatului italian din acest oraş şi reşedinţa personală s-au mutat în imobilul din strada Domnească, nr.104-106”, ne-a declarat Direcţia pentru Cultură Galaţi.
„Într-o fotografie datată 1940, clădirea din strada Lascăr Catargiu, cumpărată în anul 1923, de către Ricardo Monzani, ne apare în toată monumentalitatea sa, cu elemente de arhitectură atent finisate, cu ferestre arcuite, cu coloane la intrare, cu terasă la etaj. Două medalioane circulare, cu stele profilate în centru, se aflau pe faţada sud.
Fotografia intrigă prin cele două elemente de stuc lipite pe colţul clădirii, din care un element reprezintă un mănunchi de fascii legate şi o lamă de topor, iar dedesubt se afla inscripţionat litera A şi cifra romană 14 (XIV). Cele două elemente reprezintă însemnele Partidului Naţional Fascist din Italia, Secţiunea de Tineret. Dedesubtul acestor elemente se afla înscris Institutul de Cultura Italiană”, ne-a explicat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură.
După 1950, clădirea a avut diferite destinaţii, date de către noul regim politic instaurat în România. De pildă a funcţionat o vreme un club de radiofonie. Abandonată apoi, clădirea a ajuns la cheremul indivizilor care au început să sustragă elemente de construcţie din aceasta.
Consulul Italiei, chemat la Galaţi
În anul 2012, consulul Italiei, Salvatore Rippa, a fost chemat la Galaţi de către Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Primăria municipiului Galaţi, pentru a lua măsuri de asigurare a imobilului. Aceasta devenise un adevărat pericol pentru elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, instituţie aflată în partea de nord a clădirii fostului consulat italian.
Profitând de vizita consulului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a propus acestuia să claseze imobilul ca monument istoric. Însă propunerea Direcţiei nu putea primi un răspuns pe loc, urmându-se a se lua o decizie la nivel înalt cu privire la destinele acestei clădiri.
„Între timp clădirea s-a degradat mai mult. Acoperişul a colapsat, vegetaţia a pătruns în interior, oţetarii crescând în vechile încăperi. Tâmplăria din lemn a dispărut lăsând hâde golurile de fereastră. Bucăţi din cornişă s-au desprins şi au căzut, iar zidăria portantă a început să prezinte fracturi adânci”, arată, cu regret, consilierul Marius Mitrof.
Potrivit oficialului, la sfârşitul lunii februarie 2017, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi s-a adresat, în scris, Ambasadei Italia de la Bucureşti, cu privire la Casa Italia din Galaţi şi a înaintat, din nou, propunerea de clasare. „De data aceasta răspunsul a venit pe cale mediatică: Ambasada Italiei vinde prin licitaţie câteva imobile din România, printre care şi cel din Galaţi, strada Gării, nr.38, fostă Lascăr Catargiu, nr.4”, ne-a declarat Marius Mitrof.
Licitaţia a eşuat
Potrivit anunţului de licitaţie publicat de Ambasada Italiei, până pe 15 mai au fost aşteptate ofertele din partea celor interesaţi de cumpărarea celor şase imobile, printre care şi cel de la Galaţi. Pe 26 mai, pe portalul Ambasadei a fost publicat procesul verbal al şedinţei publice de deschidere a plicurilor cu oferte, care a avut loc pe 23 mai. În documentul scris în limba italiană se arată că dintre cele şase clădiri scoase la vânzare, doar pentru imobilul de la Brăila a fost primită o ofertă, din partea brăileanului Iulian-Sorin Costin, dar pentru că lipsea certificatul cadastral, oferta i-a fost returnată în plic sigilat, şi s-a dispus anularea licitaţiei pentru vânzarea acestui imobil.
Comisia a mai constatat că nu s-a făcut nicio ofertă pentru imobilele din Galaţi, Târgovişte, Constanţa şi Bucureşti şi a declarat nulă sau închisă licitaţia pentru vânzarea lor. Nu se precizează în document dacă licitaţia va mai fi reluată şi care va fi soarta clădirilor aflate în proprietatea statului italian.
Foto: Anca Melinte şi Direcţia pentru Cultură Galaţi
Comments 1