- Electrician la bazä, Dan Anton a avut o ascensiune meteorică în magistratură, pânä la rangul de Curte de Apel
- Familia magistratului judecat e plină de „oameni de bine”: polițiști, notari, avocați, ofițeri SRI, iar cercul de prieteni e compus din negustori grași și politicieni.
- Influența lui Anton se întindea peste Prut, până în Guvernul de la Chișinău.
- Faptele reținute în rechizitoriu par a fi mai degrabă marginale, departe de ceea ce se numește îndeobște ” marea corupție”, iar inculpatul are șanse sä fie judecat ca un găinar.
Unul dintre cei mai cunoscuți și influenți foști judecători ieșeni, Dan Anton de la Curtea de Apel, a fost trimis in judecata de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influență, violarea vieții private, șantaj și dare de mită. Alături de Anton, au mai fost deferiți justiției concubina acestuia, Marina Moglan, fostul senator Teodor Haucă, omul de afaceri italian Renato Del Gatto și fosta grefieră Mihaela Prelipcean.
Pentru alți cinci inculpați din dosar, procurorii au disjuns cauza și vor continua cercetările. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii ieșeni, Anton ar fi săvârșit în perioada 2013 – 2015 mai multe fapte de corupție, toate având, la un moment dat, legătură cu influența sa de judecător al Curții de Apel Iași. Totodată, concubina fostului judecător este acuzată de complicitate la șantaj și dare de mită, fostul senator de trafic și cumpărare de influență, omul de afaceri italian de cumpărare de influență, iar grefiera de favorizarea infractorului.
Faptul că a fost un judecător influent este dat de prietenia cu oameni de afaceri importanți din oraș (Bogdan Cihodaru, Neculai Apostol) sau cu politicieni, cum ar fi deputatul Petru Movilă. De aceeași influență ar fi beneficiat rudele fostului judecător, mai toți membrii familiei Anton având meserii în domeniile justiției sau polițienesc. Unul din cei trei fii, Alin Anton, este polițist în cadrul Biroului Rutier Iași și este căsătorit cu notărița Gabriela Anton. Fiica sa, Dana Anton, este avocat și este căsătorită cu Bogdan Luca, de asemenea avocat. Pe de altă parte, nepoții săi Daniel și Sergiu sunt polițiști, în timp ce un alt nepot, Narcis Anton, este locotenent în cadrul Serviciului Român de Informații, potrivit declarațiilor publice ale judecătorului ieșean.
Nu se specifică dacă Dan Anton și-a mai exercitat influența sau nu asupra colegilor de la Curtea de Apel Iași, dar cert este faptul că, în cursul lunii februarie 2015, a fost menținută pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare față de persoana pentru care judecătorul Anton Dan susținuse că a intervenit.
Același Teodor Haucă, în data de 07 iunie 2013, a acceptat promisiunea unor foloase viitoare, de la un om de afaceri (martor denunțător în acest caz) și a primit ulterior de la acesta la scurt timp, în Chișinău, cinci sticle de coniac, în cuantum de 50 de euro. Mai apoi, în data de 09 septembrie 2014, i-a pretins aceleiași persoane, pentru inculpatul Anton Dan, achitarea unui dejun și a unei nopți de cazare în Chișinău. „Aceste foloase au fost primite, în contextul în care inculpatul Haucă Teodor și-a exercitat influența asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor, determinându-i pe aceștia să emită un număr de trei licențe de transport, pentru societatea martorului denunțător”, mai scriu procurorii.
Deși era „ocupat” cu solicitarea fostului senator Haucă pentru basarabeanul contrabandist, fostul judecător Dan Anton „a avut timp” și de alte fapte penale care au suscitat interesul procurorilor. Astfel, începând cu data de 18 septembrie 2014, au avut loc mai multe întâlniri între Dan Anton, concubina acestuia și omul de afaceri Del Gatto Renato. Subiectul acestor întâlniri îl constituia facilitarea intrării și dezvoltării unor investiții în infrastructură pe piața din Republica Moldova, surse judiciar menționând pentru presa locală că Dan Anton ar fi urmat să intervină în schimbul unor sume de bani la Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova.
„Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când inculpatul Del Gatto Renato i-a promis magistratului Anton Dan o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, și un post de conducere într-o instituție financiară, pentru inculpata Moglan Marina. Inculpatul Anton Dan a fost de acord cu „oferta” omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din cadrul Parlamentului Republicii Moldova cât și pe lângă unii membri din guvernul acestui stat. Cei doi inculpați chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniștrii guvernului din Republica Moldova”, au scris procurorii.
Procurorii susțin că Dan Anton s-a implicat inclusiv în rezolvarea unor probleme personale pe care le avea concubina lui cu fostul ei soț. La începutul anului trecut, fostul judecător ar fi intrat cu ajutorul concubinei în locuința fostului ei soț pentru a instala o cameră video pentru a obține imagini compromițătoare cu acesta, în scopul șantajului.
„Aceste filmări urmau să fie folosite ulterior de către cei doi inculpați în vederea șantajării persoanei respective, dar și de a-l discredita pe acesta în fața diferitelor organisme ale statului. În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Anton Dan, beneficiind de ajutorul concubinei sale, l-a cointeresat material, prin oferirea unor sticle cu băuturi alcoolice, pe inculpatul Popușoi Cătălin Ion, agent de pază la o firmă care asigura securitatea unității școlare frecventată de cei doi copii minori ai inculpatei Moglan Marina.
În schimbul acestor bunuri, inculpatul trebuia să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să-i semnaleze magistratului orice vizită făcută de tatăl minorilor în cadrul unității școlare, fiind „pus în gardă” în acest fel, cu privire la prezența persoanei respective pe raza municipiului Iași”, au scris procurorii. Pe fondul divorțului, fostul soț al Marinei Moglan a făcut o serie de plângeri penale referitoare la amenințările lui Dan Anton și a amenințat, la rându-i, că va devoala în mass-media detalii privind imoralitatea fostului judecător. Anton îl amenințase pe acesta cu decăderea din drepturile părintești, sens în care a introdus mai multe acțiuni în instanță prin concubina sa, în baza unor documente obținute în mod fraudulos, conform procurorilor.
Legat de grefiera Mihaela Prelipcean, procurorii susțin că a fost audiată pe 11 mai 2015, în calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost întrebată în legătură cu natura mai multor mesaje text, tip „sms”, transmise de pe numărul său de telefon mobil, pe numărul de telefon mobil al judecătorului Anton Dan. „Aceste mesaje cuprindeau în esență amenințări formulate de către inculpată la adresa lui Anton Dan, privind o viitoare denunțare a acestuia la Direcția Națională Anticorupție, ca urmare a unor infracțiuni de corupție săvârșite de către magistrat și despre care aceasta pretindea, în cuprinsul mesajelor, că are cunoștință. Inculpata a precizat în declarația dată la momentul respectiv că acele amenințări nu aveau nici o bază reală, dar după încheierea audierilor, l-a contactat pe magistratul Anton Dan, printr-un intermediar pe care l-a instruit să utilizeze un limbaj codat și să-l avertizeze pe acesta că este interceptat de către Direcția Națională Anticorupție, lucru care s-a și întâmplat la data de 13 mai 2015”, au încheiat procurorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunerea de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.
Foto: Ziarul de Iași