Două terenuri din centrul stațiunii Mamaia, cu o suprafață totală de 4367,88 mp, au fost scoase la vânzare în urma unei hotărâri a Consiliului Local Constanța, din 1 noiembrie 2004. Ulterior acestei hotărâri, Primăria Constanța a contractat o firmă pentru a evalua suprafețele de teren care urmau să fie scoase la vânzare.
Ambele terenuri, de 2621,12 mp și 1746,76 mp, au fost evaluate de societatea Finconev Tomis SRL din Constanța, în 3 octombrie 2004. În opinia evaluatorului, primul teren valora 31.500 de euro, adică doar 12,01 euro/mp. La un preț și mai mic a fost evaluat cel de-al doilea teren: 19.100 de euro, adică 10,93 euro/mp. Așa se face că aproape jumătate de hectar de plajă a fost vândută de Primăria Constanța, în februarie 2005, cu 12 euro/mp.
Info Sud-Est a consultat piața imobiliară din perioada octombrie 2004 – februarie 2005, atunci când a fost evaluată, respectiv vândută plaja. Am aflat, astfel, că un teren situat la 50 de metri de suprafețele evaluate de Finconev Tomis s-a vândut cu 200 de euro/mp. Un alt teren din zona respectivă a fost tranzacționat în schimbul a 220 de euro/mp, un preț de aproape 20 de ori mai mare decât prețul stabilit de evaluatorul angajat de Primăria Constanța.
Firma care a făcut evaluarea aparținea constănțenilor Alin Dima Horațiu și Cătălin Costel Șerban. Primul este trimis în judecată în dosarul Retrocedărilor și într-unul dintre dosarele ANRP, iar al doilea este trimis în judecată pentru complicitate la înșelăciune într-un dosar cu un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 9 milioane de euro.
Plaja a ajuns în proprietatea omului de afaceri Viorel Păunescu. În 2008, destinația terenului a fost schimbată pentru ca omul de afaceri să poată construi, pe plajă, un complex imobiliar de lux de 7 etaje și o parcare de 11 etaje. Odată cu schimbarea destinației terenului, Păunescu a fost nevoit să plătească o diferență de bani Primăriei Constanța.
În anul 2008, terenurile din jurul proprietății lui Păunescu se vindeau la prețuri între 1.600 și 2.000 de euro/mp. Însă, în urma celei de-a doua evaluări și a negocierii directe cu Primăria Constanța, societatea lui Păunescu ajunge să vireze în bugetul municipiului Constanța doar 300 de euro pentru fiecare metru pătrat de plajă.
Buna ziua! Poate faceti o ancheta si in ceea ce-l priveste pe numitul Lescovar Serban Eugen, din Vrancea, fief-ul PSD-ului lui Oprisan, care se da drept mostenitor al fostului mare antrepenor din C-ta interbelica, Leskovar Franscisc si care da tarcoale, blocheaza abuziv alei si cai de acces si chiar are pe rol un proces asupra unui teren de pe Stradela Basarabi, insotit fiind intr-una din zile de numita Ramona Dospinescu, care desi cercetata penal nu se astampara si tot continua cu matrapazlacurile!