Potrivit proiectului de OUG al Ministerului Justiției, vor fi graţiate în totalitate mai multe pedepse de până la 5 ani de închisoare, infracţiunile vizate fiind abuzul în serviciu (toate formele), cele privind interesele Uniunii Europene, toate formele de fals, toate formele de infracţiuni rutiere etc. Astfel, toate persoa¬nele care au fost condamnate cu pedepse sub 5 ani pentru aceste pedepse, care sunt judecate sau cercetate, scapă definitiv de pedeapsă.
Graţierea se aplică inclusiv pentru infracţiunile nedescoperite, comise până la data intrării în vigoare a ordonanţei de graţiere.
„Prevederile acestui act normativ de graţiere se aplică tu¬turor faptelor penale comise până la data de 18.01.2017. Acest aspect este prevăzut în art. 6 al proiectului Ordonanţei de Ur¬genţă privind graţierea. Cu alte cuvinte, măsura se va aplica pedepselor pro¬nunţate deja, infracţiunilor în curs de urmărire penală sau judecată la acest moment, chiar şi celor care încă nu au fost descoperite de organele statului până la 18.01.2017, dar care sunt descoperite, judecate şi sancţionate ulterior“, a explicat, pentru „Ziarul de Iași”, avocatul Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi.
Beneficii vor avea şi infractorii care au pedepse mai mari de 5 ani, indiferent de natura infracţiunilor pentru care au fost condamnaţi, dacă au peste 60 de ani, au întreţinere un copil de până la 5 ani, precum şi în cazul gravidelor.
Cel de-al doilea proiect, cel privind modificarea sau introducerea unor articole în Codul de Procedură Penală, a stârnit la rândul său mai multe controverse. Printre modificări se numără incriminarea abuzului în serviciu doar dacă prejudiciul depășește valoarea de 200.000 de lei, iar denunţătorii vor beneficia de facilităţile prevăzute de legislaţie doar dacă denunţă fapte penale la cel mult 6 luni de la comiterea lor.
Beneficiarii de lux de la Iași
La Iași, cel mai celebru inculpat într-un dosar pentru abuz în serviciu este fostul primar Gheorghe Nichita, care va scăpa de toate infracţiunile imputate în dosarul „Amanta“, dacă actualele prevederi intră în vigoare. Nichita este acuzat de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, pentru care pedeapsa maximă ar urma să fie redusă, tot prin proiectul publicat ieri, la maximum 3 ani – cuantum de pedeapsă pentru care se aplică graţierea. Singura infracţiune care ar putea să îi vină de hac lui Nichita este luarea de mită imputată în dosarul UTI, infracţiune pentru care nu se aplică graţierea. Dar și în acest caz, Nichita are unele avantaje, pentru că datorită vârstei, dacă va primi peste 5 ani de închisoare, pedeapsa îi va fi redusă cu jumătate, iar dacă va primi sub 5 ani, îi va fi graţiată.
Un alt lider politic local, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, este acuzat de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului, ambele pedepse având maximum prevăzut de lege la 5 ani şi ambele încadrându-se în categoria celor ce vor fi graţiate. Acelaşi lucru se va aplica în cazul tuturor funcţionarilor implicaţi în dosarul „Albumul“, în care este trimis în judecată Adomniței.
Fostul deputat și ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care în prezent execută 5 ani de puşcărie pentru complicitatea la abuz în serviciu va fi şi el, cel mai probabil, pus în libertate, dacă OUG va intra în vigoare. El ar mai putea răspunde, în funcţie de modul în care justiţia îi va interpreta situaţia juridică, pentru faptele pentru care a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni, în dosarul mitei de aproape 1 milion de euro, pe care a recunoscut-o.
De asemenea, fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, va scăpa de pedeapsă. Mai mult, graţierea i se va aplica şi în eventualitatea condamnării în dosarul în care este judecat la Suceava pentru abuz în serviciu.
Tot din cadrul UMF Iași, profesorul Dumitru Păduraru, va rămâne fără condamnarea de doi ani de închisoare cu suspendare după ce a cerut unei studente să facă sex cu el.
Dacă OUG propusă de PSD va intra în vigoare, vor scăpa de grija primirii unei condamnări și primarul Paşcaniului, Dumitru Pantazi, fostul senator Florin Constantinescu, fostul şef al Poliţiei Hârlău, Dumitru Simionescu, fostul consilier judeţean Liviu Bulgaru, fostul consilier judeţean Narciza Nedelcu, fostul primar din Târgu Frumos Ionel Vatamanu sau fostul deputat Anghel Stanciu.