„14 iulie a fost ultima zi in care judecatorii si procurorii puteau sa-si depuna candidaturile. Practic, pe 15 iulie, opinia publica trebuia sa stie cine sunt procurorii si judecatorii care vor sa acceada in parlamentul magistratilor.
Surpriza! Acesta informatie este secretizata. Am cerut lista candidatilor. CSM, prin procurorul Gheorghe Muscalu mi-a raspuns ca lista nu e publica pana cand nu expira perioada de contestatii si validari. Din punctul meu de vedere asta inseamna lipsa de transparenta. Cei care candideaza si-au asumat ca aceste candidaturi sunt publice. Un candidat chiar a anuntat public ca a intrat in cursa”, declară jurnalistul în postarea sa de pe Facebook.
Între 27 iunie și 14 iulie au putut fi depuse și retrase candidaturile la colegiile de conducere ale ÎCCJ, PÎCCJ ori la colegiile de conducere ale curților de apel și parchetelor de pe lângă acestea.
„În conformitate cu art. 12 alin. (3) din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 327/2005, «cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data adunărilor generale pentru selecția candidaților, comitetele electorale de la cele 16 curți de apel și de la parchetele de pe lângă acestea transmit Consiliului Superior al Magistraturii candidaturile care întrunesc toate condițiile pentru a fi admise, împreună cu o copie a documentelor depuse de către candidați».
Potrivit calendarului alegerilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 668/2016, perioada în care trebuie transmise de către comitetele electorale locale candidaturile valide și copiile depuse de candidați este 15 iulie – 11 august 2016, data adunărilor generale pentru desemnarea candidaților fiind 7 septembrie 2016”, citează răspunul formulat de CSM.
Mai jos, textul integral al jurnalistului Atilla Biro și răspunsul CSM:
„Alegeri pe ascuns la CSM
Anul acesta avem alegeri pentru Consiliul Superior al Magistrarurii. Sunt alegeri cruciale pentru sistemul judiciar. Noii cesemisti sunt cei care vor alege in urmatorii nou ani sefii parchetelor si instantelor si de ei vor depinde carierele miilor de magistrati din Romania.
14 iulie a fost ultima zi in care judecatorii si procurorii puteau sa-si depuna candidaturile. Practic, pe 15 iulie, opinia publica trebuia sa stie cine sunt procurorii si judecatorii care vor sa acceada in „parlamentul magistratilor”.
Surpriza! Acesta informatie este secretizata. Am cerut lista candidatilor. CSM, prin procurorul Gheorghe Muscalu mi-a raspuns ca lista nu e publica pana cand nu expira perioada de contestatii si validari. Din punctul meu de vedere asta inseamna lipsa de transparenta. Cei care candideaza si-au asumat ca aceste candidaturi sunt publice. Un candidat chiar a anuntat public ca a intrat in cursa.
Nu vad nici o logica in a secretiza lista pana dupa rezolvarea contestatiilor. Daca ti-ai depus candidatura si ea este neconforma, nu este validata dintr-un motiv sau altul, iti asumi asta. Dar nu cred ca cei care s-au inscris in cursa pentru CSM au cerut anonimitate. De altfel in raspunsul CSM pe care l-am atasat eu nu am gasit nici un paragraf de lege sau regulament care sa interzica publicarea numelor candidatilor la cererea presei sau a opinie publice. Pe surse numele candidatilor este cunoscut dar eu cred ca ele trebuie sa fie publice pe site-ul CSM.”
Alegeri CSM by Biro Attila on Scribd
Aveți perfectă dreptate.Nu se știe absolut nimic, am aflat și eu din presă, din ceea ce și-au asumat public unii candidați.Și eu candidez pentru un loc în CSM din partea judecătorilor de tribunale și pot să spun că mă confrunt cu o lipsă totală de transparență, în ciuda eforturilor pe care le depun pentru a-mi face cunoscută candidatura.Alegerile preliminare au loc pe data de 7 septembrie 2016, iar întâlnirile cu judecătorii alegători ar trebui să aibă loc în perioada 15 august-2 septembrie.Însă în această perioadă este vacanța judecătorească, foarte greu va fi să găsesc la serviciu colective întregi de judecători.În condițiile în care nu există date oficiale , ce să mai vorbim de dezbateri, se preconizează alegeri ”în orb”, ceea ce nu este deloc în regulă.Mi-aș dori din suflet să am șansa de a îmi promova proiectul, de a mă face cunoscută, pentru că sunt unul din judecătorii ”de scaun ” care până acum nu am ieșit public și m-am ocupat de ceea ce înseamnă cu adevărat munca de judecător.