- Să ai dosar penal ori să fii trimis în judecată pentru corupţie pare o dovadă de „şmecherie” şi un motiv de mândrie. „Primar şpăgar” trece drept titlu nobiliar
- Ieşenii i-au vrut în fruntea lor pe primarii care le-au păscut păşunile, au vămuit vistieria comunală, le-au dat ţepe şi tunuri
- Niciun candidat cu probleme penale nu a căzut testul alegerilor
- Câţiva dintre proaspeţii edili, cu procese la final, aşteaptă să-şi completeze mandatul de primar cu un mandat de executare a pedepsei
Toţi primarii ieşeni cu probleme penale care au candidat la alegerile locale pentru un nou mandat au iesit câştigători, majoritatea cu scoruri zdrobitoare, chiar dacă viitorul lor în administraţia locală este incert. Din cei 98 de primari pe care îi are judeţul Iaşi, peste 20 au avut dosare penale sau chiar s-au ales cu trimiteri în judecată şi condamnări în primă instanţă, iar 11 din aceștia au candidat și au câștigat alegerile locale care s-au desfășurat duminică. Toate orașele din județul Iași au fost câștigate de candidații PSD, în două din cazuri fiind vorba chiar despre edili cu probleme penale.
Primarul celui de-al doilea ca oraș ca mărime din județ, omul de afaceri Dumitru Pantazi din Pașcani, a câștigat la mică distanță de voturi un nou mandat, cu ajutorul locuitorilor din suburbia orașului, Lunca, unde își desfășoară afacerile din agricultură. Presa locală arată că Pantazi a obținut 44,8% din voturi (6.724 voturi, din care doar 4.337 de la locuitori ai orașului), în timp ce rivalul său liberal Marius Pintilie, un afacerist local, a avut un rezultat de 41,5% (6.219 voturi, din care 5.112 voturi din partea pășcănenilor). Pantazi este trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu din vara anului trecut, alături de alte peste 30 de persoane. Edilul social democrat este judecat într-un dosar în care Primăria Paşcani ar fi fost prejudiciată cu circa jumătate de milion de euro. Potrivit procurorilor, în 2007, când actualul primar deţinea funcţia de viceprimar, a solicitat Primăriei radierea debitului de circa un milion lei pe care societatea sa comercială din domeniul agricol, Agrocomplex Lunca Paşcani, îl avea la bugetul local, invocând calamităţile naturale. S-a votat o hotărâre de CL prin care s-a admis radierea debitului, însă prefectul de atunci a contestat-o, iar judecătorii au anulat-o ulterior. Numai că, angajaţii Primăriei nu au reînscris debitul firmei lui Pantazi în registru, astfel că s-a prescris dreptul instituţiei publice de a cere banii. Acum prejudiciul a ajuns la peste 2,1 milioane lei, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt judecate peste 30 de persoane în acest dosar.
Un alt primar social democrat din mediul urban, Ioan Vatamanu de la Târgu Frumos, a câștigat al doilea mandat de primar obținând peste 70% din voturile valabil exprimate, după ce în 2012 câștigase la diferență de câteva voturi în fața primarului în funcție. Vatamanu a fost condamnat la sfârşitul anului trecut, pe fondul cauzei, pentru conflict de interese. Social democratul a primit o pedeapsă de un an şi două luni cu suspendare şi interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice locale pe durata executării pedepsei. Vatamanu a fost trimis în judecată în 2014 pentru că s-ar fi folosit de funcţia publică pentru a obţine un teren de 100 mp de care se deservea o societate comercială a familiei sale. Pentru că fostul primar, rivalul politic Gheorghe Tătaru, a refuzat să semneze hotărârea de CL prin care firma sa să cumpere terenul, problema a fost rezolvată mult mai facil după ce Vatamanu a fost ales primar, când l-a delegat pe viceprimar să semneze tranzacţia.
Din PSD, alţi patru edili care sunt trimişi în judecată sau chiar condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie au fost realeși de pentru încă un mandat. Unul din ei, Constantin Cibotaru din Balş, a fost condamnat în primă instanţă la doi ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită chiar în primul mandat, procesul continuând în acest moment pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Cibotaru a primit 59% din totalul voturilor exprimate și a câștigat un nou mandat. Potrivit procurorilor, Cibotaru a solicitat reprezentanţilor unei firme 20.000 euro, promiţându-le că va interveni pe lângă consilierii locali pentru a facilita concesionarea unui teren de un hectar de pe raza comunei.
Fost liberal, edilul social democrat din Dumeşti, Mihai Sabaiduc a câștigat un nou mandat primind votul din partea a 54,7 din sătenii care s-au prezentat duminică la vot. Sabaiduc este trimis în judecată alături de alte şapte persoane pentru că a obţinut ilegal, prin documente falsificate, nişte terenuri din apropierea drumului european 85. Potrivit procurorilor anticorupţie, 16 oameni ar fi fost păgubiţi cu peste 400.000 euro. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, unde judecătorii ar putea da o soluţie chiar pe 9 iunie, termen pentru care a fost amânată pronunţarea.
Alţi doi edili social democraţi ieşeni au fost trimişi în judecată pentru că nu au rezistat mirajului subvenţiilor oferite de Uniunea Europeană pentru creşterea animalelor pe păşunea comunală, dar tot au fost aleși de cetățeni în proporții covârșitoare. Cătălin Mărtinuş din Dobrovăța primit aproape 83% din voturile valabil exprimate deși, alături de alte persoane din primărie, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de abuz în serviciu, cuantumul prejudiciului fiind de circa 150.000 lei. Prin două contracte de comodat ce au fost folosite şi pentru primirea subvenţiilor, Mărtinuş a oferit cu titlu gratuit păşunea de 322 ha către două asociaţii de crescători de animale unde era membru fondator, fără a trece respectivele documente prin Consiliul Local.
De asemenea, edilul din comuna Golăieşti, Mihai Bîzdîgă, trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 2,1 milioane lei din subvenţii APIA, și-a adjudecat un nou mandat primind 67% din voturi. În această speţă, anchetatorii au descoperit că Bîzdîgă era atât primar, cât şi preşedinte al asociaţiei de crescători care a depus acte la APIA pentru a primi subvenţiile agricole. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi viceprimarul Mihai Bojoga, de altfel membru în asociaţia crescătorilor de animale, şi Întreprinderea Familială Maricica Bîzdîgă. Anterior concesionării păşunii comunale de 550 ha către asociaţie, de pe urma terenului primăriei a primit subvenţii soţia edilului. Potrivit DNA, asociaţia a încasat ilegal subvenţii de 895.000 lei, în timp ce II Maricica Bîzdîgă a primit ilegal subvenţii de 1,24 milioane lei. Un nou mandat a câștigat și edilul din comuna Ipatele, Costică Postârnac, cu 81,2% din voturi, deși este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, după ce a semnat, în calitate de primar, nişte acte adiţionale prin care a fost majorată de la 526 ha la 554 ha păşunea concesionată de o societate agricolă condusă de soţia lui.
Din tabăra liberală, edilul Maricel Turcu din Andrieşeni a primit peste 61% din voturile sătenilor prezenți la urne, deși este trimis în judecată alături de fostul primar pentru că a falsificat documente pentru a obţine subvenţii agricole din fonduri europene. În această speţă, prejudiciul adus Uniunii Europene a fost de circa 150.000 lei. Într-un dosar mult mai „greu” este implicată, însă, primăriţa din Mironeasa, Elena Curcudel, dar acest lucru nu i-a oprit pe 85,5% din sătenii prezenți la vot să o realeagă. Primărița Curcudel a fost trimisă în judecată de DNA pentru instigare la fals intelectual, fals intelectual şi folosirea de documente false pentru a obţine ilegal 1,8 milioane lei din fonduri europene destinate modernizării unui drum din comună.
Pe de altă parte, edilul din comuna Sireţel, Gheorghe Ancuţa, a fost condamnat deja pe fondul cauzei la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi luare de mită, iar în curând va primi pronunţarea şi în apel. Cu toate acestea, Gheorghe Ancuța a ieșit din nou primar primind 52,2% din voturile valabil exprimate. Potrivit anchetatorilor, firma lui Ancuţa a primit un microbuz de 144.000 lei mită de la o firmă care îi solicitase edilului ieşean să aprobe suplimentarea valorii unui contract pe care îl avea cu Primăria Sireţel.
De asemenea, edilul comunei Oţeleni, Ciprian Aiojoaei, a ieșit primar obținând circa 52% din voturile valabil exprimate, dar la distanță de doar 60 de voturi de principalul contracandidat. Aiojoaei a fost condamnat recent la trei luni de închisoare şi a primit o amendă penală de 1200 lei pentru că s-a purtat abuziv cu două persoane. Acestuia i-a fost interzis şi să ocupe o funcţie publică timp de doi ani, dar decizia a fost atacată cu recurs. Totodată, în timpul campaniei electorale, Aiojoaei a fost parte a unui accident rutier, pe care l-a părăsit pentru a nu avea interpretări electorale. La scurt timp, acesta s-a întors la locul accidentului și a declarat că plecase să își schimbe pantalonii care se rupseseră. Imediat după aflarea rezultatelor, Aiojoaei a postat pe contul personal de Facebook o fotografie în care apare lângă un tun, la care a adăugat descrierea “V-am bombardat!”.
Bravo Paul