joi, 19 mai 2022
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

Mircia Muntean, primarul condamnat definitiv la închisoare, menţinut în funcţie de autorităţile zăpăcite

byIJC
6 ani ago
inAlegeri Locale 2016
4 min read
1.3k 27

Mircia Muntean Accident

Deva: Nicio instituţie a statului român nu îşi asumă situaţia juridică sau administrativă a primarului Mircia Muntean.

Autoritățile statului nu au competenţe să spună dacă primarul Devei, Mircia Muntean, condamnat, o dată, definitiv la închisoare cu suspendare şi, încă o dată, la închisoare cu executare (în prima instanță), își exercită legal mandatul de primar obținut în urma alegerilor din luna iunie.
În acest timp, în care cei care trebuie să vegheze la respectarea legilor navighează prin prevederile legislative, Mircia Muntean se simte hărţuit şi avertizează că persoanele care-l contestă vor răspunde pentru ”contestații tendențioase”.

Legea i-a permis să candideze şi a câştigat

Cu o condamnare definitivă, patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, candidatura lui Mircia Muntean a fost validată şi acesta a câştigat mandatul de primar 2016-2020 în municipiul Deva.

Mandatul lui Muntean a fost validat şi de instanţa Judecătoriei Deva.

La începutul lunii iulie, Curtea Constituțională a decis că modificările legislative care confereau dreptul primarilor condamnați la închisoare cu suspendare să-și exercite mandatele sunt neconstituționale.

Subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, declara atunci că mandatul primarului Devei va înceta.

“Am primit un răspuns de la minister și în mare e cam ceea ce a spus și Curtea Constituțională. Va fi emis ordinul de încetare a mandatului, dar respectând pașii procedurali. Pentru a putea emite acest ordin avem nevoie de niște documente la dosar”, declara Fabius Tiberiu Kiszely, subprefectul județului Hunedoara.

Acum, după mai mult de 30 de zile, reprezentanții Prefecturii Hunedoara încă nu știu cum să aplice legea.

Prefectura Hunedoara, reprezentatul Guvernului în teritoriu, a cerut, încă de la finele lunii iunie, lămuriri instituţiilor centrale, inclusiv la Consiliul Consultativ de la Ministerul Jusitiției, pentru clarificarea situației primarului Mircia Muntean.

Nicio instituţie nu a fost în stare să dea o soluţie, nici dacă mandatul primarului Devei trebuie să înceteze, nici dacă acesta poate să continue.

Mai mult, Consiliul Consultativ din cadrul Ministerului Justiției răspunde: ”nu e de competența noastră”.

Cu alte cuvinte, responsabilitatea este aruncată în teritoriu

În atare condiții, reprezentanții Prefecturii Hunedoara nu au decât o singură soluție la îndemână, să ia o decizie – pe cont propriu – în ceea ce îl privește pe Mircia Muntean, după ce vor interpreta, în stil local, prevederile legale. Şi obligatoriu, secretarul municipiului Deva, jurist în unitatea territorial-administrativă condusă de Muntean, trebuie să întocmească un raport de legalitate pe care să-l trimită instituţiei prefectului.

În timp ce statul, cel care dă legi, nu pare să cunoască metodologia de aplicare a pachetului legislativ deja existent, în cele mai multe cazuri acestea fiind “nefuncţionale”, primarul municipiului Deva, Mircia Muntean împarte dreptatea.

”Este doar o chestiune de timp până vor răspunde pentru contestaţii tendenţioase, pentru presiunile şi traficul de influenţă exercitat, mai ales că vorbim de drepturi de natură politică”, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, Mircia Muntean, făcând referire la contestatarii săi.

Fostul primar al Devei, Petru Mărginean (PNL) a contestat la BEJ Hunedoara şi în instanţă legalitatea validării mandatului lui Mircia Muntean.

”Persoanele învinse în urma unui vot politic (Petru Mărginean – n.r.), trebuiau să ştie că acest drept nu poate fi îngrădit prin metode ,,securiste”, prin presiune asupra funcţionarilor competenţi, care înţeleg efectele unei decizii a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie şi a Curţii Constituţionale şi că orice demers împotriva acestora cu influenţă politică, atrage responsabilitate”, subliniază Mircia Muntean în acelaşi comunicat de presă.

Primarul Devei e de părere că prin hotărârea judecătorească prin care a fost condamnat pentru exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu (condamnarea la închisoare cu suspendare, pronunțată în dosarul de abuz în serviciu-n.r.), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea interdicţiei de a fi ales în funcţiile elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat “, în consecinţă, îşi exercită aceste drepturi în mod legal.

Mircia Muntean
Mircia Muntean

”Curtea Constituţională a dispus neconstituţionalitatea sintagmei ,,în mod defectuos”, considerând că este de model ,,sovietic”, în consecinţă am depus pe rolul instanţelor competente cereri de achitare, dorindumi ca nimeni să nu mai fie condamnat în baza unor prevederi ,,sovietice”. De asemenea în prezent, sintagma ,,în mod defectuos” este suspendată din Codul Penal, iar Parlamentul României este obligat să o radieze din Codul Penal. Este evident că am candidat conform Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că am fost condamnat pe o prevedere neconstituţională şi că am fost ales prin voinţa şi votul alegătorilor dragi mie din municipiul Deva”, mai spune Mircia Muntean.

În acest mod, Muntean speră ca derapajele instituţiilor legislative – care emit legi neconstituţionale – să salveze fapte petrecute cu ani în urmă şi care au fost sancţionate prin sentinţe definitive. Cu alte cuvinte, acesta speră la o aplicare retroactivă a legilor controversate care definesc abuzul în serviciu.

Primarul Devei mai are o a doua condamnare, obţinută în luna iunie, imediat după alegeri, la șase ani de închisoare. Sentinţa a fost dată la instanța de fond, pentru conducere sub influența alcoolului. Aceasta sentinţă include şi revocarea suspendării executării pedepsei pronunțată în dosarul de abuz în serviciu. Totodată, complementar lui Mircia Muntean i-a fost interzis, pe perioada pedepsei, dreptul de a fi ales în autorități publice sau funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implica exercițiul autorității de stat.

Prin aceeași sentință, Mircia Muntean este obligat să plătească suma de 3000 de lei drept cheltuieli judiciare către stat. Această sentința nu este definitivă, iar Mircia Muntean a făcut apel.

Mircia Muntean a fost deputat în Parlamentul României, mandat pe care l-a încheiat în luna iunie 2016, când şi-a depus demisia pentru a-şi putea exercita mandatul obţinut la alegerile din iunie.

Din anul 2006, până în anul 2012, Mircia Muntean a fost primarul municipiului Deva, poziţie în care a şi săvârşit abuzul în serviciu pentru care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare.

Tags: Ramona Rosulescu
Share29Tweet18
Previous Post

Planul naţional de investiţii, mărul otrăvit pentru siguranţa energetică naţională. Statul mimează că dă bani companiilor de stat, pentru a sprijini băieţii deştepţi din energie

Next Post

Cum a luat viitura ultimii 600.000 de lei îngropați de CJ Hunedoara în șoseaua Sarmizegetusei

Related Posts

Prefectul dezertat și înzăpezit vrea să fie deputat de Brăila în partidul lui Tăriceanu

5 ani ago

Un primar bătăuș din județul Iași rămâne fără mandat după ce a agresat un opozant și a jignit o săteancă

6 ani ago

Primar cu ghinion. Proaspät alesului din Șipote, condamnarea cu suspendare i-a tras scaunul de sub șezut.

6 ani ago

Curtea Constituțională a decis: primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatele

6 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    245 shares
    Share 98 Tweet 61
  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    308 shares
    Share 135 Tweet 72
  • La Universitatea ”Petre Andrei”, din Iași, cu 18.900 lei faci 3 ani de facultate într-unul singur

    197 shares
    Share 79 Tweet 49
  • Parlamentar veteran cu convingător slogan: „Dacă poporul nu ne vrea pe noi, să îi voteze pe bulgari” – Mihăiță Calimente

    32 shares
    Share 13 Tweet 8
  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    1079 shares
    Share 735 Tweet 144
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In