Candidați cu probleme penale, reconfirmați în funcție. Și la Suceava mai mulți primari și consilieri locali au fost votați de către alegători, în ciuda dosarelor penale în care sunt anchetați.
Vasile Andriciuc – PNL, primarul de la Șcheia, a câștigat al patrulea mandat de edil al comunei, deși în urmă cu doar câteva zile a fost pus sub urmărire penală de către procurorii DNA de la structura centrală. Din urmă se pare că vor mai urma și alte dosare, însă până acum este învinuit de luare și dare de mită, abuz în serviciu, precum și alte fapte de corupție. El nu are voie să ia legătura cu cei de la primărie, iar prin controlul judiciar care i-a fost impus de către procurori pentru 60 de zile, nu are voie nici măcar să intre în clădirea primăriei Șcheia.
În ziua votului el a făcut mai multe vizite în clădirea primăriei, acolo unde au fost organizate două secții de votare, atât pentru a-și exprima dreptul constituțional, cât și în calitate de candidat.
Lucrurile bizare nu se opresc aici la Șcheia. Secretara comunei, Luminița Râșca, care este de asemenea sub control judiciar, nu a refuzat să fie locțiitorul președintelui la o secție de votare din satul Sfântul Ilie, unde s-a întâlnit cu angajații primăriei, precum și cu alți învinuiți din dosarul în care este cercetată.
Practic, în opinia noastră, a încălcat controlul judiciar, iar în urma sesizărilor făcute de către candidați ea a fost înlocuită, însă undeva spre orele 18.00 în ziua votului, mult după ce a dat ochii cu ceilalți învinuiți și martori din dosar, unii la rândul lor sub control judiciar.
Despre dosarele în care este cercetat Vasile Andriciuc și Luminița Râșca, am scris în mai multe rânduri, arătând ramificațiile unei organizații de tip mafiot, care ajung la toată clasa politică suceveană, cât și în rândul magistraților și ai angajaților MAI, sau ai unor servicii secrete.
http://justitiecurata.presshubnews.online/sedinta-cu-denunturi-la-primaria-scheia/
Bogdan Codreanu – PMP – a candidat pentru primăria Pojorâta şi pentru președenția CJ Suceava. A ieșit primar fără prea multe probleme, însă formațiunea sa politică nu a făcut pragul și pentru Consiliul Județean. Codreanu este cercetat de DNA pentru ca ar fi dat mită în produse alimentare pentru aprobarea unor proiecte.
La Slatina, Ilie Gherman – PNL – a pierdut alegerile la doar 7 voturi diferență. Ca de fiecare dată după numărarea voturilor, la Slatina a ieșit scandal și bătăi, fiind nevoie de intervenția mascaților de la trupele speciale ale poliției și jandarmeriei. Dacă până acum susținătorii lui Gherman îi agresau pe susținătorii contracandidaților, de această dată aceștia au blocat comisia de vot dintr-o secție și nu i-au lăsat să plece cu buletinele de vot până când nu au ajuns la fața locului forțele de ordine.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Ilie Gherman, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Deoarece nu se înțelegea cu directorul școlii din comună, pentru a se răzbuna, Gherman a refuzat să semneze statele de plată ale unității de învățământ, precum și să aprobe orice cheltuieli, urmărind convingerea cadrului didactic să renunțe la funcție. Pe lângă plata salariilor, Gherman a refuzat să cumpere lemne de foc pentru școală pe timpul iernii, lăsând copiii în frig.
Nicolae Chiriac – PNL – rămâne primar în funcție la Broșteni, în ciuda problemelor sale cu legea. Acesta este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei pentru conflict de interese, după ce inspectorii ANI au descoperit că acesta a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului local al Orașului Broșteni privind organizarea pășunatului în anul 2010 la nivelul orașului Broșteni, în temeiul căreia a fost concesionată o păşune Asociației Crescătorilor de Animale <Ciobănașul> Broșteni (prezidată, desigur, de acelaşi Chiriac). De asemenea DNA Suceava îl cercetează pentru înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
De asemenea mai are un dosar pe rol pentru faptul că persoana fizică Nicolae Chiriac a dat în judecată Primăria Broșteni, pentru mai multe imobile din localitate, iar primarul Nicolae Chiriac a reprezentat interesele comunității în instanță.
La Rădăuți, Aurel Olărean – PMP – fostul primar suspendat al municipiului a reușit să intre consilier local în noul deliberativ. Olărean a stat mai bine de jumătate de an în arest, după ce DNA București l-a săltat pentru că făcea parte din gașca procurorilor și judecătorilor șpăgari. De asemenea mai este cercetat și în alte dosare pentru trafic de influență și luare de mită.
Petru Marocico – PSD -, primarul din Ulma a fost reconfirmat și el ca primar. Procurorii DIICOT Suceava au stabilit că primarul Petru Marocico avea rolul de principal furnizor al grupării de contrabandişti destructurate. În urma descinderilor din mai 2015, când au fost făcute 70 de percheziţi, iar 29 de indivizi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, şase dintre aceştia au fost arestaţi preventiv, iar alţi şapte s-au ales cu control judiciar.
Marocico a mai fost arestat în 2007 și 2011 tot pentru contrabandă și grup infracțional organizat, însă judecătorii nu au fost impresionați de dosarele Parchetului și nu au pronunțat condamnări. Și jeepul BMW X5, folosit de primar la contrabandă, care fusese sechestrat de procurori, i-a fost înapoiat prin decizia instanţei.