Ca deputat, Calimente s-a remarcat la șefia Comisiei comune de control al SIE și la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională prin declarații publice de o desăvârșită grație diplomatică. A spus despre finlandezi, fiindcă Finlanda se opunea aderării României la spațiul Schengen, că sunt „mâncători de reni” deci nu pot fi luați în considerare, iar pesedistului Valeriu Zgonea, pe atunci președintele Camerei Deputaților, i-a trântit în plen două opțiuni: „ori ești prost, ori ești prost”.

Desigur, o abordare atât de temerară nu o poate justifica decât experiența parlamentară și buna educație. Educație începută cu o carieră de profesor de sport la țară și desăvârșită în 2002, la vârsta de 50 de ani, cu studii de drept la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad, Facultatea de Drept de acolo fiind obiectul unor descinderi cu mascați și condamnări penale. Nu lipsește diploma de la Colegiul Național de Apărare care securizează parlamentarii aleși pe sprânceană.
Dar activitatea d-lui Calimente este nu numai consistentă în declarații, ci și subtilă: în 2008 i-a dăruit fiului său un post de referent în propriul său cabinet de parlamentar, cu un venit de peste 33.000 lei, încălcând Legea 161/2003, a conflictului de interese. S-a ales cu un proces intentat de ANI pe care l-a și pierdut. E de înțeles de ce. Întrebat ce părere are despre superimunitatea pusă la cale în Parlament, a răspuns așa:
„Nu înțeleg care ar fi modificarea care să te scape de asemenea dezastre. A, ca să scapi de șicanele ANI? Da, de multe ori s-a dovedit că ANI s-a legat, în baza poveștii cu funcționarul, de tot felul de nimicuri.”
Mihăiță Calimente mai are la activ un record neobișnuit: este parlamentarul cel mai frecvent dat afară din emisiuni de televiziune pentru conflict deschis cu invitații sau moderatorii. E drept, uneori e vorba de niște moderatori jalnici, însă, asta e, microfonul e la ei. În aceasta îi seamană oarecum altui dinozaur din Parlament – Eugen Nicolicea.
Nu s-a mai înțeles nici cu liberalii, care i-au arătat ușa după atâtea mandate de mare succes. Vinovată ar fi Adriana Săftoiu:
„Săftoiu mi-a spus că e nemulțumită de activitatea mea și eu am considerat că asta e o jignire, că eu am crezut că mi-am făcut datoria în campanie. Mi s-a reproșat că unii colegi se plâng de mine că sunt dur, că nu am o relație bună cu ziariștii”, s-a confesat Calimente la Antena 3.
Capac i-a pus afrontul adus electoratului liberal când a afirmat, imediat după incendiul de la Colectiv, că „dacă poporul nu ne vrea pe noi, să îi voteze pe bulgari”. Așa a ajuns Calimente la ALDE.
Un portret ireverențios i-a făcut Petre Bădică în presa locală arădeană: „Mihăiță Calimente este un individ pe care nu îl puteți rata. Pentru că este masiv, cu o mustață care i-ar face cu ochiul și lui Țiriac, seamănă cu un pitbul morocănos și are un accent ardelenesc pe care îl poartă (urlă, latră) cu mândrie prin studiourile tv. Mai mult, este unul dintre campionii platitudinilor și, după cum vom arăta, este gata să înghită pe nemestecate orice scenariu îi este turnat pe gât (trebuie doar săp conțină conspirații, forțe oculte străine etc). Calimente este șeful Comisiei parlamentare pentru controlul activității SIE… Poziția sa este una extrem de importantă și necesită o pregătire profesională excepțională pentru a fi exercitată. Adică, exact ceea ce îi lipsește lui Calimente.”
Iată ce nedreptate i se face unuia care raportează zeci de luări de cuvânt parlamentare, 12 legi adoptate etc. Domnul Calimente reacționează previzibil la aceste răutăți. Ele sunt comandate de Ghiță Falcă, primarul liberal al Aradului și șef de campanie la PNL. Și, evident, de Băsescu. Ca să fie clar, Calimente convinge electoratul să voteze ALDE spunând că „Aradul are nevoie şi de oameni care n-au fost membri PDL”. Foarte convingător!