Un deceniu de muncă, proiectele gândite de specialiști și banii europeni au făcut ca Cetatea Oradea, lăsată în paragină după 1989, să devină unul dintre centrele culturale importante ale României. Astăzi, aici se află sediul a trei muzee, sunt găzduite 13 expoziții permanente și nouă expoziții temporare.
În urmă cu două decenii, președintele Consiliului Județean Bihor de astăzi, pe atunci proaspăt ales primar al Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, spunea că nu poți să pui carul înaintea boilor, să vorbești despre cultură și turism într-un oraș în care clădirile cad pe locuitori. Și nici nu poți chema turiști să vină și să vadă niște ziduri în paragină. La aproximativ doi ani de la începutul mandatului, în 2010 începeau primele lucrări la Cetatea Oradea, cea mai mare şi mai bine păstrată cetate pentagonală din Europa Centrală.
Proiecte de peste 20 de milioane de euro
Reabilitarea cetății…
Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.