Mostrele de praf din mileniile trecute se dovedesc extrem de utile astăzi, pentru a înțelege mai bine schimbările climatice. Un laborator care prelucrează probe de pe trei continente funcționează la Cluj Napoca. Proiectul INTERTRAP (Integrated Absolute Dating Approach for Terrestrial Records of Past Climate Using Trapped Charge Methods) este finanțat de Uniunea Europeană.
Praful depus de sute de mii de ani pe Terra este cercetat într-un laborator din Cluj-Napoca, pentru a stabili modul în care au avut loc în trecut schimbările climatice. Datele obținute vor putea fi folosite pentru a înțelege încălzirea globală prin care trece planeta astăzi. Cercetarea este susținută de un grant al Uniunii Europene, în valoare de 1,5 milioane de euro, întins pe o perioadă de cinci ani.
Praful și pulberea mileniilor trecute
În mod ironic, asta se întâmplă într-unul dintre cele mai prăfuite cartiere ale Clujului, Iris, în imediata…
Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.